Megvan a csodafegyver: ezzel buktatná meg a kormányt az ellenzéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 18:00 /

„Sorosról sajnos nem neveztek el téglajegyet, de a formálódó hírportál mögött a 888.hu nyilván haladéktalanul leleplezi a milliárdost.”

Építsd fel velünk Magyarország első kizárólag közösségi finanszírozásból működő hírportálját! – ezzel a címmel adta hírül kezdeményezését a Kettősmérce nevű blog. A baloldali, liberális ellenzéki vélemények meghatározó online fóruma a következő hetekben ötezer úgynevezett Mérce-portál téglajegyet akar kiadni azoknak, akik legalább ezer forinttal támogatják az oldal létrejöttét.

„A szerkesztőség és a blogunk idei működtetéséhez szükséges 18 millió forintot év eleje óta gyűjtjük. A plusz 5 millió forint ahhoz kell, hogy felépíthessük a portált, hogy bővíthessük a szerkesztőséget, hogy biztosítsuk, hogy nem megyünk csődbe a választásokig – írják. – A Mérce Magyarország első 100%-ban közösségi finanszírozásból működtetett non-profit sajtóterméke lesz, egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem orbángyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete.”

A közösségi finanszírozás nem ismeretlen immár a magyar sajtóban sem, így működik például az Átlátszó nevű oknyomozó portál. A mérce.hu a módszert annyiban fejlesztette tovább, hogy téglajegyeit olyan közismerten baloldali, liberális személyiségekről nevezte el, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Kéthly Anna, Solt Ottília és Bibó István. Soros György nevét legnagyobb sajnálatunkra nem viseli tikett, de fogadni mernénk, hogy a 888.hu, miként az Átlátszó esetében is tette, a formálódó hírportál mögött haladéktalanul leleplezi a milliárdost.

Minket ellenben – noha az orgánum kevés mondatával vagyunk képesek egyetérteni – egyáltalán nem zavar, hogy az egyre egyneműbb sajtópalettán létezik ilyen hang is.

(A szerző önjelölt Cuckold-díjas újságíró.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.