Mesterházy bebukta - Így tér vissza Gyurcsány!

/ 2010.04.26., hétfő 14:25 /
Mesterházy bebukta - Így tér vissza Gyurcsány!

A korábban legnépszerűbb szocialista politikus támogatói közt komoly erőkkel képviselteti magát a párt vidéki lobbija.

A Szili Katalin által elnökölt Szövetség a Jövőért Mozgalom szerint az MSZP-nek meg kell újulnia, a kudarcokért felelős vezetőknek háttérbe kell vonulniuk. A mozgalom állásfoglalásáról Szili Katalin tájékoztatta az MTI-t vasárnap, még azelőtt, hogy eldőlt volna a második fordulóban nyitva maradt egyéni mandátumok sorsa.

A volt házelnök mozgalma úgy értékeli: a politikai baloldal újjáépítésében, valamint a társadalmi bizalom megszerzésében az MSZP csupán akkor vehet részt, ha képes a teljes körű és gyökeres megújulásra, ami nem jelenthet mást, mint a kudarcokért felelős vezetők háttérbe vonulását, és új, hiteles baloldali programmal rendelkező, a párt újjászervezését is vállaló vezetők megválasztását.

Állásfoglalásuk szerint mivel a baloldali értékek és érdekek parlamenti megjelenítésére egyedül az MSZP leendő képviselői adják meg a lehetőséget, nem lényegtelen, hogy a pártban hogyan szembesülnek a választási helyzettel, és hogy ebből milyen következtetéseket vonnak le.

A dokumentum megállapítja, hogy az MSZP már a választás első fordulójában történelmi vereséget szenvedett, és ez a szélsőjobboldali radikalizmus térnyerésével párosult. Döntő szerepet játszott ebben, hogy a társadalom meghatározó többsége elutasította a Gyurcsány Ferenc politikájával azonosítható, szociáldemokratának nevezett, de minden ízében neoliberális társadalom- és gazdaságpolitikát - olvasható az anyagban.

A szervezet szerint a súlyos vereségért azok a politikájukat baloldalinak megjelenítő és döntően a baloldali szavazók által kormányzati szerepbe juttatott pártvezetők felelősek, akik a neoliberális zsákutcába juttatták a pártot.

Az állásfoglalás leszögezi: a megújulni kívánó, korszerű magyar baloldalnak pontos és határozott válaszokat kell adnia.

A Szövetség a Jövőért Mozgalom úgy látja: tovább nem halasztható feladat, hogy ki kell alakítani a társadalmilag színes, tematikailag sokrétű baloldali szervezetek és a szakszervezetek új típusú együttműködését. A választásokat követő legrövidebb időn belül megszervezzük ezen szervezetek és szerveződések országos tanácskozását, hívjuk őket a legszélesebb társadalmi szövetség létrehozására - áll a dokumentumban.

Szili Katalin tegnap úgy nyilatkozott az MTI-nek: az elmúlt 6 év legborzasztóbb következménye nem az, hogy az MSZP 43 százalékos támogatottsága 19-re esett vissza, és még csak nem is az, hogy a Fidesz kétharmados törvényhozási többséghez juthat, hanem az, hogy a tehetetlenség dühe a választók 17 százalékát a Jobbikhoz sodorta.

Szili Katalin bejelentkezett a baloldal megújítására

Véleménye szerint az utóbbi kialakulásához szerencsétlenül járult hozzá, hogy a szocialista párt „totálisan a szabad demokraták uszályába került". Úgy látja, ha a párt ezt a politikai irányvonalat próbálja folytatni, volt szövetségese sorsára juthat.

A volt házelnök úgy látja: ha a Fidesznek nem sikerül normalizálnia az országot, az az egész ország számára lesz tragédia, ezért a zsigeri indulatokat félre kell tenni és kizárólag az ország érdekeit szem előtt tartva kell majd ellenzékben politizálni.

„Emellett természetesen a korrupciós és a pártvezetés által is hatalombrókernek nevezett és mindeddig következmények nélkül maradt tendenciák párton belüli elharapódzása, és uralomra jutása hozzájárult, hogy sok szocialista szavazó elpártolt tőlünk" - fogalmazott.

Szili Katalin kitért arra: a Szövetség a Jövőért Mozgalmat éppen a valódi baloldali, a szocialista gondolat megvédése érdekében kellett létrehozni, mert tömegével támadt arra igény az erkölcsi baloldaliság közéleti, közösségi életérzésével együtt élő emberekben, hogy valahogyan elhatárolódjanak az „MSZP körül sűrűsödő vállalhatatlan jelenségek özönétől".

Kérdés azonban, hogy Szili Katalinnak (a tavalyi pécsi időközi polgármester-választás látványos kudarca után) maradt-e még bármilyen esély az alulról felfelé menő tisztújítás során a pártvezetés megszerzésére.

