Meglepő ajándékot kapott első munkanapján Horváth Csaba

/ 2010.10.27., szerda 17:44 /
Meglepő ajándékot kapott első munkanapján Horváth Csaba

A képviselő válaszában csak annyit kért, lehetőleg senki se járjon traktorral, mert az környezetszennyező.

Szerdán megkezdte első rendes ülését Budapest új felállású közgyűlése, melyen egy igazi meglepetéssel szolgált Ughy Attila, a Fidesz-KDNP képviselője Horváth Csabának. A szocialista frakcióvezető az ülésen vehette át Budapest utolsó „traktorral behajtani tilos" KRESZ-tábláját, melyeket még a 2006-os őszi megmozdulások alkalmával helyeztek ki a főváros főbb útjaira.

„Ha egy új közgyűlés megkezdi munkáját, a régi közgyűlés utolsó tevékenységét, négyéves munkáját valamilyen módon számba kell venni" - kezdte felszólalását a fideszes képviselő. Ughy szeretné, ha mindaz, ami az elmúlt négy évben elromlott és szégyenletessé vált, megváltozna és eltűnne. Az új korszak kezdetét jelképezi, hogy kedden az összes hasonló táblát eltávolíttatta a városvezetés.

A képviselő, miután az előző városvezetés utolsó relikviájaként aposztrofálta, átnyújtotta a papírba csomagolt KRESZ-táblát. „Az a kérésem, hogy ettől a performansztól függetlenül Ughy Attila képviselő úr és lehetőleg a képviselők többsége se járjon traktorral, mert környezetszennyező" - reagált Horváth Csaba az ajándék átvételét követően.

A fideszes „performanszról" azért meg kell jegyezni, hogy Horváth is élt hasonló módszerekkel, nem is olyan rég. Az augusztusi ülésen a BKV-nak át nem utalt kormányzati támogatásra figyelmeztetve emelt magasba egy hatalmas sárga csekket, rajta a hiányzó 7,5 milliárdos összeggel. Transzparensét Tarlós Istvánnak szánta, ő azonban nem vette át.

Visszatérve a Közgyűlés szerdai ülésére, Ughy ajándéka egyfajta vigaszdíj is lehetne, nem vették ugyanis napirendre Horváth javaslatát, melyben a budapesti deviza alapú lakáshiteleseken kívánt volna segíteni. Az előterjesztés tartalma is része volt egyik választási „jó hírének".

„A kormányváltás óta a Fidesz-KDNP kormány tétlensége, és a vezető kormányzati politikusok felelőtlen kijelentései miatt jelentősen romlott az ország nemzetközi gazdasági megítélése" - olvasható a politikus expozéjában. Mindez szerinte azzal a következménnyel járt, hogy egyes fővárosi devizahitelesek esetében 50-60 százalékkal is megemelkedtek a törlesztőrészletek.

Horváth egy alap létrehozását javasolja, melyből a kilakoltatás elkerüléséhez szükséges elmaradt törlesztőrészletek kifizetésére igényelhetnek visszatérítendő támogatást a rászorulók. A családok megtarthatnák lakásuk tulajdonjogát. Mindehhez a forrást bizonyos beruházások átütemezésével kívánja előteremteni a szocialista politikus.

Horváth politikai érveire válaszul Rogán Antal kifejtette, hogy ha 2002 után nem szüntették volna meg az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású, forint alapú lakáshiteleket, akkor mára nem kellett volna több százezer családnak „abba a helyzetbe manővereznie magát, hogy svájci frank alapú devizahitelt vegyen fel."

Rogán arra is felhívta politikustársa figyelmét, hogy az elmúlt nyolc évben éppen Horváth volt a lakásügyekért felelős kormánymegbízott, jelen előterjesztésével kicsit tehát saját magát is kritizálja. Jelenleg is kilakoltatási moratórium van érvényben, s a kormány azon dolgozik, hogy fölállítsa a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot, mely hasonló elven kíván segítséget nyújtani a bajbajutottaknak. Ennélfogva az előterjesztés tárgyalását okafogyottnak tartotta Belváros polgármestere.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.