Meglepetésnevek: kiderült, kik a Nemzet Művészei

/ 2014.09.25., csütörtök 17:20 /

Szeptember 18-i lapszámunkban vettük a bátorságot, hogy jóslásba bocsátkozzunk. A Nemzet Művésze elismerés kitüntetettjeinek névsora ma nyilvánosságra került a Magyar Művészeti Akadémia honlapján. Így arra is fény derült, hol fogtunk mellé.

A Heti Válasz szakírói két hete megjelölték favoritjaikat. Akkor azt latolgattuk, milyen szempontok vezetik majd a havi félmilliós apanázzsal járó kulturális csúcsdíjat. Felülkerekednek-e a szociális megfontolások, vagy előnyt élveznek-e majd a jobboldalinak tartott művészek, esetleg a határon túliak kerülnek-e fölénybe.

A nemrég megismert névsort látva végül egyik szempont sem vált kizárólagossá. Egy-két megjegyzést megér azonban a zsűri munkája (névsoruk a poszt alján) két kategória esetében.

A politikailag legkevésbé elfogult válogatás a filmesek között volt. (Mi Almási Tamást, Bereményi Gézát és Rofusz Ferencet is a befutók között láttattuk – hiába.) Gothár Péter rendező felbukkanása az MMA-s névsorban viszont mindenképpen üdítő: a Megáll az idő című klasszikus rendezőjét távolról sem lehet az Orbán-kormány házi fényfestőjeként láttatni. Az ő - megérdemelt - kitüntetése éppen ezért szép gesztus. A nemrégiben a kulturális életben „tálib sötétséget” vizionáló Gothár mellett a filmes lista másik meglepetése Makk Károly.

No, persze ő sem a teljesítménye miatt meglepő választás, művészi érdemeinek részletes felsorolása helyett álljon itt három kiváló rendezése: Liliomfi (1954), Szerelem (1971), Egymásra nézve (1982). Makk Károly az elnöke ugyanakkor a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, annak a szervezetnek, amely kevés ponton érinti a Nemzet Művésze díjakat osztó MMA-t. Sőt, a két akadémia szembenállásáról ő maga nyilatkozott tavaly a Népszavának. Ekképp:

„Pedig Fekete Györggyel régóta ismerjük egymást. Sőt beszéltünk is, miután kinevezték elnökké és konszolidálódott a hivatala, megkapta a Vörösmarty téri palotában a gyönyörű irodáját. Akkor fölhívott, hogy találkozzunk. Leültünk tehát, és ő együttműködést ajánlott. Azt válaszoltam, én erre nem vagyok fölhatalmazva, de javaslom, üljön össze a két vezetőség és mondd el, hogy miképpen képzeled el a közös munkát. Szerencsétlenségre, pár napra rá megjelent az MMA elnökétől az a méltatlan megjegyzés Konrád Gyuriról. Másnap küldtem neki egy rövid emailt, hogy a megbeszélést már nem tartom aktuálisnak. A mi kapcsolatunk jelenleg nem létezik. Általánosságban azt mondhatom, a világ sok városában egymástól függetlenül több akadémia működik, és mind a jelenlegi, mind a következő kormánynak - alakítsa is bárki - az lesz a legnagyobb gondja, hogy ez az ország nem fog tudni létezni az árkok betemetése nélkül.”

Akadt viszont művészeti terület, ahol a filmesekével szemben leginkább a polkorrekt elv látszik érvényesülni: az irodalom. Itt Bodor Ádám, Kertész Imre, Nádas Péter vagy más tekintetben Oravecz Imre hiánya a különösen feltűnő. (Igaz, Kertész Imre esetében hozzá kell tenni, hogy még augusztusban átvette a Szent István Rendet, ezért a Nemzet Művésze díj döntnökei figyelembe vehették a lehetséges éremhalmozást.) Nem kétségbe vonva a végül kitüntetettek művészi kvalitásait, ennek a listának az összeállításakor nyilván sok vita dúlt a zsűriben.  Ha nem, akkor az a baj.

 

A Nemzet Művésze díjazottjai

Építőművészet díjkategóriában: Bachman Zoltán, Csete György, Finta József, Török Ferenc, Vadász György, Zalaváry Lajos

Filmművészet díjkategóriában: Jankovics Marcell, Gothár Péter,Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István, Tóth János

Fotóművészet díjkategóriában: Balla Demeter, Korniss Péter

Iparművészet díjkategóriában: Bohus Zoltán, Hager Ritta, Németh János, Rubik Ernő, Schrammel Imre, Solti Gizella, Székely László

Irodalom díjkategóriában: Ágh István, Buda Ferenc, Csoóri Sándor, Dobai Péter, Jókai Anna, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Szilágyi István, Tandori Dezső, Tornai József, Tőzsér Árpád, Vasadi Péter

Képzőművészet díjkategóriában: Bak Imre, Csíkszentmihályi Róbert, Deim Pál, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Keserü Ilona, Konok Tamás, Kő Pál, Melocco Miklós, Somogyi Győző

Népművészet díjkategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán, Sebő Ferenc

Színházművészet díjkategóriában: Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Jánoskúti Márta, Marton Éva, Miller Lajos, Sándor György, Sinkó László, Törőcsik Mari

Táncművészet díjkategóriában: Novák Ferenc, Pártay Lilla, Tímár Sándor

Zeneművészet díjkategóriában: Balassa Sándor, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Párkai István, Perényi Miklós, Sánta Ferenc, Szabó Dénes, Szakcsi Lakatos Béla, Szőnyi Erzsébet, Vásáry Tamás

 

 

A Heti Válasz favoritjai

Irodalom: Ágh István, Bodor Ádám, Buda Ferenc, Csoóri Sándor, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Kertész Imre, Nádas Péter, Oravecz Imre, Szakonyi Károly, Szilágyi István, Tandori Dezső

Képzőművészet: Bak Imre, Deim Pál, Harasztÿ István, Keserü Ilona, Konok Tamás, Melocco Miklós, Nádler István, Reigl Judit, Szervátiusz Tibor, Varga Imre

Zeneművészet: Eötvös Péter, Kurtág György, Marton Éva, Perényi Miklós, Sebő Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Szőnyi Erzsébet, Szörényi Levente, Vajda János, Vásáry Tamás

Filmművészet: Almási Tamás, Bereményi Géza, Jankovics Marcell, Makk Károly, Rofusz Ferenc, Sára Sándor

 

A Nemzet Művésze díj zsűrije

Fekete György belsőépítész, a zsűri elnöke.

Aknay János festőművész. A Vajda Lajos Stúdió Kossuth-díjas tagja.

Dárday István filmrendező. Filmregény és Jutalomutazás című filmjei bekerültek az MMA „53 magyar film” válogatásába.

Dévényi Sándor építész. A pécsi organikusok körének meghatározó alakja, Makovecz Imre tanítványa.

Eperjes Károly színész. A Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója.

Kalász Márton költő, műfordító. 2001 és 2007 között a Magyar Írószövetség elnöke.

Kiss János balettművész. A Győri Balett alapító tagja, majd igazgatója, Kossuth-díjas.

Kobzos Kiss Tamás zenész. Számos népi hangszer művésze.

Kubik Anna színész. A Csokonai Nemzeti Színház tagja.

Medveczky Ádám karmester. A Magyar Állami Operaház egykori zeneigazgatója.

Orosz István grafikus, animációsfilm-rendező. Az egyetlen zsűritag, aki az MMA mellett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának is tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.