Mélyponton a bűnözés

/ 2018.02.08., csütörtök 09:40 /

Az ORFK adatai szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony szinten a bűnözés. És nincs trükközés.

A választási évek előtt kicsit bele szoktak piszkálni a kormánypártok a nyilvántartásokba, egyszerűen áthelyezve azt a plafont, ahonnan kezdve már nem bűncselekménynek számít egy lopás, hanem csak szabálysértésnek. (És akkor az, huss, el is tűnik a statisztikából.) A kárérték folytonos változtatása szükségszerű a magas inflációjú években, de azért a politika szereti a választások előtt tologatni egy kicsit ezt a határt, mert így manipulálni lehet az adatokat. Hasonlóval az Orbán-kabinetet csak 2013-ban lehetett megvádolni, a 2013 júliusában hatályba lépett új büntetőtörvénykönyvben ugyanis 20 001 forintról 50 001-re emelték a sikkasztások, lopások, csalások és más vagyon elleni bűncselekmények értékhatárát. Aminek hatására lezuhant a bűncselekmények száma, így a 2013-as számok nem voltak összevethetőek a 2010-es értékekkel.

A mostani ciklus adatai között viszont tisztán láthatunk, a HVG az ORFK kriminálstatisztikája alapján mutatja be, hogy 2014 óta, változatlan szabályok mellett hogyan csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma mintegy 330 ezerről 2017-re 226 ezerre. Ami óriási eredmény, és a lap is elismeri, hogy a bűncselekmények száma a 2013-as változtatások után is „lendületesen tovább csökkent”.

Mindezt nem befolyásolja, hogy nyilván nem ennyi bűncselekményt követtek el, ez csak az ismertté vált esetek száma, mert sokan nem tesznek feljelentést, mivel mondjuk egy lakásbetörésnél szinte csak matematikai esélye van a tettes elfogásának, az elvitt értékek pedig félő, hogy akkor sem kerülnek elő. Ez a tényező azonban a számokat vélhetően ugyanannyira zavarta 2014-ban, mint 2017-ben. A lakásbetörések és a gépjárműlopások száma mégis harmadára-negyedére esett vissza.

Egyfelől visszatartó ereje van a büntető szabályok súlyosbításának, hiszen több nehézfiú kerül börtönbe ezek miatt és vonódik ki a forgalomból. Fontos tényező a rendőrök utcai jelenléte, a térfigyelő kamerák hálózatának kiterjesztése a kistelepülésére. Ám némi hatással lehet az is a magyar lakosság biztonságérzetére, hogy a legkevésbé kockázatos és legnagyobb jövedelemmel kecsegtető bűncselekményformává az embercsempészet vált. A lefülelt esetek bírósági ítéleteiből jól látszik, hogy a csempészek jó része büntetett előéletű, csak most nem tolvajlásból, lakásbetörésből vagy kocsifeltörésből él, hanem a szerb határ és Ausztria között „ingázik”. 

Magyarország biztonságosabbá válása jelentős siker, amely alapjaiban határozza meg az életminőséget. Nem kell azoknak mondanom, akikkel előfordult már, hogy hiába keresték reggel az autójukat, vagy tértek már úgy haza, hogy otthonukban hivatlan látogató járt. Franciaágyukon egy nagy sáros lábnyom jelezte, melyik ablak  felfeszítésével érkeztek a betörők, akik a rendőrség szerint alig két percet tölthettek a lakásban, amíg az összes családi ékszert a zsebeikbe tömve ugyanazon az útvonalon távoztak. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.