Mi jön a Soros-plakát után? Csirkedarálás, macskakínzás

/ 2017.07.04., kedd 18:15 /

„Öt Soros-, három Erős és büszke Magyarország-, két Ők lopnak-óriásplakát után már igazi felüdülés volt egy ostoba mosóporreklám” – így foglalta össze kiváló kollégám egy mondatban közéletünket.

Fotó: Fülöp Ildikó

És tényleg. A mind hisztérikusabb kampány-ellenkampány ciklust látva egyre nehezebb lenne Szerb Antal Marslakójával elhitetni, hogy nem egy meghibbant ország fővárosába látogatott el. A plakátok szégyenteljes verbális erőszakánál már csak az a fásultság a megdöbbentőbb, amivel az akár még hónapokkal ezelőtt is elképzelhetetlen gyűlöletcunamira legyintünk.

 Már aki, persze.

Merthogy a szájbarágós eligazítás – a Tolvaj Másik Oldalról, vagy az Aranyfogunkra Áhítozó Főgonoszról – sokaknál nem a szégyenérzetet, hanem a harci kedvet korbácsolja fel. Ami meg olyan, mint a drog: mindig növelni kell az érzést kiváltó adagot, különben eltűnik az öröm.

Néhány hónap múlva ugyan kit lehet majd lázba hozni a sátánian vigyorgó spekuláns képével? A dolgok ritmusát látva arra tippelek, október környékén már a csirkedarálást és kismacska-gyilkolást emlegető vádaknál tartunk majd.

A fentiekkel nem egy értelmiségi széplélek sóhajtozik párduc és gödölye együttlegelése után. A politika – nagyon helyesen – az emberi konfliktusokról is szól, azok meg természetüknél fogva sokszor túlzóak, szubjektívek és kicsinyesek. (Tartsunk önvizsgálatot: ugyan mennyire higgadt, elemző és racionális a véleményünk a Magyar Postáról a „De hát ez a meghatalmazás nem jó!” mondat elhangzása után?)

Nem az idealizált világot kérem tehát számon a hatalmon lévő, ezért a nagyobb felelősséggel bíró kormányon, meg az őt megdönteni akaró ellenzéki Jobbikon: éppen a politikai racionalitás miatt érvelek a gyűlöletspirál megállítása mellett. A politika ugyanis jelentős részben a szavakon múlik: amit kimondunk-kiírunk, az hamarosan lemászik a plakátról és önálló életre kel. Ha ellenfeleink a gyűlöletes tőzsdespekuláns zsoldjában álló nemzetvesztők, ugyan miért álljunk meg a verbális erőszaknál? Ha a szembenállók romlott bűnözőbanda tagjai, minek tartsuk be a legelemibb szabályokat velük szemben?

Amennyiben a másik dehumanizálását állítjuk politikánk középpontjába, olyan folyamatokat indítunk el, amelyeket mi magunk sem leszünk képesek ellenőrízni. És ez még a mostani sorosozós-tolvajozós plakátok vizuális környezetszennyezésénél is nagyobb bajok forrása lehet.

Nem lesz ennek így jó vége.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.