Megpróbálják felverni a tokaji bor árát

L. Z. / 2015.03.29., vasárnap 17:31 /
Megpróbálják felverni a tokaji bor árát

Nem elég jó bort készíteni, el kell hitetni a piaccal, hogy érdemes fizetni érte – vallja Szepsy István, akinek tavaly 8 millió forintért kelt el bora a Nagy Tokaji Borárverésen. Az aukciót harmadszor, a Bor, mámor, Bénye fesztivált hetedszer rendezik meg idén.

A nemes penésszel történő borkészítés a legdrágább borkészítési eljárás a világon, ezért csak akkor van értelme magas színvonalon vele foglalkozni vele, ha a piac megfizeti az árát – jelentette ki Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend Egyesület elnöke az április 25-i Nagy Tokaji Borárverés beharangozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Tokaj Grand nevű rendezvényen. A Lovagrend idén harmadszor bocsátja kalapács alá a legjobb hegyaljai pincék egyedi, tételeit. A kezdeményezés több olyan fontos célt is szolgál, amelyek teljesülése elengedhetetlenek a tokaji borvidék felemelkedéséhez: bizonyítják a piac számára, hogy a tokaji boroknak értékük van, a befolyó összeget pedig a tokaji kultúrtáj fejlesztésére fordítják. A 2013-as, első aukción több mint 20, a tavalyi másodikon már 27 millió forint folyt be.

A vásárlók között magyar és külföldi borkedvelők, éttermek és kereskedők is képviseltették magukat. Egy kínai kereskedő 4,2 millió forintot fizetett a Tokaj-Hétszőlő birtok „7-es hordó” nevű 2010-es, 6 puttonyos aszújáért, bizonyítva, hogy egy világszínvonalú termőhely még a gyengébbnek elkönyvelt évjáratokban is klasszis bort ad. A rekordot azonban Szepsy István állította be egy 2013-as furminttal, mely a leghíresebb tokaji borász kedvenc dűlőjéből, a Nyúlászóról készült, annak is a ’20-as években telepített 58-as parcellájáról. A komplex, de elegáns, nem hivalkodó borért 8 millió forintot fizetett ki egy hazai borbarát, ami 44 ezer forintos palackárnak felel meg. „Ez az árverés jó lehetőséget kínált arra, hogy a piac reagálhasson erre a termőhelyi alapú egyedi minőségre” – értékelte az aukciót Szepsy.

Az idei árverésen tizenhat termelő húsz tételére lehet licitálni, melyek között azonos arányban kapnak helyett a száraz borok, a száraz és édes szamorodnik, valamint az aszúborok. A vevőket a Borlovagrend a Tokaj Orient Express-szel szállítja Tokajra a Nyugatiból, maga az árverés a sárospataki várban lesz, előtte dűlőtúrákon, utána pincekóstolókon lehet részt venni.

Más jellegű, de a maga nemében hasonlóan egyedi rendezvény a Bor, mámor, Bénye nevű fesztivál, amelyet idén hetedszer rendeznek meg Erdőbényén augusztusban. A bort, a gasztronómiát és a művészetet (elsősorban a jazzt és világzenét) egyesítő fesztivál 2009-ben hat pincészet „házibulijaként” indult, és családias hangulatát máig megőrizte. Egy hétvégére mindenki számára nyitottak a helyi borászok kertjei, ahol bort kóstolhatnak a vendégek, koncerteket hallgathatnak, kiállításokat nézhetnek vagy egyszerűen csak a fűben heverészve élvezhetik a paraszt-polgári jellegét máig megőrző, építészetileg is egyedi falu hangulatát. Tavaly 3-4000 vendég tette ezt, a bényei szálláshelyek 80 százalékát már jellemzően az előző évi fesztivál során lefoglalják a következő évi rendezvény idejére.

A szervező borászatok száma már a tizenhatot is elérte. Köztük van az 1650-ben épült, fiatal borászok által felújított Budaházy-Fekete Kúria, a Béres-család szőlőbirtoka (ők egy aszúval a Borárverésen is képviseltetik magukat), vagy az ismert történész, Ungváry Krisztián pincéje. A borok mellé olyan éttermek biztosítják a harapnivalót, mint az Anyukám mondta, a Sárga Borház és az Ős Kaján. Tavaly a fellépők között volt Harcsa Veronika, a Kistehén, a Bujdosó Trió, a Barnabás fuvolaquintett, a Kolompos és Mistral.

A Nagy Tokaji Borárverés és a Bor, mámor, Bénye egyaránt a Tokajt népszerűsítő legújabb rendezvényén, a Corinthia Grand Hotelben megrendezett Tokaj Grandon mutatkozott be. A Tokaj Grand a Winelovers első idei rendezvénye. A Winelovers áprilisban a Kékfrankos Most!, júniusban a Pezsgő Szalon, októberben az Olaszrizling Október, novemberben pedig a Bordó Blend keretében folytatja a magyar bor népszerűsítését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.