Mi jön a Soros-plakát után? Csirkedarálás, macskakínzás

/ 2017.07.04., kedd 18:15 /

„Öt Soros-, három Erős és büszke Magyarország-, két Ők lopnak-óriásplakát után már igazi felüdülés volt egy ostoba mosóporreklám” – így foglalta össze kiváló kollégám egy mondatban közéletünket.

Fotó: Fülöp Ildikó

És tényleg. A mind hisztérikusabb kampány-ellenkampány ciklust látva egyre nehezebb lenne Szerb Antal Marslakójával elhitetni, hogy nem egy meghibbant ország fővárosába látogatott el. A plakátok szégyenteljes verbális erőszakánál már csak az a fásultság a megdöbbentőbb, amivel az akár még hónapokkal ezelőtt is elképzelhetetlen gyűlöletcunamira legyintünk.

 Már aki, persze.

Merthogy a szájbarágós eligazítás – a Tolvaj Másik Oldalról, vagy az Aranyfogunkra Áhítozó Főgonoszról – sokaknál nem a szégyenérzetet, hanem a harci kedvet korbácsolja fel. Ami meg olyan, mint a drog: mindig növelni kell az érzést kiváltó adagot, különben eltűnik az öröm.

Néhány hónap múlva ugyan kit lehet majd lázba hozni a sátánian vigyorgó spekuláns képével? A dolgok ritmusát látva arra tippelek, október környékén már a csirkedarálást és kismacska-gyilkolást emlegető vádaknál tartunk majd.

A fentiekkel nem egy értelmiségi széplélek sóhajtozik párduc és gödölye együttlegelése után. A politika – nagyon helyesen – az emberi konfliktusokról is szól, azok meg természetüknél fogva sokszor túlzóak, szubjektívek és kicsinyesek. (Tartsunk önvizsgálatot: ugyan mennyire higgadt, elemző és racionális a véleményünk a Magyar Postáról a „De hát ez a meghatalmazás nem jó!” mondat elhangzása után?)

Nem az idealizált világot kérem tehát számon a hatalmon lévő, ezért a nagyobb felelősséggel bíró kormányon, meg az őt megdönteni akaró ellenzéki Jobbikon: éppen a politikai racionalitás miatt érvelek a gyűlöletspirál megállítása mellett. A politika ugyanis jelentős részben a szavakon múlik: amit kimondunk-kiírunk, az hamarosan lemászik a plakátról és önálló életre kel. Ha ellenfeleink a gyűlöletes tőzsdespekuláns zsoldjában álló nemzetvesztők, ugyan miért álljunk meg a verbális erőszaknál? Ha a szembenállók romlott bűnözőbanda tagjai, minek tartsuk be a legelemibb szabályokat velük szemben?

Amennyiben a másik dehumanizálását állítjuk politikánk középpontjába, olyan folyamatokat indítunk el, amelyeket mi magunk sem leszünk képesek ellenőrízni. És ez még a mostani sorosozós-tolvajozós plakátok vizuális környezetszennyezésénél is nagyobb bajok forrása lehet.

Nem lesz ennek így jó vége.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.