valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Ákos: „Mi az átlátszó, ha nem ez?”

/ 2013.05.23., csütörtök 06:04 /

Ha a közmédiát felügyelő alapot (MTVA) a bíróság a szerződés nyilvánosságra hozására kötelezi, a százmilliókról képzelgő ellendrukkerek csúnyán arcra eshetnek - mondja Kovács Ákos. Az énekes lapunknak sem árulja el, mennyiért készítette a közrádió új szignáljait.


Szignál. Mintha csak egy Ákos-lemez címe lenne.


Egy jó cím fél siker, de ezen azért még lenne mit csiszolni.

Legalább be van járatva. Az elmúlt hetekben egymást érték a cikkek, hogy szignálokat gyártott a közrádiónak, az ár viszont titkos.

Pontosítsunk, a balsajtóban érték egymást a cikkek. Ment a szokásos szereposztás: az egyik oknyomoz, a másik blogol és minősít, a harmadik népmesei elemekkel turbózza fel a sztorit, a negyedik meg címlapra teszi a blogot. Semmi nem kötelezett rá, de örömmel beszéltem a nyilvánosság előtt a közrádiós munkáról, mert rengeteget dolgoztunk vele, büszke vagyok rá, és fontosnak tartom. Azt is elmondtam, hogy 320 szignált készítettünk, erre indult be a fantáziálás. Mindenki magából indul ki: saját tarifájukkal szorozták be a darabszámot, így szép nagy összeg jött ki, gondolom.

Megkeresték önt is. Ha nincs takargatnivaló a szerződésben, miért nem mondta meg egyszerűen, mennyiért dolgozott a közmédiának?

Mert nem kívántam a kedvükért szerződést szegni. Egy polgárjogi szerződés anyagi vagy más természetű részleteiről harmadik felet akkor sem tájékoztathatnék, ha akarnék. Ezt az átlátszó.hu is pontosan tudja. Ezért írták, hogy „Kovács Ákost is megkerestük, hogy segítsen". Ez olyan romantikus. Akkor most keressük meg őket, hátha segítenek: kik állnak az átlátszó.hu mögött? Miből és mennyivel finanszírozzák az oldal tevékenységét?

Akárki is áll az átlátszó.hu mögött, annak mégis mi köze ahhoz, hogy az oldal megkérdezi, mire megy el közpénz?

Magyarországon lassan már a levegővételnek is van politikai vetülete, de szögezzük le: az átlátszó.hu egy legitim kérdést tett fel, amihez elvitathatatlan joga van. Ahogy nekem is ahhoz, hogy ne válaszoljak, hiszen nincs adatszolgáltatási kötelezettségem senki felé, ráadásul a titokgazda a kérdésben nem én vagyok. Az már érdekesebb, hogy hogyan lesz mindebből vád, mert kicsit kapkodtak a laptársak, így becsúsztak durva ferdítések is. Például a hvg.hu már arról írt, hogy „Ákos dalai miatt perlik az MTVA-t". Ez egyrészt nevetséges, másrészt szakmai melléfogás, ráadásul célzatos csúsztatás is. A dalaimnak ehhez semmi köze. Attól meg nem kell betojni, hogy a nevemre rögtön ugranak. A vélhetően politikai indíttatású támadásokkal előre számot vet az ember. Nem Nokia-dobozban és nem munka nélkül kaptunk pénzt, nem ciprusi offshore cég állította ki a számlát, az eredmény után meg adót fizetünk. Talán az sem mellékes, hogy számos embernek adott munkát a megbízás: nagy vonóskart, vonós hangszerelőt, hangszeres közreműködőket, hangmérnököt, dokumentumfilmet finanszíroztunk belőle.

A közmédiának nem kellene kiadnia ezeket az adatokat? Mégiscsak közpénzt fizettek ki.

Ha közérdekű adatnak minősül, adják ki. Ha nem, akkor ne. Amennyiben az MTVA-t a bíróság a szerződés nyilvánosságra hozására kötelezi, elég érdekes helyzet állhat elő, például a százmilliókról képzelgő ellendrukkerek csúnyán arcra eshetnek. Talán még az is kiderülhet, hogy az előző vezetés zenei arculatváltása 2007 körül arányaiban jóval többe került a közrádiónak. Pedig akkor nem készültek új felvételek az összes adóhoz a rádió igényei szerint, hanem kész konzervzenét vásároltak egy holland adatbankból. Erről valahogy nem írt sem az átlátszó.hu, sem a hvg.hu. Ez a közügy akkor valamiért nem volt ennyire fontos. Mi az átlátszó, ha nem ez?

Nyilván azért érdekes a történet most, mert az Orbán-kormány alatt jut közmegrendeléshez a polgári oldalhoz sorolt zenész.

Most fel lehetne tenni a kérdést, hogy balliberális kormányok alatt vajon kik kaptak megrendelést. Mellékes, hogy hova sorolnak, történetesen konzervatív vagyok. Piaci műfajban dolgozom huszonöt éve, a munka sikere aligha tagadható. Nem vadászom közmegrendelésekre, az első reakcióm az volt a megkeresésre, hogy ez az évem épp elég sűrű egy ilyen horderejű feladat nélkül is. Ennek ellenére például a parameter.sk felvidéki honlap odáig ment, hogy egy képaláírásban azt sugallta, személyesen Orbánnal dumáltam meg a rádiós zenéket. Ez nem éppen az újságírói etika csúcsa. Ugyanitt írták, hogy szerintük vagy semmit, vagy nagyot kaszáltam. El sem tudják képzelni, hogy senki nem kaszált: baromi nagy munka volt, és reális áron végeztük. Lehetne kaszálni, akár kisebb kockázattal és sokkal kevesebb munkával is, például ha beülnék valamelyik tévés tehetségkutató zsűrijébe, ahová többször hívtak, de egyszer sem mentem.

