Megvan Orbán legújabb kihívója

/ 2014.10.29., szerda 08:09 /

Hatalmas tömeg gyűlt össze tegnap Budapest központjában, ráadásul nem csak a fővárosban, de több vidéki helyszínen is demonstráltak a netadó ellen, szóval nagyon úgy néz ki, hogy az internetszolgáltatókra kivetendő különadó, "népszerű nevén" a netadó lett a kétharmados Orbán-kormány első komolyabb szakítópróbája.

S a netadó elleni mozgolódás nem csak arról szól, hogy a polgárok nem szeretnének netező családtagonként párszáz forintot fizetni. Sőt, erről szól a legkevésbé. A netadó jelkép lett. Szimbólum. A kormányzás, és igen, a töketlen ellenzék elleni elégedetlenség szimbóluma is egyben. Az utcára vonuló, zömében húszas-, harmincas éveiket taposó tüntetők azt üzenik, hogy most pont nem olyan nagyon jó hely Magyarország, köszönhetően a politikai elitnek úgy általában.

Természetes tehát, hogy a se ezek, se azok hangulatban megjelennek a politikai elitbe kívánkozó új arcok. Az iWiW-alapító Várady Zsolt már be is jelentette, hogy nagy valószínűséggel a politikai tettek mezejére lép. Valójában tegnapi fellépése ennek első állomása volt - s nem is választhatott volna jobb helyet és időpontot.

(A Humán Platform színpadra lépő aktivistája - akit a különböző hírportálok Füzessi Balázstól Füzessy Károlyig azonosítottak ízlés szerint - viszont tipikusan az a kontraproduktív újdemokrata figura, aki miatt ma Magyarországon szinte lehetetlen ellenzékinek lenni.)

Várady Zsolt okos ember. Ezt már igazolta az egykor hatalmas méretű közösségi háló létrehozásával és menedzselésével. Ám most téved. A szónoki elemvény előtt álló tömeg ugyanis hiába egységes elégedetlenségében, valójában csak addig tartható egyben, ami létezik a kapocs, a hívó szó, a jelkép, a netadó közösségkovácsoló ereje. Ha a kormány visszalépne a tervezettől, azzal nem a további kormányellenes demonstrációk előtt nyitná szélesre a kaput - mint attól kormánypárti körökben tartanak -, hanem a lehető legfinomabb módon oszlatná fel az ellene tüntető csoportokat.

És Várady Zsolt téved akkor is, amikor blogokon, kocsmákban, munkahelyeken történő szerveződésre bíztatja közönségét. Ez ugyanis a való világ, ahol azért egészen másként történnek a dolgok, mint a mára már bezárt iWiW-en.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.