Menekítés a pokolból

/ 2017.01.25., szerda 16:19 /

Néhány percük volt a múlt szombaton balesetet szenvedő autóbuszon utazóknak, hogy kimeneküljenek a járműből. Tizenhat áldozatot követelt a tragédia; azért nem többet, mert voltak, akik tűzbe mentek, hogy megmentsék a társaikat.

A gyerekek többsége aludt, amikor a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborozóival Franciaországból hazatérő busz letért az útról és betonoszlopnak ütközött. Az óriási becsapódástól nemcsak a jármű jobb eleje tűnt el, de megrepedhetett az üzemanyag-tartálya is. Többen attól szenvedtek égési sérüléseket, hogy forró gázolaj fröccsent a testükre. Mire a buszt követő autók beérték a járművet, az már lángokban állt, a diákoknak és az őket kísérő felnőtteknek néhány percük maradhatott a menekülésre. A busz kijáratai mind a sérült oldalon voltak, és legalább harminc embernek kellett pillanatok alatt feleszmélni, törésekkel, égési sérüléssel, vérző sebekkel menekülni, és belátni: ott kell hagyni az ütközésbe belehaltakat, kitörni a busz ablakát és kiugrani.

A buszon zömmel gimnazisták utaztak, a 16 halálos áldozat között mégis öt felnőtt van, és a súlyos sérültek többsége is felnőtt. Nemcsak azért, mert ők ültek a busz leginkább sérült részén, hanem mert kivételes emberségről tettek tanúbizonyságot. Már a tragédia utáni órákban bejárta az olasz sajtót Vígh György hősiessége: a testnevelő tanár többször is visszament a gyerekekért, próbálta őket menteni a feleségével együtt. Saját gimnazista lányuk testét azonban nem tudták kiszabadítani az ülések alól, s hiába reménykedtek, hogy 30 éves jégkorongozó fiuk kijutott a tűzből. A súlyos sérültek között van egy másik gyerekmentő testnevelő is, és Antal-Köz Béla történelem–filozófia szakos tanár sem magára gondolt. Tanítványai megrendülten állították: tűzbe ment értük, hogy a pánikba esett lányokat tolja, lökje a menekülés útja felé, míg végül már nem tudott kijönni a buszban felcsapó lángok közül.

A hátul ülő, könnyebben sérült fiúk nem veszítették el lélekjelenlétüket: ablaktörő kalapáccsal, a lábukkal, a fejükkel, vagy amivel éppen tudták, kiverték az üveget és kiugrottak, példájukkal is bátorítva a többieket. Mert a buszépítésnek az az egyik nagy dilemmája, hogy ha túl könnyen törnek az üvegek, akkor felboruláskor a jármű nem védi az utasokat, ha túl szilárdak, akkor tűz esetén nincs kiút. A menekülésnek pedig az, hogy nincs visszatérés; aki kiugrik, nagy valószínűséggel már nem tud visszamenni másokért. Az olasz hatóságok megrendülten adtak hírt egy hős gimnazistáról, akit holtan találtak, kezében egy kalapáccsal: ő aközben égett meg, hogy sorba törte a menekülés útját a társainak. Az utolsó pillanatig vagy még az után is mentették egymást. Egy olasz autós kamerája rögzítette, hogy már a busz hátulja is fáklyaként égett, amikor még mindig kilépett valaki a lángok közül.

Hétfőn nemzeti gyásznap volt, tizenévesek ezrei mentek feketében iskolába, így emlékezve meg az áldozatokról és azokról, akiknek köszönhetően legalább harmincan élve jutottak ki az égő pokolból.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.