Emlékezetes: a volt házelnök alig több mint négy hónappal a választások előtt látta elérkezettnek az időt, hogy komolyabb alapokra helyezze egy új szervezet létrehozását; 2009. november 29-ére hívta össze híveit és szövetségeseit, akikkel megalapította a Szövetség a Jövőért Mozgalmat. Szili a megalakulás után hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a tömegmozgalmuk egy alulról, vidékről szerveződő hálózat lenne, és célként jelölte meg, hogy a lehető legszélesebb körben eljussanak a baloldali közösségekhez.

A szocialista politikus a tavaly július 4-i MSZP-kongresszuson jelentette be, hogy lemond az Országgyűlés elnöki posztjáról, mert „teljes energiájával a baloldal választási felkészülését szeretné segíteni". A posztról végül szeptember 14-én mondott le, az MSZP kampányában azonban továbbra sem vett részt. Ugyanakkor kiderült, hogy hogy egy új, „tömegbázison nyugvó" baloldali szervezet kiépítésébe kezd, amely „megszólítja és újjászervezi a baloldali választókat". Az MSZP-ben viszont nem vállalt pozíciót, pedig Lendvai Ildikó nyilvánosan is üzent neki: várják az MSZP országos választási bizottságába.

Szili nem ment, ősszel viszont már elég egyértelműen fogalmazott az új mozgalom alapítása kapcsán: „Együtt hozzuk létre azokat a helyi politikai közösségeket, ahol viták sorozatát szervezve dolgozzuk ki egy új politika tartalmi és mozgalmi szervezeti (!) elemeit, majd ezeket elfogadtatva tesszük a stratégiai és a napi politika meghatározójává. Induljunk el és szervezzük meg azokat a közösségeinket, amelyek képesek megszólítani és befogadni a baloldal ma még politikai hajléktalanjait!" - írta, hivatkozva a már elkészült, „Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés" című vitairatra.

Szili és a MSZP útjainak szétválását valószínűsíti az a körülmény is, hogy a korábban legnépszerűbb szocialista politikus támogatói közt komoly erőkkel képviselteti magát a párt vidéki lobbija, amely az elmúlt években szinte semmit nem profitált az MSZP szervezeti hátteréből, viszont egyre nagyobb tehertételt jelentett számukra pártjuk drasztikus népszerűségvesztése.

Mesterházy Attila még harcol a barikádokon

Ráadásul az MSZP vezetése egyelőre egységesnek tűnik abban, hogy a tegnap este lemondását bejelentő Lendvai Ildikó Mesterházy Attilát ajánlja majd a párt élére. Mesterházy a hírek szerint megőrizné a frakcióvezetői posztot is, a szocialista képviselőcsoportban azonban - a végül elnyert 59 MSZP-s mandátum mellett - többségben lesznek Gyurcsány Ferenc támogatói és lekötelezettjei, ezért a frakció vezetésére Mesterházynak nem sok esélye maradt, és a Gyurcsány uralta frakció szavazata dönt a szocialista részről adható parlamenti alelnök személyéről is.

A volt kormányfő az MTI-nek adott mai interjújában már érzékeltette is: máshogy képzeli el az új MSZP-frakció vezetését, mint Mesterházy és támogatói: Gyurcsány kijelentette, hogy a jövőt sokakra és nem kevesekre kell építeni, ezért az lenne a legcélszerűbb, ha más-más személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot.

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy az elnök lemondott, az elnökség pedig felajánlotta a lemondását, az MSZP számára „megnyitja az utat az átfogó politikai értékelés és a hosszú és fájdalmas megújulás előtt."

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: oktalanság alapszabályi okokra hivatkozva szétválasztani az elnök és az elnökség lemondását, mert ez a politikai szembenézés elodázása, az érdemi kérdések helyett a személyi ügyek előtérbe helyezését vonja maga után.

Az új vezetést, az elnököt és az elnökséget egyszerre, közös értékelés és a jövőre vonatkozó döntések meghozatala után kellene megválasztani, hiszen ha előbb választanánk vezetést, aztán döntenénk a jövőről, az olyan lenne, mintha a gombhoz varrnánk a kabátot - fogalmazott.

Véleménye szerint ha az elnök lemond, akkor az elnökhelyettesek egyike teljes hatáskörrel vezetheti a pártot a kongresszusig, amelyet még az önkormányzati választás előtt meg lehetne tartani. „Nem a technikai részletek fontosak, csak az lenne nehezen elfogadtatható, ha érdemi szembenézés helyett bárki személyi helyezkedéssel foglalkozna" - jelentette ki a volt pártelnök.

Ami a személyi kérdéseket illeti - folytatta - a párt jelenlegi vezetőinek „kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni". Akkor járunk el helyesen, ha széles összefogásra építjük a vezetést. Sokakra és nem kevesekre kell építeni a jövőt, ezért az lenne a legcélszerűbb, ha más-más személyek töltenék be a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot - értékelte.

