Menedékjog egy farkasnak

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Sok szempontból adódna a párhuzam, hiszen Magyarországon manapság a menekültjogról szinte mindenkinek egy ügy jut eszébe. Jelen esetben azonban egy farkasról lesz szó. Svédország politikai menedékjogot ajánlott fel egy szürke farkasnak, amely a norvég vadászok elől menekülve tévedt a szomszédos ország területére.

"Isten hozta Martin urat Svédországban!" - közölte az AFP-vel Annette Törnquist, a svéd környezetvédelmi minisztérium szóvivője. (A Martin nevet az állatvédők adták a nemes vadnak.) A hír megértéséhez tudnunk kell, hogy a farkasok szabadon járhatnak-kelhetnek Norvégia és Svédország között, így abban az esetben, ha "Martin úr" átmegy Svédországba, nem öli meg senki. Norvégiával ellentétben ugyanis a svédeknél nincs farkasvadászat.

Martin az utolsó túlélője egy farkashordának, amelyet február 19. óta üldöznek norvég vadászok. A vadászatot azután rendelték el, hogy a norvég birkatenyésztők azt állították: a horda rendszeresen megtámadta nyájaikat. A helyi természetvédelmi hatóságok szerint az ordasok minden évben legalább 800 bárányt ragadnak el. Ugyanakkor a környezet- és állatvédők határozottan ellenzik a vadászatot, mert az 1979-es, a norvégok által is aláírt berni egyezmény értelmében kihalástól fenyegetett, védett fajtáról van szó.

A hét elején a Közös Akció a Farkasokért elnevezésű norvég szervezet hivatalosan politikai menedékjogért folyamodott a farkas számára Svédország oslói nagykövetségén. Martin valószínűleg már "odaát" van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.