Mi lesz Navracsics Tibor sorsa?

/ 2014.07.24., csütörtök 11:00 /
Mi lesz Navracsics Tibor sorsa?

A Figyelő új számában meglebegteti, hogy elmaradhat ősszel a Navracsics–Szijjártó csere, könnyen lehet ugyanis, hogy Magyarországnak nőt kell jelölnie az EU-biztosi posztra. A külgazdasági és külügyminiszter a héten Brüsszelben azt mondta: „Nem vagyok még hivatalos jelölt”. Pedig úgy néz ki, húsz ország többé-kevésbé már döntött arról, kit jelöl a testületbe.

„Személyes nagy szerencsémnek tartanám, ha rám esne a választás, mert ez nagyon nagy megtiszteltetés" – nyilatkozta kedden Brüsszelben Navracsics Tibor, majd hozzátette: hivatalos jelölés még nem történt.

A magyar – és részben a brüsszeli – sajtó régóta kész tényként kezeli, hogy a korábbi miniszterelnök-helyettes nagyjából fél évre veszi át a Külgazdasági- és Külügyminisztérium vezetését, majd átadja a posztot Szijjártó Péter államtitkárnak, ő pedig Magyarország uniós biztosa lesz. A Figyelő ma megjelent lapszámában azt írja, elmaradhat a váltás, az Európai Bizottság élére frissen megválasztott Jean-Claude Juncker ugyanis előjöhet a női kvótával, ami miatt Magyarországnak nőt kellene jelölnie a posztra.

Az Európai Parlament (EP) ugyanis elvárásként rögzítette, hogy a Bizottságban legalább egyharmados arányban kell lenniük a nőknek. A Bruxinfo elemzése szerint eddig két női jelöltről lehet bizonyosan beszélni, ám közülük az egyik (Federica Mogherini) még kieshet a „kalapból”, ő ugyanis akár a külügyi főképviselői posztra is esélyes lehet. (Catherine Ashton utódjaként – bár ezt többen vitatják. Az olasz külügyminisztert ugyanis Moszkva-pártiként tartják számon, a lelőtt maláj gép esete pedig tovább növelheti az EU oroszellenességét.) Mint a Bruxinfo elemzője, Fóris György megjegyzi: Kétségtelenül akadnak éppen lebegtetett további női nevek is (hollandoknál, belgáknál, svédeknél, esetleg a görögöknél), de ez még mindig messze van az EP által elvárásként rögzített egyharmados aránytól.”

Két tagországban nem dőlt még el, ki a hivatalos jelölt. Magyarország mellett Hollandia vár még a személy megnevezésével, ők is attól teszik függővé, hogy megkaphatják-e a főképviselői tisztséget.

Azt egyelőre nem tudni, mennyire éles ez a forgatókönyv, ahogyan eddig arról sem esett szó, ki lehetne Magyarország női biztosjelöltje.

Az eddigi tagországi jelölések a biztosi pozíciókra

Luxemburg: Jean-Claude Juncker, elnök –megválasztották.

Ausztria: Johannes Hahn – biztosra vehető a jelölése.

Belgium: Marianne Thysen vagy Karel de Gucht. (Utóbbi akkor, ha folytathatja a kereskedelmet, és vele a szabadkereskedelmi tárgyalást Amerikával.)

Bulgária: Kristalina Georgieva (a közös külpolitikai főképviselői posztra pályázna inkább)

Csehország: Pavel Telicka – szinte teljesen biztosra vehető a jelölése.

Észtország: Andrus Ansip – biztosra vehető a jelölése.

Franciaország: Pierre Moscovici vagy felmerült Elizabeth Guigou neve is.

Finnország: Jyrki Katainen – biztosra vehető a jelölése

Horvátország: Neven Mimica- biztosra vehető a jelölése.

Írország: Phill Hogan

Lengyelország: Radoslaw Sikorski . (Ő is inkább Catherine Ashton posztjára pályázna, ám szakértők szerint a lengyel lehallgatási botrány miatt erre kevés esélye van.)

Lettország: Valdis Dombrovski - biztosra vehető a jelölése.

Litvánia: Vitenis Andriuskaitis  - biztosra vehető a jelölése.

Málta: Karmenu Vella - biztosra vehető a jelölése.

Nagy-Britannia: Jonathan Hill - szinte biztosra vehető a jelölése.

Németország: Günther Oettinger - bejelentve. (Az energiapolitikát folytatná, de kérdéses, hogy engedélyezik-e neki).

Olaszország: Federica Mogherini (inkább főképviselő lenne)

Románia: Dacian Ciolos – megerősítve, szeretné az agrárügyeket továbbvinni .

Spanyolország: Arias Caneta – biztosra vehető a jelölése.

Svédország: Cecilia Malmström vagy Carl Bildt (utóbbi inkább főképviselő lenne).

Szlovákia: Maros Sefcovic - biztosra vehető a jelölése. 

(Bruxinfo-gyűjtés)

 @hegedus_zsuzsa Twitteren

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.