Megszületett a tökéletes kormányváltó recept – vagy mégsem

/ 2018.02.13., kedd 10:00 /

Megjelent az Ipsos MORI nevű társadalomkutatással foglalkozó intézet friss felmérése a világ aggodalmairól. A kutatást januárban végezték, így az adatok meglehetősen friss képet mutatnak a magyar társadalomról. Is.

A világ adatai a teljes kutatásban itt érhetők el!

De nézzük a mi számainkat! Ami szembeötlő, hogy mi, magyarok leginkább az egészségügy miatt aggódunk. Olyannyira, hogy 72 százalékkal állunk a toplista élén, mögöttünk a lengyelek jönnek 10 százalékkal lemaradva.

A toplista élén: a magyar megkérdezettek 72%-a az egészségügy miatt aggódik leginkább

Bár a magyar közéleti diskurzus(ból maradt valami) lassan kizárólag Soros Györgyre és a bevándorlásra szűkül, időnként az egészségügy és az oktatás is rövid időre témává tud válni, így azt gondolhatnánk, hogy az oktatás helyzete miatt is inkább aggódunk, pedig nem: a felmérés szerint míg a világátlag 19 százalék, addig nálunk 21 százalék gondolja azt, hogy az oktatás helyzete kiemelkedő probléma.

És nincs ez másként a munkanélküliséggel sem: míg világátlagban 35 százalék gondol nyugtalanul a munkaerőpiaci állapotokra, addig nálunk ez 19 százaléknyi problémát ír.

A korrupció viszont nem hagy minket hidegen, negyedikek vagyunk 56 százalékkal, és a szegénység, társadalmi egyenlőtlenség is sokunk igazságérzetét bántja, ami a kutatásban szintén 56 százaléknyi aggodalmat ért.

És ami ugyancsak elgondolkodtató, hogy az évek óta tartó kampány dacára mi, magyarok nem igazán félünk a terrorizmustól, sőt, a felmérés szerint a migráció ellenőrzése sem tartozik a legfontosabb félelmeink közé. Számokban kifejezve: a terrorizmustól a magyarság mindössze 3 százaléka tart, míg a migráció ellenőrzését 11 százalék sorolta a fontos aggódnivalók közé.

A kutatás adataira alapozva tehát a sikeres magyar politika receptje a következő: foglalkozz sokat az egészségüggyel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az oktatást ne nagyon piszkáld, a terrorizmust és a bevándorlást pedig nyugodtan hanyagold.

Amiről az jut eszembe, hogy amikor felmérik, milyen műsorokat kellene a közmédiának sugároznia, mindig az első helyek valamelyikén szerepel a balett.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.