Mi lesz a Kossuth téri szellemirodaházból?

/ 2015.09.15., kedd 19:07 /
Mi lesz a Kossuth téri szellemirodaházból?

Ötletpályázatot írnak ki a Kossuth Lajos tér utolsó csúfsága, a volt MTESZ-székház homlokzatának átépítésére. A mai bejáráson a sajtónak is megmutatták a jobb napokat látott épület belsejét.

Budapest közutálatnak örvendő épületei között előkelő hely illeti meg a Kossuth Lajos tér egyetlen modern épületét, a déli oldalon található, 6-8. számú irodaházat a metrókijárat fölött, amely a közelmúltig MTESZ-székházként volt ismert egyik régebbi használójáról, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségéről.

A kívül-belül meglehetősen lepusztult épületről hosszabb ideje tudni lehet, hogy az Országgyűlés Hivatala kapja meg, és teljes átalakítás után a parlament irodaháza lesz. A kisajátítási eljárás azonban annyira elhúzódott, hogy a kezdetben még 2014 márciusára tervezett felújítás a jelek szerint csak 2017-re készülhet el.

Előbb azonban ötletpályázatot írnak ki az épület külsejének átalakítására. Ami most így fest:

Fotó: Szabó Balázs

Az épületet Pintér Béla, a KÖZTI építésze tervezte 1969-72 között. Történetéről és sajátos értékeiről ezen a blogon olvasható egy remek összeállítás. A telken korábban sem állt semmi szép: a Kossuth tér eredetileg egységesnek szánt térfalának kiépítése nem fejeződött be 1937 után, és a sarkon a metróépítés befejezéséig maradt egy foghíj.

Természetes – és népszerű – megoldás lenne, ha befejeznék az eredetileg megálmodott historizáló épületegyüttest, ennek azonban több akadálya is van. Az irodaházat a tervek szerint csak kibelezik, de a szerkezetéhez nem nyúlnak, márpedig az épület hatemeletes, míg a szomszédja egy szinttel alacsonyabb, vagyis nem lehet olyan köpenyt ráadni, ami nem felel meg a belső szintosztásnak.

Éppen ezért a mai sajtóbejáráson Füleky Zsolt építésügyi helyettes államtitkár azt mondta, az ötletpályázaton korszerű és innovatív megoldásokat várnak, ugyanakkor szeretnék, ha az új homlokzat illeszkedne a Kossuth tér világörökségi területének arculatához.

Fotó: Szabó Balázs

Az épületben korábban rengeteg szervezet, hivatal működött, de az átépítés után kizárólag az Országház hivatalai költöznek ide. Az Országház földszintjén és félemeletén az 1940-es és az 1950-es években feldarabolták az eredeti, tágas folyosókat, stukkódíszes termeket, hogy a leválasztgatásokkal irodai helyiségeket alakítsanak ki.

Az irodák átköltöztetése után kerülhetne sor az Országház elrontott belső tereinek rekonstrukciójára. Kövér László házelnök szeretne tiszta helyzetet teremteni: a Jászai Mari téri Fehér Házban minden képviselő kapjon saját irodát, az Országházban legyenek a parlamenti bizottságok helyiségei (ma egyes bizottságok a Fehér Házban vannak), az adminisztráció pedig költözzön át a felújított Kossuth tér 6-8-ba.

Fotó: Szabó Balázs

Annak idején a ház kifejezetten jó minőségű, reprezentatív belső tereket kapott. A folyosók és az előterek falát például szürke kőburkolat borítja.

Fotó: Szabó Balázs

A legizgalmasabb tér a földszinti előcsarnok, ahonnan spirális lépcső vezet az emeletre. Megkopott 70-es évekbeli eleganciájával kicsit olyan, mintha Leia hercegnő palotája lenne a Csillagok háborújából .

Fotó: Szabó Balázs

Carrarai márványból faragott oszlopfríz az előcsarnokban: egyelőre nem dőlt el, hogy a belsőben megtartanak-e bármi is az átépítés során, és ez nem is tárgya a mostani ötletpályázatnak, amely kizárólag a homlokzatokra vonatkozik. Ez mindenesetre a felújított épületben is jól mutatna.

Fotó: Szabó Balázs

Maguk az irodai terek teljesen jellegtelenek, az épületgépészet elavult, és alig-alig működik. A házat a vasbeton vázig le fogják csupaszítani.

Fotó: Szabó Balázs

A kilátásra viszont nem lehet panasz: az ablakokból a Kossuth térre és az Országházra látni. Ilyen kép például korábban soha nem készülhetett: az idén rekonstruált Andrássy-szobor a MTESZ-székház ablakából.

Fotó: Szabó Balázs

Az épület belsejében elhelyezkedő irodák nem kapnak természetes fényt. Ezen változtatni szeretnének, ezért valószínűleg üvegtetős átriumot vágnak az épülettömbbe, ami tovább csökkenti az egyébként nem túl nagy hasznos alapterületet, de a fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen.

Fotó: Szabó Balázs

A 400 fős előadóterermben a Galaktikus Szenátus is összegyűlhetne. A fémburkolatos fülkékben valaha a tolmácsok ültek.

Fotó: Szabó Balázs

Az ötletpályázatot magyar és angol nyelven teszik közzé, hogy külföldi építészek számára is hozzáférhető legyen. A dokumentációt jelképes összegért, 50 ezer forintért lehet kiváltani, az első díj viszont jelentős összeg: 100 ezer euró. Remélik, hogy a helyszín rangos volta felkelti a jelentősebb nemzetközi építészirodák érdeklődését.

A héttagú zsűriben részt vesz Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, Füleky Zsolt helyettes államtitkár, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Cselovszky Zoltán a kerület képviseletében, Sárváry István, a Forster Központ elnöke, valamint Szalay Tihamér és Hajnóczy Péter építészek.

Eredményhirdetés december elején várható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.