Mennyit ér a Magyar Autóklub új székháza?

/ 2011.12.07., szerda 20:32 /
Mennyit ér a Magyar Autóklub új székháza?

Máig nem tudni, hogy pontosan mennyibe került a Magyar Autóklub szokatlan vonalvezetésű új székháza, az újpesti szolgáltató központ tervezési és kivitelezési költségeit ugyanis üzleti titokként kezelik. Az Autóklubot kritizáló „frontnak” arcot adó Dömsödi Gábor műsorvezető állítja: a szervezet indokolatlanul titkolózik, ráadásul érdekképviseletként sem működik.


„Botrány az Autóklub ünnepségén" – címezte cikkét a Totalcar autós magazin 2011. november 11-én este. A szóhasználat nem túlzó: a nagyjából egy hónappal ezelőtt igen népszerű 11-es számmisztika bevetésével habosított Magyar Autóklub (MAK) székházavató ünnepségről ugyanis kitiltották a honi autós újságírás állócsillagát, az Autó2 című újság főszerkesztőjét, Dömsödi Gábort, aki így spontán tüntetést tartott az épület előtt, az építkezés költségeire és a MAK vagyongazdálkodására vonatkozó kérdéseit pedig mások mellett az RTL Klub tudósítóival küldte be a vezetők elé.

fotók: Béres Attila

Utóbbi helyzetet a Totalcar munkatársa videón is megörökítette. Ebből kiderül, hogy régi sérelmekről, régi vitáról van szó; Dömsödinek nem csak aktuális pénzügyi természetű problémái vannak, de a MAK érdekképviseleti hatékonyságát is megkérdőjelezi, egyéb tevékenységeiket és szolgáltatásaikat (pl. Sárga Angyal) pedig költségesnek, elavultnak tartja.
 

 

Ám kétségtelenül legnagyobbat az új székház körüli mizéria durrant. Az Újpest központtól nem messze eső Berda József utcai régi MAK-telephelyen szolid panelkörnyezetben felhúzott, földhőszivattyúval és háromrétegű üvegezéssel ellátott óriás „A" betűt formázó bádog-üveg székház titkosított építési költsége webes fórumokon is bőven kicsapta a biztosítékot. „A csávó nem válaszol arra, hogy mekkora összegért építették a székházat, nem válaszol arra hogy mennyi a fizuja, semmi konkrétum, csak a rizsa meg a ferdítés megy. Lesz elszámolás a klubtagok fele? Lesz, persze, de az hogy mi mennyibe kerül, az titok" – írta egy felhasználó a Totalcar TComment c. blogján.

 Az általunk megkérdezett jogász szakértő szerint a klubtagok előtt elvileg kötelező nyilvánossá tenni a MAK beruházásainak részleteit – márpedig (mint az videós riportunkból is kiderül) Dömsödi Gábor klubtag. Lovas Károly, a MAK főtitkárhelyettese szerint viszont nincs ilyen kötelezettségük. Szerinte a beruházás részleteiről klubtagoknak érdeklődni nagyjából olyan, „mintha egy Fradi pároló tag bekopogtatna a Fradi székházába, hogy ugyan mondják már meg, ez vagy az a bútor mennyibe került".

 


Noha Dömsödi saját elmondása szerint az adatok miatt a bíróságig is hajlandó elmenni, mint az videónkból (vagy a Totalcar felvételéből) is látható, a vita jelenlegi helyzetében nehezen eldönthető. Egy viszont bármiféle háttérinformáció nélkül megítélhető: vajon mekkora luxust kell a most felavatott MAK-székházban látnunk, mennyire időtálló és megtérülő konstrukció a földhőszivattyú vagy a különleges üvegezés. Az érékeléshez Csanády Pál, a Metszet című építészeti folyóirat főszerkesztőjének szakvéleményét kértük. Csanády szerint 2011-ben nem lehet kuriózumnak nevezni az épület vonalvezetését, ugyanúgy a környezetbarát megoldásokra sem lehet mondani, hogy a luxus kategóriájába taroznának. „Az lenne a luxus, ha úgy építenék meg, hogy csak éppen a mai sztenderdnek feleljen meg" – mondja a szakértő.

Részletek és Dömsödi Gábor nyilatkozata a Heti Válasz Online videós riportjában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.