"Megkérdeztük Orbán Viktort, de nem érkezett válasz"

/ 2009.12.29., kedd 13:42 /

Meg kell haladni a szekértáborok politikáját, és elvetni azt az elvet, amely a magyar-cigány viszony elmérgesedéséért kizárólagosan a többségi rasszizmust hibáztatja. A hatalmon lévőknek pedig végre fel kellene hagyni saját menekülésük útvonalaik kiépítésével, ezért is kívánatos a kormányváltás, nyilatkozta a Heti Válasznak Schiffer András, a Lehet Más a Politika egyik szóvivője, aki szerint pártja üzenete a 2014-es választásokra érik be igazán.

- Mely pártokkal „párbeszélnek"?

- Ha a kérdés a választási vagy általános politikai együttműködésre vonatkozik, akkor a válaszom egyértelmű: egyikkel sem.

- Bevett fordulat szerint politikai elitünk tagjaival az a legnagyobb baj, hogy nem állnak szóba egymással. Miért mondják, hogy Lehet Más a Politika, ha ugyanúgy viselkednek, mint a többiek?

- Akik az állampolgárok bizalmából a parlamenti döntéshozatal részeseivé vállnak, kutya kötelességük egymással szóba állni. Mi is ezt fogjuk tenni, ha bekerültünk az Országgyűlésbe, sőt tulajdonképpen már most is ezt tesszük: az LMP és zöld civil szervezetek javaslatára a parlament teljes konszenzussal szavazta meg cianidos bányászati technológia tilalmát. Az LMP-t, parlamenti pártként biztosan nem az fogja vezérelni,hogy jajj csak nehogy egy gyékényre kerüljünk egyik vagy másik kormány- vagy ellenzéki erővel. Szerintünk meg kell haladni a szekértábor-logikát.

- Szóval, majd ha ugyanolyanok lesznek, mint a többiek, akkor lesznek mások. Elég nyakatekert, nem?

- Nem olyan bonyolult. Most nincs miről és nincs miért párbeszédet folytatnunk versenytársainkkal. Egy építkező pártnak alternatívát kell kínálnia a választóknak.

- Ha jól fogom az üzeneteiket, a korrupcióra és a környezetvédelemre koncentrálnak. De mintha most mindenki ezt tenné.

- Hozzánk hasonló következetességgel aligha. A szocialisták ki sem látszanak a BKV-ból és Sukoróból, a Fidesz pedig csak az elszámoltatást emlegeti, mint ha a problémák jelentős része nem strukturális természetű lenne, hanem kizárólag az emberi minőségből fakadna.

- Strukturális bajokra hivatkozni nem célszerű, mert sokan nem értik a beszélőt, és máris elvándorolnak a Jobbik táborához. Önöknek könnyebb a helyzetük, mert nem tömegre gyúrnak, mondhatják, ahogy gondolják. Kérdés persze, hogy lesz-e ebből parlamenti küszöb.

- Ha a kopogtatócédula-gyűjtés fedőnevű logisztikai hadműveletet sikerrel megvívtuk és az egész országban rajta leszünk a szavazólapon, akkor erősen bízhatunk egy 7-8%-os eredményben. A jelöltünk is így szerepelt a józsefvárosi időközi polgármester-választáson.

- A gyűjtésben kiknek a közreműködésében reménykednek? Az elmúlt időszakban járta az országot. Kik mutattak érdeklődést az LMP iránt? Miféle emberekkel találkozott?

- Budapesten és a nagyvárosokban főleg fiatalokkal, vidéken leginkább kisvállalkozókkal. A fiatal, kvalifikált értelmiségiek a kisvárosokból tömegesen húznak el Budapestre és külföldre. Ezt panaszolták Törökszentmiklóstól Zalaegerszegig. És ez több mint aggasztó. Nélkülük az ország talpra állítása megnehezedik. Zöld fordulattal, egyebek közt zöld munkahelyteremtéssel szeretnénk megállítani az elvándorlásukat. Felelősséget kell végre vállalni az országért, ahelyett, hogy a hatalmon lévők saját érvényesülésük és menekülésük útvonalait építik ki.

- Milyen kérdés volt a legáltalánosabb az országjárása során?

- Mindenekelőtt az, hogy mit kezdünk a magyar-roma együttéléssel. Egyenesen, nyíltan. Legfeljebb a mi köreinkben más hőfokon hangzik el a kérdés, mint egy Jobbik rendezvényen.

- Gondolom, a válaszuk nem nagyon különbözik: tanulás és munka, a bűnbe esőkkel szemben pedig rendőr.

- A válaszaink nagyon különböznek a Jobbikétól, igaz eltérnek az eddigi kormányzati politikáktól is. Az integrációnak nincsen alternatívája, ugyanakkor le kell számolni azzal a szemlélettel is, amely minden baj okozójának a többségi rasszizmust tekinti és érzéketlen a leszakadó alsó középréteg félelmeire. Az integrációt egy színvak, a legszegényebbek visszafogadását célzó társadalompolitikával kívánjuk megvalósítani. Hiszünk a mediáció, a mentor-programok erejében és csendőrség helyett közösségi rendőrséget képzelünk el.

