valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Megszólalt Makovecz fia – Komoly dolog készül

/ 2015.06.18., csütörtök 08:17 /
Megszólalt Makovecz fia – Komoly dolog készül

A 20. századi magyar építészet egyik legnagyobb mesterének hagyatékát gondozó alapítvány az emlékház, a tervek és a korai épületek ügyét szeretné rendezni. Közben Budapesten két új Makovecz-templom épülhet. Részletek a friss Heti Válaszban.

A Makovecz-hagyaték méltó megőrzéséhez nem feltétlenül kell monumentális kőtornyot állítani, mint ahogy Melocco Miklós szobrászművész javasolta – mint utóbb kiderült, az építész családjával sem egyeztetve. Egy ilyen nagyvonalú, de provokatív gesztusnál talán többet érne, ha nem pusztulnának el az életmű olyan korai, meghatározó darabjai, mint például a szekszárdi Sió csárda, amely hosszú évek óta drámai állapotban van, és a műemléki védettség sem mentette meg.

„Minden megvalósult házról kellene készíteni egy állapotfelmérést, hogy egyáltalán Makovecz-háznak tekinthető-e még, vagy az átalakítások kiforgatták eredeti jellegéből, illetve meg kellene határozni, hogy mi szükséges a helyreállításukhoz” – mondja az építész fia, Makovecz Pál, aki szerint a családnak elsősorban ahhoz kellene segítséget kapnia, hogy létrehozhassák a tervezett emlékházat Makovecz saját XII. kerületi házában, ahova halála miatt már nem tudott beköltözni.

A szabótelepi református templom terve

A szabótelepi református templom terve

Napirenden van ugyanakkor két kisebb budapesti Makovecz-templom megépítése Szabótelepen és Rákoskerten. Ezeknek a terveknek a jelentőségét az adja, hogy a fővárosban az építész nem tervezhetett életében jelentősebb középületet.

 

Részletek a június 18-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.