Megpróbálják felverni a tokaji bor árát

L. Z. / 2015.03.29., vasárnap 17:31 /
Megpróbálják felverni a tokaji bor árát

Nem elég jó bort készíteni, el kell hitetni a piaccal, hogy érdemes fizetni érte – vallja Szepsy István, akinek tavaly 8 millió forintért kelt el bora a Nagy Tokaji Borárverésen. Az aukciót harmadszor, a Bor, mámor, Bénye fesztivált hetedszer rendezik meg idén.

A nemes penésszel történő borkészítés a legdrágább borkészítési eljárás a világon, ezért csak akkor van értelme magas színvonalon vele foglalkozni vele, ha a piac megfizeti az árát – jelentette ki Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend Egyesület elnöke az április 25-i Nagy Tokaji Borárverés beharangozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Tokaj Grand nevű rendezvényen. A Lovagrend idén harmadszor bocsátja kalapács alá a legjobb hegyaljai pincék egyedi, tételeit. A kezdeményezés több olyan fontos célt is szolgál, amelyek teljesülése elengedhetetlenek a tokaji borvidék felemelkedéséhez: bizonyítják a piac számára, hogy a tokaji boroknak értékük van, a befolyó összeget pedig a tokaji kultúrtáj fejlesztésére fordítják. A 2013-as, első aukción több mint 20, a tavalyi másodikon már 27 millió forint folyt be.

A vásárlók között magyar és külföldi borkedvelők, éttermek és kereskedők is képviseltették magukat. Egy kínai kereskedő 4,2 millió forintot fizetett a Tokaj-Hétszőlő birtok „7-es hordó” nevű 2010-es, 6 puttonyos aszújáért, bizonyítva, hogy egy világszínvonalú termőhely még a gyengébbnek elkönyvelt évjáratokban is klasszis bort ad. A rekordot azonban Szepsy István állította be egy 2013-as furminttal, mely a leghíresebb tokaji borász kedvenc dűlőjéből, a Nyúlászóról készült, annak is a ’20-as években telepített 58-as parcellájáról. A komplex, de elegáns, nem hivalkodó borért 8 millió forintot fizetett ki egy hazai borbarát, ami 44 ezer forintos palackárnak felel meg. „Ez az árverés jó lehetőséget kínált arra, hogy a piac reagálhasson erre a termőhelyi alapú egyedi minőségre” – értékelte az aukciót Szepsy.

Az idei árverésen tizenhat termelő húsz tételére lehet licitálni, melyek között azonos arányban kapnak helyett a száraz borok, a száraz és édes szamorodnik, valamint az aszúborok. A vevőket a Borlovagrend a Tokaj Orient Express-szel szállítja Tokajra a Nyugatiból, maga az árverés a sárospataki várban lesz, előtte dűlőtúrákon, utána pincekóstolókon lehet részt venni.

Más jellegű, de a maga nemében hasonlóan egyedi rendezvény a Bor, mámor, Bénye nevű fesztivál, amelyet idén hetedszer rendeznek meg Erdőbényén augusztusban. A bort, a gasztronómiát és a művészetet (elsősorban a jazzt és világzenét) egyesítő fesztivál 2009-ben hat pincészet „házibulijaként” indult, és családias hangulatát máig megőrizte. Egy hétvégére mindenki számára nyitottak a helyi borászok kertjei, ahol bort kóstolhatnak a vendégek, koncerteket hallgathatnak, kiállításokat nézhetnek vagy egyszerűen csak a fűben heverészve élvezhetik a paraszt-polgári jellegét máig megőrző, építészetileg is egyedi falu hangulatát. Tavaly 3-4000 vendég tette ezt, a bényei szálláshelyek 80 százalékát már jellemzően az előző évi fesztivál során lefoglalják a következő évi rendezvény idejére.

A szervező borászatok száma már a tizenhatot is elérte. Köztük van az 1650-ben épült, fiatal borászok által felújított Budaházy-Fekete Kúria, a Béres-család szőlőbirtoka (ők egy aszúval a Borárverésen is képviseltetik magukat), vagy az ismert történész, Ungváry Krisztián pincéje. A borok mellé olyan éttermek biztosítják a harapnivalót, mint az Anyukám mondta, a Sárga Borház és az Ős Kaján. Tavaly a fellépők között volt Harcsa Veronika, a Kistehén, a Bujdosó Trió, a Barnabás fuvolaquintett, a Kolompos és Mistral.

A Nagy Tokaji Borárverés és a Bor, mámor, Bénye egyaránt a Tokajt népszerűsítő legújabb rendezvényén, a Corinthia Grand Hotelben megrendezett Tokaj Grandon mutatkozott be. A Tokaj Grand a Winelovers első idei rendezvénye. A Winelovers áprilisban a Kékfrankos Most!, júniusban a Pezsgő Szalon, októberben az Olaszrizling Október, novemberben pedig a Bordó Blend keretében folytatja a magyar bor népszerűsítését.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.