Megvan a csodafegyver: ezzel buktatná meg a kormányt az ellenzéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 18:00 /

„Sorosról sajnos nem neveztek el téglajegyet, de a formálódó hírportál mögött a 888.hu nyilván haladéktalanul leleplezi a milliárdost.”

Építsd fel velünk Magyarország első kizárólag közösségi finanszírozásból működő hírportálját! – ezzel a címmel adta hírül kezdeményezését a Kettősmérce nevű blog. A baloldali, liberális ellenzéki vélemények meghatározó online fóruma a következő hetekben ötezer úgynevezett Mérce-portál téglajegyet akar kiadni azoknak, akik legalább ezer forinttal támogatják az oldal létrejöttét.

„A szerkesztőség és a blogunk idei működtetéséhez szükséges 18 millió forintot év eleje óta gyűjtjük. A plusz 5 millió forint ahhoz kell, hogy felépíthessük a portált, hogy bővíthessük a szerkesztőséget, hogy biztosítsuk, hogy nem megyünk csődbe a választásokig – írják. – A Mérce Magyarország első 100%-ban közösségi finanszírozásból működtetett non-profit sajtóterméke lesz, egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem orbángyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete.”

A közösségi finanszírozás nem ismeretlen immár a magyar sajtóban sem, így működik például az Átlátszó nevű oknyomozó portál. A mérce.hu a módszert annyiban fejlesztette tovább, hogy téglajegyeit olyan közismerten baloldali, liberális személyiségekről nevezte el, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Kéthly Anna, Solt Ottília és Bibó István. Soros György nevét legnagyobb sajnálatunkra nem viseli tikett, de fogadni mernénk, hogy a 888.hu, miként az Átlátszó esetében is tette, a formálódó hírportál mögött haladéktalanul leleplezi a milliárdost.

Minket ellenben – noha az orgánum kevés mondatával vagyunk képesek egyetérteni – egyáltalán nem zavar, hogy az egyre egyneműbb sajtópalettán létezik ilyen hang is.

(A szerző önjelölt Cuckold-díjas újságíró.)

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.