Nem teszi? Pedig a Blikk szerint megtetszett önnek a mentori szék és a vele járó milliók.

A rólam rendszeresen rosszindulatú cikkeket közlő bulvárlap ez ügyben is félrevezette az olvasóit, már nem először. Egyfajta bóknak is felfogható, hogy már olyan műsort is népszerűsítenek a nevemmel, amiben nem is szerepelek. Az állítólagos gázsimról úgy írtak két cikket, hogy nincs is gázsim. A valós mentorok fizetéséről, „pénzéhességéről" valahogy ritkábban születnek rosszhiszemű írások. Van, akinek szabad pénzt keresni, van, akinek nem.

Egyébként: ha hívták, miért nem megy mentorkodni?

Koncertezem, kiadványokon dolgozom, egyszerűen nem érek rá, ráadásul a tehetségteleneket sajnálnám, a tehetségesekért aggódnék, nem tudnám hozni a forgatókönyv által elvárt figurát. A tévés vetélkedők lényegüket tekintve nem tehetségkutatók, hanem a valóságshow-k zenés változatai. Kultúra alatti szempontok határozzák meg a működésüket. Az, amit Európában kultúrának nevezhetünk, nem kikapcsolni akarja a közönséget, hanem bekapcsolni, önmagába, a világba.

Ha már Európa: igennel szavazott az uniós csatlakozásra 9 éve?

Igen.

Megbánta?

Az unió bal fele hörög Magyarországra, mert nem tudja feldolgozni a kétharmados többséget, de Európa ettől még nem veszíti el létjogosultságát. Az EU-nak sok előnye van, annak ellenére, hogy hamar kiderült, elsősorban nem kulturális közösség, hanem a durva gazdasági érdekérvényesítés terepe. Viszont ha kimaradtunk volna, látványos lenne Magyarország leszakadása, valószínűleg komoly gazdasági hátrányt szenvednénk.

Amikor mondjuk az új alkotmány családfogalmába kötnek bele, az Ákosnak fáj?

Ma mindenbe belekötnek, ami tradicionális érték, úgyhogy semmin nem kell csodálkozni. Családban élek, négy gyereket nevelünk, pontosan tudom, mit jelent a család fogalma. Így nem érint, hogy mások szerint mi az.

Kevésbé foglalkoztatja már a közélet, mint korábban? Mondjuk a Portik-Laborc-ügyről sincs véleménye, az sem érdekli?

Lényegében nem, de az ügy igazolja azt, amit sokan gondolnak a magyar baloldalról. Politikai bűnözők összejátszanak az alvilággal: ki van meglepve? Ha közéleti kérdésekről kérdeznek, nem kerülöm meg a választ, de nem ezek az ügyek foglalkoztatnak.

Akkor meg is kérdezzük: a trafikügyről mit gondol?

Hogy miért kellett a kormánynak újabb frontot nyitnia a meglévők mellé, rejtély. De nem kell nekem mindent kommentálni. Dalszerző vagyok, a saját műfajomon keresztül kommunikálok azokkal, akik meghallgatnak. És ők elég sokan vannak, minden hiteltelenítési kísérlet ellenére.

Az Index által kreált Ákosszöveg-generátort is hiteltelenítési kísérletnek fogta fel, vagy azon azért tudott nevetni egy jót?

Évekkel ezelőtt már elsütötték ugyanezt, így másodszor már nem akkora poén. Sok energiát szánnak rám ezek az elfoglalt emberek, pedig nem kell tőlem ennyire félni. Természetesen mindent lehet parodizálni, ami karakteres, akár Petőfi-versgenerátort is összerakhatnánk: rónaság, puszta, délibáb, szabadság, szerelem. Az eredmény éppolyan messze állna a költészettől, mint a generált szövegparódiák az eredeti dalaimtól. A cikkekhez írt kommentárokat sokkal egyszerűbb lenne automatizálni, annyira egy kaptafára megy a lakógyűlések hangulatát idéző diskurzus. Kattintásösztönzőnek vagy viccnek jó lehet a generátor, ahogy a valótlanságra alapított bulvárcikk is eladja a lapot. Baj akkor van, ha valaki mindezt véresen komolyan veszi, mert nem érti, ellenzi, tehát kényszeresen magyarázza a sikert. A dalok tiszta, egyértelmű hivatkozásrendszere leginkább azok számára működhet, akik nem elutasítással reagálnak, és akik nem gyatra tévéműsorokból vagy számítógépes játékokból szedik össze a világképre valót. A bulvár a kárörömre és az irigységre épít, ezzel szemben egy koncerten át lehet élni az összetartozás élményét és akár katarzist is. Mindenki választhat, melyik esik neki jobban. Annak örülök, hogy léteznek emberek, akiknek nem kell magyarázni mindezt: ők töltik meg a koncerttermeket, arénákat az előadásainkon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.