valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Megvan a csodafegyver: ezzel buktatná meg a kormányt az ellenzéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 18:00 /

„Sorosról sajnos nem neveztek el téglajegyet, de a formálódó hírportál mögött a 888.hu nyilván haladéktalanul leleplezi a milliárdost.”

Építsd fel velünk Magyarország első kizárólag közösségi finanszírozásból működő hírportálját! – ezzel a címmel adta hírül kezdeményezését a Kettősmérce nevű blog. A baloldali, liberális ellenzéki vélemények meghatározó online fóruma a következő hetekben ötezer úgynevezett Mérce-portál téglajegyet akar kiadni azoknak, akik legalább ezer forinttal támogatják az oldal létrejöttét.

„A szerkesztőség és a blogunk idei működtetéséhez szükséges 18 millió forintot év eleje óta gyűjtjük. A plusz 5 millió forint ahhoz kell, hogy felépíthessük a portált, hogy bővíthessük a szerkesztőséget, hogy biztosítsuk, hogy nem megyünk csődbe a választásokig – írják. – A Mérce Magyarország első 100%-ban közösségi finanszírozásból működtetett non-profit sajtóterméke lesz, egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem orbángyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete.”

A közösségi finanszírozás nem ismeretlen immár a magyar sajtóban sem, így működik például az Átlátszó nevű oknyomozó portál. A mérce.hu a módszert annyiban fejlesztette tovább, hogy téglajegyeit olyan közismerten baloldali, liberális személyiségekről nevezte el, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Kéthly Anna, Solt Ottília és Bibó István. Soros György nevét legnagyobb sajnálatunkra nem viseli tikett, de fogadni mernénk, hogy a 888.hu, miként az Átlátszó esetében is tette, a formálódó hírportál mögött haladéktalanul leleplezi a milliárdost.

Minket ellenben – noha az orgánum kevés mondatával vagyunk képesek egyetérteni – egyáltalán nem zavar, hogy az egyre egyneműbb sajtópalettán létezik ilyen hang is.

(A szerző önjelölt Cuckold-díjas újságíró.)

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.