Miért is vonultak utcára a "ribik"?

/ 2011.07.21., csütörtök 14:15 /
Miért is vonultak utcára a

A SlutWalk elnevezésű civil-feminista kezdeményezés idehaza is hívekre talált: szerdán „ribisétán" tüntettek a nemi erőszakot övező társadalmi attitűdök ellen. A magyar tiltakozók jóval visszafogottabbak voltak például a londoniaknál, ahol kis híján mellbimbók villantak, és még a szimpatizáns férfiak is neccharisnyában, felfújható műfallosszal tüntettek.

Fotó: Fűrjes Viktória

A Torontóból indult SlutWalk lényege ugyanis, hogy egy provokatív menetelésen keresztül megmutassa: a nőnek joga van rendelkezni teste felett és úgy öltözködni, ahogy neki tetszik, a férfiúi agresszióra ugyanis nem lehet magyarázat a vonzó megjelenés vagy a tény, hogy épp egy sötét utcán tér haza az illető. Az elhagyott sikátorban kiraboltaknak sem teszik fel a kérdést, hogy miért ment arra, érvelnek a tiltakozók, akiknél a 2011 áprilisában egy kanadai rendőrfőnök kijelentése vágta ki a biztosítékot. Eszerint a nők úgy kerülhetik el a nemi erőszakot, ha nem öltözködnek provokatívan, pontosabban „like a slut" („úgy, mint egy kurva"). Tény, hogy ésszerű elkerülni a veszélyes helyzeteket, a kanadai nőknek, főleg a nemi erőszakon átesetteknek viszont nem esett jól a lekurvázás, ezért vonultak hiányos öltözetben az utcára.

A társadalmi viszonyulás, amely ellen a SlutWalk tiltakozik, kétségkívül Magyarországon is él. Még a kilencvenes évek végén készült el az Országos Kriminológiai Intézet lakossági attitűdvizsgálata, mely azt az ellentmondásos helyzetet tárta fel, hogy miközben a magyarok nagy része a szexuális erőszakot a második legsúlyosabb bűncselekménynek tekinti az emberölés után, igen sokan hibáztatják az áldozatot is. A Heti Válasz megkereste dr. Virág Györgyöt, az Országos Kriminológiai Intézet vezetőjét, aki szerint sok áldozat fél a hibáztatástól, ezért sem tesz feljelentést, így az esetek többsége nem derül ki. Nem ritka az a feltételezés sem, hogy az áldozatok nem mondanak igazat, jól lehet, a hamis vádaskodás nem fordul elő nagyobb arányban, mint más bűncselekményeknél, mondta Virág György, aki az erőszakon átesetteket segítő Eszter Alapítvány vezetője is egyben. A SlutWalk kapcsán úgy gondolja: minden olyan kezdeményezésnek van értelme, ami a közvélemény befolyásolására törekszik, aminek az a célja, hogy a meglévő és elég erős mítoszokat és tévhiteket eloszlassa.

Egyértelmű volt, hogy a ribiséta nem fog forradalmi változásokat véghezvinni a társadalmi közbeszédben, valószínűleg épp csak megkarcolja a problémakört, amiről nem nagyon létezik aktív társadalmi párbeszéd. Hogy érdemes-e nyugatias nagyvárosi happeningekkel sokkolni a magyar közvéleményt, átugorva a nézőpontok tartós megváltoztatásához szükséges lépcsőfokokat, kérdéses, de a ribiséta fő célja, a figyelemfelhívás mindenesetre összejött, legalábbis ami a Deák tér-Vörösmarty tér-Ferenciek tere-Astoria négyszöget illeti. A turisták által frekventált negyedben ugyanis minden járókelő szájtátva bámulta „a nem az nem" rigmusokat kiabáló, transzparensekkel és dobokkal felszerelkezett társaságot. A nézelődők többségének arcára azonban leginkább az értetlenség ült ki, és akadt olyan férfitársaság, aki eleresztett egy-egy keményebb megjegyzést. Pedig a demonstráció lehetett volna sokkal durvább: a SlutWalk ugyanis arról is híres, hogy feslett örömlányoknak öltözött nők provokálják a tömegeket és a médiát, harcosan a kamerába tekintve. A körülbelül ötven-hatvan fős tömegben csak négy-öt merészebb hölgy, főleg a szervezők járultak hozzá a rendezvény nemzetközi brandjének erősítéséhez. Az általános szolidság érthető a magyar társadalom toleranciaszintjének ismeretében, hisz a meleg méltóság menete jó példa arra, a provokáció milyen üzeneteket képes hordozni egyesek számára harsány, időnként agresszív reakciót vált ki egyesekből. Egy farmerbe bújt fiatal lány szerint a visszafogott felvonulók egyszerűen nem voltak elég bevállalósak, egy szórólap-osztogató lelkes aktivista viszont azt mondta lapunknak: egyrészt számára kissé kínos lett volna átbumlizni alulöltözve a városon a gyülekezés helyszínéig, másrészt egyelőre talán jobb is a rendezvény komolyságára és céljaira helyezni a hangsúlyt a show-jelleg helyett.

„Tiltakozunk a felfogás ellen, ami szerint „kettőn áll a vásár", hogy az áldozat tulajdonképpen kereste a bajt: miért ment oda, miért ivott annyit, miért csinálta ezt, miért csinálta azt" - sorolta az esemény főszervezője, a neccharisnyába és rózsaszín miniszoknyába bújt Kiss Nóra, mikor a magyar ribiséta céljairól kérdeztük. Kiss Nóra szervezetektől függetlenül, magánemberként indította el a SlutWalk kezdeményezést a Facebookon.

„Kötve hiszem, hogy ebben az országban bárki kijönne ide ordibálni, hogy nemi erőszakra szükség van a világban" - válaszolta arra a kérdésünkre Kiss Nóra, miszerint tartottak-e ellenséges megnyilvánulásoktól. Bár erre a főszervező elmondása szerint a kamerás társával felbukkanó Polgár Tamás, vagyis a Tomcat néven elhíresült szélsőjobboldali blogger adott némi okot. Tomcat viszont a riporterként jelent meg: több mindenkit kifaggatott a tüntetés mikéntjéről és céljairól, a szervezőkkel például - Kiss Nóra elmondása szerint - azt az elméletét osztotta meg, hogy azért terjed a nők elleni erőszak a világban, mert a nők olyan nőies férfiakat nevelnek, akik a saját agressziójukat elnyomják magukban.

A demonstrálók igen nagy részét tették ki a külföldiek. Egy csapat angol turista például véletlenszerűen tudta meg, hogy happening lesz, és szimpátiából állt be a menetbe, de a szervezők szerint a közeli Közép-európai Egyetemről (CEU) is sokan csatlakoztak. A vonulók közt akadtak nemi erőszakon átesett nők is, de ők kevésbé hallatták a hangjukat. „Ha lett volna ilyen tapasztalatom, valószínűleg nem ugrabugrálnék ilyen vidáman. De nagyon »lájtos« élményei minden nőnek vannak szerintem, a füttyögéstől, beszólogatásoktól kezdve" - mondta Kiss Nóra, aki a felvonulás kapcsán csak virtuális zaklatásról tudott beszámolni: egy közösségi portálon jelentek meg számára sokkoló kommentek, hogy „majd beterelnek minket az aluljáróba, és jól letaperolnak és megerőszakolnak minket". Kiss Nóra sikerként könyvelte el a felvonulást, mert sokan eljöttek, és a sajtó részéről is nagy volt az érdeklődés - ha csak pár napig is, de beszélnek róluk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.