Mi baja egy konzervatívnak a kormánnyal?

/ 2018.07.02., hétfő 19:15 /

A jelenlegi kormánykurzus finoman szólva is gyanakvással tekint az úgynevezett értelmiségre. A fő vád – ahogy a civil szervezetekkel szemben is – a politikába való illetéktelen (?) beavatkozás. A téma amúgy ősrégi, és már kissé unalmas is. Ami újdonságnak számít, az a konzervatív értelmiségiek célkeresztbe kerülése.

Tény, hogy a konzervatívok hosszú időn át maguk is többek között azért bírálták kedvenc ellenfeleiket, az egalitárius-moralista liberálisokat és a racionalista-szcientista szocialistákat, mert félreértik a politikát, a félreértés miatt pedig rosszul kormányoznak. A félreértést pedig valójában a liberális és a szocialista értelmiség (értsd: a politikáról fecsegő, de abban részt nem vevő elit) kényszeríti rá a politikusokra. Konkrétabban: a klasszikus marxista-szocialista politika a marxizmus tantételeire épült, amelyeket a tudomány ugyebár végérvényesen igazolt. Nem volt politikus, akinek nem kellett ezekhez igazodnia; vagy legalábbis saját politikáját az egyedül tudományos világnézet keretei között igazolnia. Ennek a politikának a napja leáldozott. De helyére benyomult a liberális értelmiség, amelynek fő élő-és lelőhelye az akadémiai, kulturális és médiavilág. Ez az értelmiség, úgymond, mindenféle erkölcsi tanok és doktrínák alapján elő kívánja írni a kormányoknak, hogy milyen törvényeket hozzanak. A konzervatívok ezt a hozzáállást és a belőle olykor valóban masszívan áradó felsőbbrendűséget, ahogy írtam, régóta bírálják.

Akkor most mi a bajuk? Miért nem dőlnek hátra, amikor a liberális értelmiségnek is bealkonyult, és már egyszerűen nincs sportértéke az erről írott tízezredik flekknek? Miért nem vonulnak vissza – a mór megtette a kötelességét –, s hagyják a politikát a politikusokra? Vagy ha nagyon nem bírják ki, miért nem állnak be politikai propagandistának? (Akarom mondani: harcosnak?)

Több okból sem. Először is, a konzervatív tényleg úgy gondolja, hogy a politikához legjobban a politikus ért. Csakhogy demokratikus rezsimekben minden választópolgár eleve politikus. Még az értelmiség is, ha akarja, ha nem. Másodszor maguk a politikusok igénylik – nem is ritkán – a világnézeti támogatást. Mert még ők is gondolkodnak, ha akarnak, ha nem. Harmadszor, s ez a legfontosabb ok, a konzervatív tényleg komolyan veszi, hogy nem az ő dolga a politika, föltéve, hogy a politika fő feladata a kormányzás. De éppen ezért úgy gondolja, hogy a politika nem mindenekfelett való, s a kormányzás nem mindenben illetékes. Ha az volna, akkor a politika maga vonná be az értelmiséget olyasmibe, ami nem rá tartozik.

Ezért a konzervatív a politika védelmében védi a politikán kívüli világot, beleértve az emberek személyes autonómiáját, szabadságát, közösségeit, erkölcsi és szellemi felelősségét. Védi a kormányzat és a kormányzás autonómiáját: ezt azonban csak úgy teheti meg, ha annak határait védi. Ha szükséges, önmagától.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.