valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Miért is vonultak utcára a "ribik"?

/ 2011.07.21., csütörtök 14:15 /
Miért is vonultak utcára a

A SlutWalk elnevezésű civil-feminista kezdeményezés idehaza is hívekre talált: szerdán „ribisétán" tüntettek a nemi erőszakot övező társadalmi attitűdök ellen. A magyar tiltakozók jóval visszafogottabbak voltak például a londoniaknál, ahol kis híján mellbimbók villantak, és még a szimpatizáns férfiak is neccharisnyában, felfújható műfallosszal tüntettek.

Fotó: Fűrjes Viktória

A Torontóból indult SlutWalk lényege ugyanis, hogy egy provokatív menetelésen keresztül megmutassa: a nőnek joga van rendelkezni teste felett és úgy öltözködni, ahogy neki tetszik, a férfiúi agresszióra ugyanis nem lehet magyarázat a vonzó megjelenés vagy a tény, hogy épp egy sötét utcán tér haza az illető. Az elhagyott sikátorban kiraboltaknak sem teszik fel a kérdést, hogy miért ment arra, érvelnek a tiltakozók, akiknél a 2011 áprilisában egy kanadai rendőrfőnök kijelentése vágta ki a biztosítékot. Eszerint a nők úgy kerülhetik el a nemi erőszakot, ha nem öltözködnek provokatívan, pontosabban „like a slut" („úgy, mint egy kurva"). Tény, hogy ésszerű elkerülni a veszélyes helyzeteket, a kanadai nőknek, főleg a nemi erőszakon átesetteknek viszont nem esett jól a lekurvázás, ezért vonultak hiányos öltözetben az utcára.

A társadalmi viszonyulás, amely ellen a SlutWalk tiltakozik, kétségkívül Magyarországon is él. Még a kilencvenes évek végén készült el az Országos Kriminológiai Intézet lakossági attitűdvizsgálata, mely azt az ellentmondásos helyzetet tárta fel, hogy miközben a magyarok nagy része a szexuális erőszakot a második legsúlyosabb bűncselekménynek tekinti az emberölés után, igen sokan hibáztatják az áldozatot is. A Heti Válasz megkereste dr. Virág Györgyöt, az Országos Kriminológiai Intézet vezetőjét, aki szerint sok áldozat fél a hibáztatástól, ezért sem tesz feljelentést, így az esetek többsége nem derül ki. Nem ritka az a feltételezés sem, hogy az áldozatok nem mondanak igazat, jól lehet, a hamis vádaskodás nem fordul elő nagyobb arányban, mint más bűncselekményeknél, mondta Virág György, aki az erőszakon átesetteket segítő Eszter Alapítvány vezetője is egyben. A SlutWalk kapcsán úgy gondolja: minden olyan kezdeményezésnek van értelme, ami a közvélemény befolyásolására törekszik, aminek az a célja, hogy a meglévő és elég erős mítoszokat és tévhiteket eloszlassa.

Egyértelmű volt, hogy a ribiséta nem fog forradalmi változásokat véghezvinni a társadalmi közbeszédben, valószínűleg épp csak megkarcolja a problémakört, amiről nem nagyon létezik aktív társadalmi párbeszéd. Hogy érdemes-e nyugatias nagyvárosi happeningekkel sokkolni a magyar közvéleményt, átugorva a nézőpontok tartós megváltoztatásához szükséges lépcsőfokokat, kérdéses, de a ribiséta fő célja, a figyelemfelhívás mindenesetre összejött, legalábbis ami a Deák tér-Vörösmarty tér-Ferenciek tere-Astoria négyszöget illeti. A turisták által frekventált negyedben ugyanis minden járókelő szájtátva bámulta „a nem az nem" rigmusokat kiabáló, transzparensekkel és dobokkal felszerelkezett társaságot. A nézelődők többségének arcára azonban leginkább az értetlenség ült ki, és akadt olyan férfitársaság, aki eleresztett egy-egy keményebb megjegyzést. Pedig a demonstráció lehetett volna sokkal durvább: a SlutWalk ugyanis arról is híres, hogy feslett örömlányoknak öltözött nők provokálják a tömegeket és a médiát, harcosan a kamerába tekintve. A körülbelül ötven-hatvan fős tömegben csak négy-öt merészebb hölgy, főleg a szervezők járultak hozzá a rendezvény nemzetközi brandjének erősítéséhez. Az általános szolidság érthető a magyar társadalom toleranciaszintjének ismeretében, hisz a meleg méltóság menete jó példa arra, a provokáció milyen üzeneteket képes hordozni egyesek számára harsány, időnként agresszív reakciót vált ki egyesekből. Egy farmerbe bújt fiatal lány szerint a visszafogott felvonulók egyszerűen nem voltak elég bevállalósak, egy szórólap-osztogató lelkes aktivista viszont azt mondta lapunknak: egyrészt számára kissé kínos lett volna átbumlizni alulöltözve a városon a gyülekezés helyszínéig, másrészt egyelőre talán jobb is a rendezvény komolyságára és céljaira helyezni a hangsúlyt a show-jelleg helyett.

„Tiltakozunk a felfogás ellen, ami szerint „kettőn áll a vásár", hogy az áldozat tulajdonképpen kereste a bajt: miért ment oda, miért ivott annyit, miért csinálta ezt, miért csinálta azt" - sorolta az esemény főszervezője, a neccharisnyába és rózsaszín miniszoknyába bújt Kiss Nóra, mikor a magyar ribiséta céljairól kérdeztük. Kiss Nóra szervezetektől függetlenül, magánemberként indította el a SlutWalk kezdeményezést a Facebookon.

„Kötve hiszem, hogy ebben az országban bárki kijönne ide ordibálni, hogy nemi erőszakra szükség van a világban" - válaszolta arra a kérdésünkre Kiss Nóra, miszerint tartottak-e ellenséges megnyilvánulásoktól. Bár erre a főszervező elmondása szerint a kamerás társával felbukkanó Polgár Tamás, vagyis a Tomcat néven elhíresült szélsőjobboldali blogger adott némi okot. Tomcat viszont a riporterként jelent meg: több mindenkit kifaggatott a tüntetés mikéntjéről és céljairól, a szervezőkkel például - Kiss Nóra elmondása szerint - azt az elméletét osztotta meg, hogy azért terjed a nők elleni erőszak a világban, mert a nők olyan nőies férfiakat nevelnek, akik a saját agressziójukat elnyomják magukban.

A demonstrálók igen nagy részét tették ki a külföldiek. Egy csapat angol turista például véletlenszerűen tudta meg, hogy happening lesz, és szimpátiából állt be a menetbe, de a szervezők szerint a közeli Közép-európai Egyetemről (CEU) is sokan csatlakoztak. A vonulók közt akadtak nemi erőszakon átesett nők is, de ők kevésbé hallatták a hangjukat. „Ha lett volna ilyen tapasztalatom, valószínűleg nem ugrabugrálnék ilyen vidáman. De nagyon »lájtos« élményei minden nőnek vannak szerintem, a füttyögéstől, beszólogatásoktól kezdve" - mondta Kiss Nóra, aki a felvonulás kapcsán csak virtuális zaklatásról tudott beszámolni: egy közösségi portálon jelentek meg számára sokkoló kommentek, hogy „majd beterelnek minket az aluljáróba, és jól letaperolnak és megerőszakolnak minket". Kiss Nóra sikerként könyvelte el a felvonulást, mert sokan eljöttek, és a sajtó részéről is nagy volt az érdeklődés - ha csak pár napig is, de beszélnek róluk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.