Megvan a recept: így veszíti el a Fidesz a 2018-as elsőválasztókat

/ 2014.12.08., hétfő 17:42 /

Ma kénytelenek vagyunk egész nap Kocsis Mátéval foglalkozni, mivel a józsefvárosi polgármesternek a tinédzserek, újságírók és politikusok kötelező drogtesztjével sikerült akkorát robbantania, hogy az még a vasárnapi zárva tartást is feledtetni tudja.

Amikor péntek este először láttam a bejegyzést Kocsis Máté Facebook-oldalán, azt gondoltam, hogy nem érdemes komolyan venni, ilyesmi úgysem történik. Most azonban itt van egy józan, munkás hétfő, és a javaslatból erős pontosításokkal ugyan, de törvény lehet. Dévényi István kollégám az újságírókra vonatkozó részét már elkezdte boncolgatni az elképzelésnek, de bőven maradt még a témában húzóerő.

Ami az újságírókat illeti, ők (mi) legalább felnőtt emberek vagyunk, évente egy pisilést mindenki kibír, habár ha esetleg mégis eljárások indulnának ellenzéki sajtómunkások ellen a drogtesztjük eredményére hivatkozva, annak a nemzetközi visszhangja olyan pocsék lesz, hogy azt ma még elképzelni is nehéz.

A tinédzserek drogtesztjére vonatkozó ötletről a drogtémához elég jól értő Zacher Gábor toxikológus már pontosan elmondta az InfoRádióban, hogy miért teljes képtelenség, miért nem adna valós teszteredményeket, miért nem védené meg a gyerekeket az igazán veszélyes szerektől, és miért jelentené több tízmilliárd forint kiszórását az ablakon. 

A kormányzati kommunikációs agytröszt valószínűleg úgy gondolja, hogy drogügyben a bírálókra, legyenek azok ellenzéki politikusok, szakértők, vagy az ellenzéki sajtó, könnyen rá lehet majd húzni a züllött drogos bélyeget, és az intézkedés népszerű lesz. Szerintem viszont ez óriási tévedés, az ötlet eddig apolitikus rétegeket dühíthet fel, és fordíthat a kormányzat ellen.

  • A tinédzserek az iskolai drogtesztet megalázó vegzálásnak fogják érezni.
  • Ezt megbeszélik majd otthon.
  • Nem minden anyuka, apuka, nagymama szereti, ha a gyerekét, unokáját a kormány alapból potenciális drogfogyasztónak tekinti, és annak megfelelően kezeli.

 

Az iskolai drogtesztet az emberek nem fogják a tüdőszűréshez, vagy a HPV-oltáshoz hasonló ártatlan, hasznos egészségügyi szolgáltatásnak tekinteni, még akkor sem, ha Rogán Antal máris ígéretet tett, hogy a lebukottakat mentesítik a jogkövetkezmények alól, és a teszt eredményét csak a szülőknek mondják el.

Azok a gyerekek, akiket Kocsis most tesztre küldene, a (közel)jövő szavazói. Már 2018-ban ott lesznek az urnáknál. A mostani 40 alatti korosztályban is egész más a legnépszerűbb könnyűdrog, a marihuána elterjedtsége és általános megítélése, mint az idősebbek körében. Ezt lehet nem szeretni, aggódni miatta, harcolni ellene a felvilágosítás és a megelőzés józan módszereivel, de mégiscsak tény, amivel számolni kellene.

Ez a házmester-tempójú intézkedés tovább súlyosbítja a Fidesz jelenleg is meglévő nemzedéki problémáját. A kormánypártra ránehezedik a nyugdíjas szavazói bázis, nem tudja megszólítani a fiatalokat, ehhez sem alkalmas témákat, sem személyeket nem talál. Különös iróniája a sorsnak, hogy ezt a javaslatot pont Kocsis Máté terjesztette elő, aki erre a szerepre elvileg alkalmas lehetne - hogy aztán egy másik fiatal fideszes politikus, Gulyás Gergely jogszabályba öntse.

Javaslom, hogy a fiatalok megszólítását bízzák inkább a 79 éves Túri-Kovács Bélára. Figyelem mostanában, ahogy nyilakozik a parlamenti folyosón az őt elcsípő riportereknek, tök nyitott, normális és fiatalos.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.