valasz.hu/itthon/latvanytervek-igy-nez-ki-majd-az-uj-1-es-villamosvonal-75031/?system=cachefrissit

http://valasz.hu/itthon/latvanytervek-igy-nez-ki-majd-az-uj-1-es-villamosvonal-75031/?system=cachefrissit

Megmutatjuk, mennyire verték meg a Fideszt tegnap

/ 2014.11.24., hétfő 07:34 /
Megmutatjuk, mennyire verték meg a Fideszt tegnap

Magabiztos többséggel hozta az MSZP-s Horváth Imre a nyáron elhunyt Kiss Péter képviselői helyére kiírt vasárnapi időközi országgyűlési választást. A sorrend: Horváth Imre (MSZP) 13 164 szavazat (50,62 százalék), Hollósi Antal (Fidesz) 7 975 szavazat (30,67 százalék), Urbán Flórián (Jobbik) 2 554 szavazat (9,82 százalék), Kanász-Nagy Máté (LMP) 1 310 szavazat (5,04 százalék). De vajon igaza van-e Lendvai Ildikónak, amikor földindulásról beszél?

A legfontosabb következtetések:

  • az MSZP 5189 darabbal szavazattal és 20 százalékponttal kapott többet, mint a Fidesz, ez meggyőző fölény;
  • a Jobbik – dacára az Urbán Flóri körüli felhajtásnak – arányaiban rosszabb eredményt ért el, hiszen 12 százalék helyett most valamivel 10 százalék alatt kapott;
  • az elégedetlenek a fenekükkel szavaztak: az választásra jogosultak csupán 30 százaléka adta le voksát, ami nagy – időközihez képest is nagy – visszaesés, tavasszal ugyanitt 60 százalék feletti volt a részvétel.

 

Ezerszer elmondtuk mi is, hogy ennek az időközinek önmagán túlmutató jelentősége, hogy ha ezt is, majd a jövőre összerántott veszprémi választást is bukja a Fidesz, akkor oda a kétharmad. Kérdés tehát: azzal együtt, hogy Újpesten az erőviszonyok nem változtak (az MSZP-s Kiss Péter helyére is MSZP-s lép), lehet országos következtetést levonni az eredményből?

Lendvai Ildikó szerint igen. A következőt írta nemrég a Facebookra: „Eppur si muove - és mégis mozog a föld. Naná, hogy a FIDESZ szóvivője azt tartotta a legfontosabbnak, hogy bejelentse: »semmi sem változott«. A fejedben, kedvesem. Meg a szövegben, amit neked írnak. Valójában bizony megmozdult a föld, előbb a tüntetések utcáin és terein, utána most Újpesten...”

A földmozgásos párhuzam azonban túlzás. Az Újpestet magában foglaló budapesti 11. sz. (a 2010-es választásokig 06. sz.) választókerület országgyűlési képviselőinek elmúlt 25 éves története így néz ki:

2014- Horváth Imre (MSZP)
2014-2014 Kiss Péter (MSZP)
2010-2014 Wintermantel Zsolt (Fidesz)
2006-2010 Kiss Péter (MSZP)
2002-2006 Kiss Péter (MSZP)
1998-2002 Kiss Péter (MSZP)
1994-1998 Kiss Péter (MSZP)
1990-1994 Török Ferenc (SZDSZ)

Látható, hogy ha nem ugyanaz is a 11. sz és a 06. sz. vk., a fővárosnak ezen a felén a baloldali győzelem nem rendkívüli.

A fent idézett százalékos eredményekből pedig látszik, hogy az újpesti időközit legjobban jellemző fogalom a passzivitás. Vagyis az emlegetett földmozgás egyik tényezője, a megmozgatott tömeg hiányzik. Földindulásról akkor lehetne beszélni, ha a választók nagy száma, korábbi, csalódott pártatlanokkal/fideszesekkel/jobbikosokkal az élen, dühből húzta volna be az MSZP jelöltjére. Nem ez történt: a nyugdíjas, KGB-s múlttal hírbe hozott szocialista inkább a saját magjukat mozgósította sikeresen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.