Megszületett a tökéletes kormányváltó recept – vagy mégsem

/ 2018.02.13., kedd 10:00 /

Megjelent az Ipsos MORI nevű társadalomkutatással foglalkozó intézet friss felmérése a világ aggodalmairól. A kutatást januárban végezték, így az adatok meglehetősen friss képet mutatnak a magyar társadalomról. Is.

A világ adatai a teljes kutatásban itt érhetők el!

De nézzük a mi számainkat! Ami szembeötlő, hogy mi, magyarok leginkább az egészségügy miatt aggódunk. Olyannyira, hogy 72 százalékkal állunk a toplista élén, mögöttünk a lengyelek jönnek 10 százalékkal lemaradva.

A toplista élén: a magyar megkérdezettek 72%-a az egészségügy miatt aggódik leginkább

Bár a magyar közéleti diskurzus(ból maradt valami) lassan kizárólag Soros Györgyre és a bevándorlásra szűkül, időnként az egészségügy és az oktatás is rövid időre témává tud válni, így azt gondolhatnánk, hogy az oktatás helyzete miatt is inkább aggódunk, pedig nem: a felmérés szerint míg a világátlag 19 százalék, addig nálunk 21 százalék gondolja azt, hogy az oktatás helyzete kiemelkedő probléma.

És nincs ez másként a munkanélküliséggel sem: míg világátlagban 35 százalék gondol nyugtalanul a munkaerőpiaci állapotokra, addig nálunk ez 19 százaléknyi problémát ír.

A korrupció viszont nem hagy minket hidegen, negyedikek vagyunk 56 százalékkal, és a szegénység, társadalmi egyenlőtlenség is sokunk igazságérzetét bántja, ami a kutatásban szintén 56 százaléknyi aggodalmat ért.

És ami ugyancsak elgondolkodtató, hogy az évek óta tartó kampány dacára mi, magyarok nem igazán félünk a terrorizmustól, sőt, a felmérés szerint a migráció ellenőrzése sem tartozik a legfontosabb félelmeink közé. Számokban kifejezve: a terrorizmustól a magyarság mindössze 3 százaléka tart, míg a migráció ellenőrzését 11 százalék sorolta a fontos aggódnivalók közé.

A kutatás adataira alapozva tehát a sikeres magyar politika receptje a következő: foglalkozz sokat az egészségüggyel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel, az oktatást ne nagyon piszkáld, a terrorizmust és a bevándorlást pedig nyugodtan hanyagold.

Amiről az jut eszembe, hogy amikor felmérik, milyen műsorokat kellene a közmédiának sugároznia, mindig az első helyek valamelyikén szerepel a balett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.