Megszületett a tökéletes kormányváltó recept – vagy mégsem

/ 2018.02.13., kedd 10:00 /

Megjelent az Ipsos MORI nevű társadalomkutatással foglalkozó intézet friss felmérése a világ aggodalmairól. A kutatást januárban végezték, így az adatok meglehetősen friss képet mutatnak a magyar társadalomról. Is.

A világ adatai a teljes kutatásban itt érhetők el!

De nézzük a mi számainkat! Ami szembeötlő, hogy mi, magyarok leginkább az egészségügy miatt aggódunk. Olyannyira, hogy 72 százalékkal állunk a toplista élén, mögöttünk a lengyelek jönnek 10 százalékkal lemaradva.

A toplista élén: a magyar megkérdezettek 72%-a az egészségügy miatt aggódik leginkább

Bár a magyar közéleti diskurzus(ból maradt valami) lassan kizárólag Soros Györgyre és a bevándorlásra szűkül, időnként az egészségügy és az oktatás is rövid időre témává tud válni, így azt gondolhatnánk, hogy az oktatás helyzete miatt is inkább aggódunk, pedig nem: a felmérés szerint míg a világátlag 19 százalék, addig nálunk 21 százalék gondolja azt, hogy az oktatás helyzete kiemelkedő probléma.

És nincs ez másként a munkanélküliséggel sem: míg világátlagban 35 százalék gondol nyugtalanul a munkaerőpiaci állapotokra, addig nálunk ez 19 százaléknyi problémát ír.

A korrupció viszont nem hagy minket hidegen, negyedikek vagyunk 56 százalékkal, és a szegénység, társadalmi egyenlőtlenség is sokunk igazságérzetét bántja, ami a kutatásban szintén 56 százaléknyi aggodalmat ért.

És ami ugyancsak elgondolkodtató, hogy az évek óta tartó kampány dacára mi, magyarok nem igazán félünk a terrorizmustól, sőt, a felmérés szerint a migráció ellenőrzése sem tartozik a legfontosabb félelmeink közé. Számokban kifejezve: a terrorizmustól a magyarság mindössze 3 százaléka tart, míg a migráció ellenőrzését 11 százalék sorolta a fontos aggódnivalók közé.

A kutatás adataira alapozva tehát a sikeres magyar politika receptje a következő: foglalkozz sokat az egészségüggyel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az oktatást ne nagyon piszkáld, a terrorizmust és a bevándorlást pedig nyugodtan hanyagold.

Amiről az jut eszembe, hogy amikor felmérik, milyen műsorokat kellene a közmédiának sugároznia, mindig az első helyek valamelyikén szerepel a balett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.