- Gazdaságpolitikájukat kivel fémjelzik?

- A közszolgáltatások világméretű liberalizációját Magyarországon elsők között bíráló Scheiring Gábor a nyilvánosság előtt legtöbbször szereplő szakértőnk, de gyakran hagyatkozunk például Róna Péter véleményére is.

- Akkor inkább úgy kérdezem, hogy követik-e a neoliberális Bokrosi utat?

- Gazdaságpolitikában senki sem áll tőlünk távolabb Bokrosnál. Mi az ökológiai és társadalmi korlátokra tekintettel lévő gazdaságpolitika hívei vagyunk.

- Országjárásuk során tapasztaltak elitellenességet?

- Bizalmi válság van. Az elmúlt húsz év politikusi arcaival szembeni fenntartások megnövekedtek. A tendencia jól kiolvasható a közvélemény kutatásokból. Olyan pontokkal lehet az élmezőnyhöz tartozni, amilyenekkel tíz éve a középmezőny elérése is kétséges volt.

- Önöket, a feltörekvő újakat ellenben alig ismerik. Hogyan lehet egy nem parlamenti, visszafogott stílusú, a bulvárt nem használó, másokat nem anyázó párt érdekes? Hogyan szereznek a mondandójuknak médiafelületet?

- Apránként. Tisztába vagyunk azzal, hogy például a politikai napilapoknak nem mi vagyunk a kedvencei, a bulvárnak meg nem vagyunk elég botrányosak. Potenciális szavazóink azonban nem vevők sem a botrányokra,sem az elunt  propagandaszövegekre. A médiafelület nem lehet öncél: abban hiszünk, hogy az új politikai stílus és látásmód előbb-utóbb mindenhová elszivárog. Ahogyan az államelnök újévi beszédében fogalmazott: a tisztesség hosszú távon megéri.

- Elég izgalmas, érthető, amit mondanak? Ebben a személyiségközpontú nyilvánosságban például meglehetősen rossz ötletnek tűnik, hogy nincsenek arcaik. Nem is lesznek?

- Van tizenhárom választmányi tag, s köztük négy szóvivőnk, akiket persze fel kell építenünk, de nem akarunk, máshonnan kiutált, kitagadott vagy elkoptatott politikai celebeket szerződtetni.

- A LMP-vel kapcsolatban felvetődhet a kérdés, hogy a Centrum Párthoz hasonló balliberális tákolmány a jobboldali közönség szalámizására. Erre mi a válaszuk?

- A kissé frivol válaszom az, hogy a ballib oldal szemében mi meg egy fideszes tákolmány a ballib közönség leszalámizására. Ha valamivel szemben nagyon is érdemes ma pártot szervezni, az pontosan a kétoldali politikai paranoia. A választások kimenetele eldőlt. Nincs 2002 vagy 2006, amikor „centrum-szavazatok" dönthetik el a mérkőzést. De szerintünk nem mindegy, hogy az új kormány milyen együttműködési kényszerek között kell, hogy tegye a dolgát.ű

- Miben nem értenek egyet a Fidesz politikájával?

- Két területet emelnék ki. Szép dolog a zöld Széchenyi-terv, de az LMP az egész fejlesztés- és gazdaságpolitikát, ideértve az energiapolitikát, a fenntarthatósági szempontoknak rendeli alá, és nem zöldre festi a homlokzatot. A már emlegetett Sukoró-ügyben alapvetően egyezik az álláspontunk. Csakhogy az egész botrány nem alakult volna ki, ha nincsen a mindenkori kormányt diszkrecionális jogkörrel felruházó kiemelt beruházási törvény, melyet a Fidesz is megszavazott. Nyáron megkérdeztük Orbán Viktort, hogy a történtek fényében, győzelem esetén tervezik-e a törvény hatályon kívül helyezését? Nem érkezett válasz. Az LMP a diszkrecionális jogok ellenében,a decentralizáció és a részvételi demokrácia erősítése mellett eszközölne közjogi változásokat. Nálunk a választás szabadsága minden területre kiterjed, és túlnyúlik az országgyűlési választásokon.

- Válság idején ez a mondat akár értelmezhetetlennek is tűnhet. Ilyenkor a határozottságra és az erős kézre nagyobb szükség van, mint máskor.

- A határozottságot nem cáfolom. Kérdés, hogy az erős kéz tiszta- e, és az erős kéz politikája enyhül-e a válság múltával. A mi mondataink igazsága a 2014-es választásokon nyerhetnek igazán értelmet. Mi akkorra szeretnénk kormányzó képes alternatívát kínálni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.