Meglepő lista: a szennyvízhálózat leplezi le a drogosokat

/ 2017.08.03., csütörtök 14:30 /

A szennyvíz elemzésével következtetnek arra, mekkora a drogfogyasztás. Antwerpen a kokainfőváros, Pozsonyé a metamfetamin csúcs. Magyarországi adat nincs. 

Rózsa Dávid, a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának helyettes vezetője írt izgalmas összegzést arról, hogyan lehet a szennyvíz összetevőinek elemzésével megmondani, mennyi kábítószert fogyaszt a lakosság. A Statisztikai Szemlében megjelent elemzés szerint remekül, a módszer vagy 30 éves, ma már rengeteg helyen alkalmazzák a kelet-európai országokban is. Nem kell sokat magyarázni miért: van olyan hely, ahova minden összefut, ez a csatorna, mintát vesznek, mérnek, egybevetnek. És a csatorna nem hazudik.

A minták alapján ezer főre számítják át a kábítószerfogyasztást, és most már annyi adat van, hogy Európa drogtérképe is megrajzolható. A kokain a Nyugat kábítószere, Antwerpen tartja az európai csúcsot, ezer lakosra naponta 915 mg jutott, de még a 10. helyen álló Dortmundban is 421-es értéket mértek.

A metamfetamin fogyasztásában viszont Kelet-Európa vezet a skandinávok előtt. Az első három helyen Pozsony, a 30 ezer lakosú Pöstyén és a 94 ezres csehországi  České Budějovice áll (a Budweiser sör szülőhazája). A negyedik helyre egy keletnémet város, Drezda került. Figyelemre méltó az is, hogy Pozsony 672 mg ezer főre jutó napi fogyasztással vezet, de az első tíz helyen öt finn város is található, 90-27-es értékekkel.

A szerző megállapítja, hogy a kokain nagyvárosi partidrog, a hétvégén fogyasztják, míg a metamfetamin kisvárosokban is jelen van, mégpedig a hét minden napján. Az eredmények azért elgondolkoztatóak, mert a drogozást hajlamosak vagyunk nagyvárosi mételynek gondolni (pedig aki járt már magyar gettófaluban, pontosan tudja,mekkora tévhit). Törpefalvi méréseket nem közöl a kutató, de van olyan mutató, amelyben például a 23 ezres Dunaszerdahely a szlovák csúcstartó.

A tanulmányban magyarországi adatokra nem bukkantunk. Rózsa Dávid a Válasz.hu kérdésére azt felelte azért, mert nem talált ilyeneket. Megkerestük hát a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-t, terveznek-e méréseket, de egyelőre nem válaszoltak a kérdésünkre. Figyelemre méltó a lemaradásunk ezen a téren, mert Csehország és Szlovákia már 2014-ben összesen 17 településen vizsgálódott, a lengyelek pedig 2013-ban kilenc nagyvárosban mértek (elég sokkoló eredménnyel).

Így csak egyetérthetünk a tanulmány szerzőjének végkövetkeztetésével: „Mindezek fényében bizonyára jelentős társadalmi-gazdasági haszonnal járna, ha a – közép-európai térség több államához hasonlóan – Magyarországon is megindulnának a szennyvízkutatások.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.