Meglepetés: a jómódúak körében legerősebb a Jobbik

/ 2015.04.23., csütörtök 10:12 /
Meglepetés: a jómódúak körében legerősebb a Jobbik

Amíg Magyarország a betanított munkások országa lesz, soha nem éri utol a nyugat-európai országok életszínvonalát. Sikerül-e megerősödni a középosztálynak? Felhozni a leszakadó rétegeket? A Fidesz elbukta az utóbbi két időközi választást, de hogyan vizsgázik a nagy társadalom-átalakítás terén? Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

A Heti Válasz nyolc fontos társadalmi problémánál nézte meg, jobban teljesít-e az ország (és a kormány), mint korábban, s ehhez a KSH és a Tárki kutatásait használtuk. Kiindulópontként azt találtuk, hogy Magyarország világoskék tenger, melyen úszik néhány narancsszínű sziget – a legnagyobb számban előforduló réteg ugyanis az ország legnagyobb területén a kékkel jelölt betanított munkásoké. A narancssárga szigetegeket pedig a középfokú szellemi munkások képezik. A KSH térképe jelzi, hogy a rosszul kereső betanított munkások adják az ország legnagyobb részén az aktívak többségét. A társadalmi felemelkedés akkor várható, ha a térkép egyre nagyobb része színt vált, s ennek vannak is jelei.

Magyarország az utóbbi években sikeres az inaktívak számának csökkentésében, a társadalmi különbségek növekedésének megállításában, a szegénység elleni küzdelemben és a családok eladósodottságának enyhítésében. Viszont nem sikerült megállítani a területi különbségek növekedését és a középosztály fogyatkozását. A kutatások pedig nem támasztják alá a kormány meggyőződését, hogy túlképzés volna a diplomások terén – a szakmunkások nagyobb arányban veszítik el a munkájukat, és jelentősebb a szegénységi kockázatuk is.

Mindezt érdekesen egészíti ki a különböző jövedelmi szintekhez tartozók pártválasztása. A Tárki kutatása e téren éppen ellenkező eredményt hozott, mint várnánk: a Jobbik nem a legszegényebbek, hanem a magasabb jövedelműek között a legerősebb.

Részletek a Heti Válasz április 23-i számában, mely a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.