valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

/ 2018.07.19., csütörtök 11:00 /
Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Pénteken szavaz a parlament a szabálysértési törvény módosításáról, amely az alaptörvény megváltoztatása után alkotmányosan nem támadható módon tiltja a hajléktalan emberek közterületen való tartózkodását. Helyes – mondják erre sokan, ne használják az aluljárókat hajléktalanszállóként, ne feküdjenek a saját mocskukban. Másfelől viszont egy magát kereszténydemokratának valló kormánytól keresztényi-e eltávolítandó szennyeződésként tekinteni a legszegényebb emberekre? A Heti Válasz Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét kérte arra, hogy segítsen rendet tenni a fejünkben.

Az interjúban Vecsei azzal hökkent meg: összesen 300-500 hajléktalan jelenlétét érzékeli a közvélemény hajléktalanságként. Miért nem segítenek tehát gyorsan ezeket az embereken? Mert zömmel pszichiátriai esetek, és nincs olyan ellátóhálózat, amely fogadni tudná őket? Mert börtönből kiengedett rabok, akiknek nincs otthonuk? Mert nincs megnyugtató megoldás az állami gondozásból kikerülők lakhatására? De ha négy-öt évvel ezelőtt már sikeres aluljáróprogramot indítottak, miért laknak ott megint hajléktalanok? Hogyan függ ez össze a vidéki nem látható hajléktalansággal, amikor egy szobában akár nyolcan-tizen nyomorognak, egy ágyban alszik az egész nagycsalád, és a huzatos aluljáró – amire mi elborzadva nézünk –, egészen vonzó helynek látszik egy fűtetlen, földpadlójú beszakadt tetejű házhoz képest? Meg lehet oldani rendészeti eszközökkel a hajléktalanproblémát? Mit mutat az olasz és más nagyvárosok példája, ahol ezt megpróbálták? Mik a sikeres modellek?

 

 

 

 

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.