Mi jön a Soros-plakát után? Csirkedarálás, macskakínzás

/ 2017.07.04., kedd 18:15 /

„Öt Soros-, három Erős és büszke Magyarország-, két Ők lopnak-óriásplakát után már igazi felüdülés volt egy ostoba mosóporreklám” – így foglalta össze kiváló kollégám egy mondatban közéletünket.

Fotó: Fülöp Ildikó

És tényleg. A mind hisztérikusabb kampány-ellenkampány ciklust látva egyre nehezebb lenne Szerb Antal Marslakójával elhitetni, hogy nem egy meghibbant ország fővárosába látogatott el. A plakátok szégyenteljes verbális erőszakánál már csak az a fásultság a megdöbbentőbb, amivel az akár még hónapokkal ezelőtt is elképzelhetetlen gyűlöletcunamira legyintünk.

 Már aki, persze.

Merthogy a szájbarágós eligazítás – a Tolvaj Másik Oldalról, vagy az Aranyfogunkra Áhítozó Főgonoszról – sokaknál nem a szégyenérzetet, hanem a harci kedvet korbácsolja fel. Ami meg olyan, mint a drog: mindig növelni kell az érzést kiváltó adagot, különben eltűnik az öröm.

Néhány hónap múlva ugyan kit lehet majd lázba hozni a sátánian vigyorgó spekuláns képével? A dolgok ritmusát látva arra tippelek, október környékén már a csirkedarálást és kismacska-gyilkolást emlegető vádaknál tartunk majd.

A fentiekkel nem egy értelmiségi széplélek sóhajtozik párduc és gödölye együttlegelése után. A politika – nagyon helyesen – az emberi konfliktusokról is szól, azok meg természetüknél fogva sokszor túlzóak, szubjektívek és kicsinyesek. (Tartsunk önvizsgálatot: ugyan mennyire higgadt, elemző és racionális a véleményünk a Magyar Postáról a „De hát ez a meghatalmazás nem jó!” mondat elhangzása után?)

Nem az idealizált világot kérem tehát számon a hatalmon lévő, ezért a nagyobb felelősséggel bíró kormányon, meg az őt megdönteni akaró ellenzéki Jobbikon: éppen a politikai racionalitás miatt érvelek a gyűlöletspirál megállítása mellett. A politika ugyanis jelentős részben a szavakon múlik: amit kimondunk-kiírunk, az hamarosan lemászik a plakátról és önálló életre kel. Ha ellenfeleink a gyűlöletes tőzsdespekuláns zsoldjában álló nemzetvesztők, ugyan miért álljunk meg a verbális erőszaknál? Ha a szembenállók romlott bűnözőbanda tagjai, minek tartsuk be a legelemibb szabályokat velük szemben?

Amennyiben a másik dehumanizálását állítjuk politikánk középpontjába, olyan folyamatokat indítunk el, amelyeket mi magunk sem leszünk képesek ellenőrízni. És ez még a mostani sorosozós-tolvajozós plakátok vizuális környezetszennyezésénél is nagyobb bajok forrása lehet.

Nem lesz ennek így jó vége.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.