Mint mondta: ő is el fogja mondani, hogy mit gondol az elmúlt évekről. Azon lesz majd, hogy tisztességes elemzést adjon, és nem fogja megkerülni azt sem, hogy mit gondol a saját szerepéről és mit a másokéról. „Óvni próbálom majd önmagunkat, hogy leegyszerűsített válaszokat adjunk múltról és jövőről. Az a tanácsom mindenkinek, magamnak is, hogy ne kerülje meg azt a kérdést, hogy ő személy szerint mit rontott el, neki mit kellene másként csinálni. Ha mindenki csak másokról beszél, ha mindenki csak a másikat akarja változásra bírni, akkor abból nem sok jó fog kisülni" - közölte.

A "megújulás arca" ellenzékben alakítaná át a pártot

Bejelentette, hogy még a kongresszus előtt átfogó, írásos értékelést fog közzétenni az elmúlt évekről, valamint javaslatokat kíván megfogalmazni a következő hónapokra és évekre. „Mielőtt az értékelésemet véglegesíteném, konzultálni fogok a párt helyi szervezeteinek vezetőivel, tagjaival és megbeszélést fogok folytatni a balliberális progresszió jó néhány jeles képviselőjével is. A jövő nem a pártemberek, hanem a balliberális oldal egészének kezében van" - vélekedett a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: amikor kormányon van egy párt, akkor nem lehet átalakítani, mert annak konfliktusaival veszélyeztetnék a kormányzást. Pártot ellenzékben kell átalakítani. Most ellenzékben leszünk, most jött el az ideje annak, hogy számot vessünk múltunkkal és helyes irányt válasszunk - hangsúlyozta.

Kiemelte: a párt megújítása során nem lehet más a cél, mint hogy az MSZP a balközép olyan nyitott néppártja legyen, amely szociáldemokrácia bázisán megteremti nyitottságát a szabadelvűség különböző áramlatai, köztük a nyugatos és a nemzeti liberalizmus irányába is. „Nagy, demokratikus balközép gyűjtőpártot kell szerveznünk, amely alkalmas az ország kormányzására, a jobboldal leváltására" - tette hozzá.

Szavai szerint „kár lenne tagadni", hogy történelmi vereséget szenvedtek. Véleménye szerint két ütemben elvesztettek másfél millió szavazót. „Kormányzásunk első évének fájdalmas költségvetési kiigazítása egymillió embert tántorított el tőlük, lemondásom után aztán elment újabb csaknem félmillió" - értékelte, hozzátéve: a helyzetet nehezíti, hogy ez nem egyszerűen az MSZP, hanem a balliberális közélet, társadalmi, politikai kultúra megrendülése is.

 Gyurcsány Ferenc szerint a választás után érdemi, alapos elemzésre lesz szükség. „Meg kell hallgatni egymást, aztán a végén dönteni, hogy merre, hogyan tovább. De vigyázni is kell egymásra, mert együtt kell maradni. Szakítani könnyű, de nem az a dolgunk, hogy darabokra essünk, éppen ellenkezőleg: az, hogy előbb-utóbb olyanokat is vonzzunk, akik ma nincsenek közöttünk vagy velünk. Odamondogatással nem megyünk sokra" - közölte. Szerinte bűnbak helyett inkább megoldást kell keresni.

Kitért arra: a Táncsics Alapítvány elnökeként nagyon vigyázott rá, hogy ne éljék fel a tartalékaikat, sőt gyarapítsák vagyonukat a jövőre készülve. Jelezte, a megőrzött tartalékokból intézményeket szeretne építeni, szakmai elemző és tervező részleggel, új közéleti fórumokkal, a mainál elevenebb, bátrabb nyilvánosság megteremtésének segítésével. „Kevés dolgot csinálni, de azt magas minőségben és erőteljesen, ezt szeretném. Örülök, hogy nem volt és nincs rajtam nagy nyomás, hogy a jövő építése helyett a napi gondok megoldása használjuk fel erőnket. Ha ezt kérnék tőlem, azzal vitatkoznék, és azt elutasítanám" - szögezte le.

Úgy látja: a Demokratikus Chartát „építeni kell", mert ez a közösség a nemzeti progresszió ügyének egyik legjobb hordozója. Ezt azzal indokolta, hogy ha nem bezárkózni, hanem nyitni szeretnének, akkor a charta meghatározó szerepbe kerülhet. „Most, hogy sem az SZDSZ, sem az MDF sincs benn a parlamentben, tegyük hozzá, végtelenül sajnálom mindkettőt, a charta is szélesebbre nyithatja kapuit, hiszen a szociáldemokraták, a nyugatos szabadelvűek mellett a nemzeti liberálisok is a demokratikus progresszió hordozói, olyan emberekkel és gondolatokkal, akikre és amelyekre szüksége van a hazának" - mondta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.