Megvan a csodafegyver: ezzel buktatná meg a kormányt az ellenzéki sajtó

/ 2017.08.10., csütörtök 18:00 /

„Sorosról sajnos nem neveztek el téglajegyet, de a formálódó hírportál mögött a 888.hu nyilván haladéktalanul leleplezi a milliárdost.”

Építsd fel velünk Magyarország első kizárólag közösségi finanszírozásból működő hírportálját! – ezzel a címmel adta hírül kezdeményezését a Kettősmérce nevű blog. A baloldali, liberális ellenzéki vélemények meghatározó online fóruma a következő hetekben ötezer úgynevezett Mérce-portál téglajegyet akar kiadni azoknak, akik legalább ezer forinttal támogatják az oldal létrejöttét.

„A szerkesztőség és a blogunk idei működtetéséhez szükséges 18 millió forintot év eleje óta gyűjtjük. A plusz 5 millió forint ahhoz kell, hogy felépíthessük a portált, hogy bővíthessük a szerkesztőséget, hogy biztosítsuk, hogy nem megyünk csődbe a választásokig – írják. – A Mérce Magyarország első 100%-ban közösségi finanszírozásból működtetett non-profit sajtóterméke lesz, egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem orbángyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete.”

A közösségi finanszírozás nem ismeretlen immár a magyar sajtóban sem, így működik például az Átlátszó nevű oknyomozó portál. A mérce.hu a módszert annyiban fejlesztette tovább, hogy téglajegyeit olyan közismerten baloldali, liberális személyiségekről nevezte el, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, Kéthly Anna, Solt Ottília és Bibó István. Soros György nevét legnagyobb sajnálatunkra nem viseli tikett, de fogadni mernénk, hogy a 888.hu, miként az Átlátszó esetében is tette, a formálódó hírportál mögött haladéktalanul leleplezi a milliárdost.

Minket ellenben – noha az orgánum kevés mondatával vagyunk képesek egyetérteni – egyáltalán nem zavar, hogy az egyre egyneműbb sajtópalettán létezik ilyen hang is.

(A szerző önjelölt Cuckold-díjas újságíró.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.