valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Metróbaleset: mindenki a bizonyítványát magyarázza

/ 2016.12.06., kedd 19:40 /

Kezeit mosó BKV, gőzerővel nyomozó rendőrség, logikus kérdést felvető főpolgármester. Mindez a hétfői metróbaleset másnapján. Összeszedtük a legfrissebb fejleményeket, de ne csodálkozzanak, ha ellentmondásokat látnak!

Nem az Alstom-szerelvények műszaki berendezése okozta a hétfői metróbalesetet. Legalábbis a BKV keddi közleménye szerint. Az eset után ugyanis többen arra gyanakodtak, hogy a hétvégi szeles és fagyos időjárás miatt a sínekre került falevelek okozta nyálkás réteg miatt csúszott meg a metró a 2-es vonal nyílt szakaszán, a Pillangó utcánál, ez pedig azért fordulhatott elő, mert a kocsik üzembe helyezésével párhuzamosan kialakított biztonsági rendszer nem kalkulál ezzel az eshetőséggel. A társaság ezzel szemben azt írta: a szerelvények csúszásvédelme az elvárt műszaki paramétereknek megfelelően működik, és félrevezető azt állítani, hogy az Örs vezér terénél figyelmen kívül hagyták a megcsúszási lehetőségeket. A síneket meg egyébként rendesen takarították, bizonyíték erre az is, hogy vasárnap semmi gond nem volt. A BKV magyarázata tehát emberi mulasztásra utal.

Elvileg minden rendben van velük

Elvileg minden rendben van velük

A több politikai párt és a Metróért Egyesület által is megszólított főpolgármester először hétfő este az Origónak nyilatkozott, „szerény és főként labilis” magyarázatnak tartva a BKV beszámolóját arról, hogy az Örs vezér tere felől érkező szerelvény a sínekre fagyott falevelek miatt csúszott neki a másiknak. Kedden pedig már a Klubrádióban próbálta hűteni a kedélyeket, mondván, találgatások helyett meg kell várni a vizsgálatok végét. A Városháza felelősségét firtató ellenzékieknek azt üzente: az Alstom-szerelvényeket akkor kellett volna kritizálni, amikor 2005-2006-ban megrendelték őket és leszerződtek rájuk. Számára egyébként az a legkülönösebb a balesetben, hogy az állomáson bent lévő szerelvényt egy másik egyszerűen utolérheti.

A felderítésbe közben a rendőrség is beszállt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt. A feladatot elég komolyan vették, mert a VS.hu értesülései szerint kedden hajnalban házkutatást tartottak a 2-es metró járműtelephelyén, több BKV-vezetőt kihallgattak, majd a forgalomirányítók összes hétfői adatát lefoglalták és elvitték, emiatt a társaság le is állította a belső vizsgálatot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.