valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

http://valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

Mélyről magasra

/ 2016.04.13., szerda 14:45 /

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház főápolója, Jónás Tímea kapta idén a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt díjat. Több mint 22 ezren szavaztak a hétköznapi cigány hősökre.

Legalább száz ember tapsolt állva, amikor kiderült: önnek ítélik az Aranypánt díjat.

Megindító pillanat volt; a díjjal a roma hősöket ismerik el, akik motivációt adnak, hogy nagyon mélyről is el lehet jutni magasra.

Tényleg hétköznapi hőssé kellett válnia ahhoz, hogy főápoló legyen?

Példaképként tekintenek rám, mióta szerepeltem a Petőfi Tv-ben. Roma gyerekek kezdtek írni a közösségi oldalamra, és azt kérték: osszam meg annak receptjét, hogyan lehet előrejutni, mert látják a példámon, hogy van értelme tanulni.

Borsodban ma már előfordul, hogy az okleveles nővérképzők hallgatóinak harmada-negyede cigány származású.

Sokáig nagyon kevés volt a roma. A példám arra biztathat, hogy romáknak és nem romáknak is érdemes ezt a hivatást választaniuk.

De miért éppen önre esett a választás?

Már a díj létezéséről is Németh Attilától, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójától hallottam, ő jelölt is engem. Ám úgy gondoltam, pici vagyok én ehhez. Amikor meghallottam a nevem, sokkot kaptam, úgy tartottak meg, nehogy összeessek. Negyvenéves vagyok, de ilyet soha nem éltem át. A legnagyobb boldogság volt a lányom születése mellett.

Az iskolájában elkülönítve oktatták a cigány és nem cigány gyerekeket. Ma is előfordul ez még?

Létezik szegregáció, de talán már nem olyan mértékű, mint akkor. A cigány és a nem cigány gyerekek osztályterme között volt egy ablak, amelyet elhúzható falappal választottak el, csak akkor láthattunk át a másik osztályba, amikor átadták nekünk az ételt. Jó tanuló voltam, mindig csak a könyvek érdekeltek. Szerettem átnézni a másik osztályba, ott a gyerekek zsibonghattak, játszhattak, nálunk viszont katonás rendet követeltek. Nagyon tetszett az a világosság, amit ott láttam. Hogyan kerülhetnék át oda? - ezt kérdezgettem. „Ha jól tanulsz” - mondták, és átkerültem. De mélyen még mindig ott van bennem az a fal, kisebbségi érzésem van.

Érettségizett, most munka mellett egyetemre jár. Mikor jött el az a pillanat, amikor roma származását már nem hátrányként élte meg, hanem erőt tudott meríteni belőle?

Ma is egy barna lányt látnak bennem, egészen addig, amíg meg nem szólalok. Így volt ez akkor is, amikor emelt szintű érettségire volt szükségem kémiából és biológiából; éreztem, hogy tőlem többet várnak el, de végül gratuláltak. Megkérdezték, miért van szükségem erre. „A Semmelweis Egyetemen szeretnék tanulni” - feleltem, mire azt válaszolták, ott a helyem.

A kislánya is kitűnő tanuló.

Lányomnak potyogtak a könnyei, amikor a kitüntetésem kapcsán megismerte az életemet. „Anya, én ezt nem tudtam” - mondta, és hálás vagyok az iskolájának, hogy ő soha nem érzett hasonlót. Díjakat hoz, orvosnak készül, és érzi a társai tiszteletét. Bízom benne, hogy a nyolcvanas évek gyakorlata elfelejtődik. De nekünk látnunk kell, hogy szegregáció máig létezik, s ez a díj sokat segíthet rámutatni ennek szégyenletességére.

Jónás Tímea
Kisvárdán született 1975-ben. Kitűnő érettségi után szerzett oklevelet a Batthyány-Strattmann László Egészségügyi Szakközépiskolában, éjszakánként segédápolóként dolgozott. 2016 márciusától a fővárosi Nyírő Gyula Kórház négy részlegének főápolója. A Semmelweis Egyetem diplomás ápoló képzésének másodéves hallgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.