Megmutatjuk: 150 éves pavilonok épülnek a Ligetben

/ 2016.08.16., kedd 18:00 /
Megmutatjuk: 150 éves pavilonok épülnek a Ligetben

Feszl Frigyes tervei szerint építenek három romantikus pavilont az Állatkerti körút ledózerolt bódéi helyére.

A címben szereplő állítás látszólag önellentmondás, de valóban 150 éves pavilon(ok) épül(nek) újra a Városligetben. A Liget Budapest projekt keretében ugyanis tavaly lerombolták az Állatkerti körút mentén sorakozó koszlott, az 1980-as évek balatoni strandjait idéző bódésort, ahol kínai táskákat, I ♥ Budapest feliratos pólókat és vattacukrot lehetett kapni.

Így nézett ki a Széchenyi-fürdő melletti terület korábban:

Forrás: Ligetbudapest.org

És így fog kinézni novembertől a Városliget Zrt. által szétküldött reklámfilmecske szerint:

 

A tucatnyi kis bódé helyett három nagyobb pavilon épül, a környéket pedig rendezik és parkosítják. Az egyikben kávézó és cukrászda, a másodikban iparművészeti tárgyakat (na jó, néhány éven belül a kereslet-kínálat vastörvényei szerint inkább  I ♥ Budapest feliratos pólókat) áruló ajándékbolt, a harmadikban mindenféle szabadidős cuccot (esernyő, törülköző, játékok) kínáló üzlet lesz.

A három pavilon az eredeti tervek és a mai látványtervek szerint tizenkétszögű, romantikus építmény, amelyek körtornácát öntöttvas oszlopok tartják, tetejükön apró, keleties kupola látható. A csinos kis építmények a Pesti Vigadó tervezője, Feszl Frigyes - az egyik legnagyobb magyar építész - 1860-ra datálható tervei szerint készülnek el.

Forrás: Ligetbudapest.org

A pavilonterv történetét illetően ellentmondásos információk jelentek meg. A legpontosabb adatokat Majkó Zsuzsanna helytörténész cikkében találtam:

"A pavilon megépült, 1862-ben. A terveket Gruber Antal cukrászmester rendelte Feszltől 1860-ban, de végül nem ő, hanem Voigt Vilmos vendéglős építtette meg (Gruber közben csődbe ment). Az elkészült pavilon leírását 1862-ben közreadta a városi mérnöki hivatal. Végül 1884-ben, az Országos Általános Kiállításra készülve kibővítették. 1896-ban az Ezredéves kiállítás idején már biztos nem volt meg.

Vita van azon, hogy pontosan hol állt a pavilon, mivel a terveken csak annyi szerepel, hogy 'Városliget, Kis-sziget.' Gruberéknak a Széchenyi-szigeten, a mai Vajdahunyadvár helyén volt kávémérésük, és tényleg ez volt a kisebb sziget, de vannak akik az azóta betemetett Hattyú-tó szigetére gondolják (erről maradt fenn fotó, de az épület sajnos nem beazonosítható). Én erre hajlok."

Vagyis eredetileg csak egy Feszl-pavilon volt valahol a Ligetben, most viszont három lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.