Miért került bajba a HVG?

/ 2014.08.07., csütörtök 18:11 /

Lukács Andrea, a hvg.hu munkatársa érzelmekben gazdag nyílt levelet írt „Csalódott és szomorú vagyok” címmel („Ich bin enttäuscht und traurig”) az online és a nyomtatott HVG többségi tulajdonos Funke Mediengruppe (korábbi nevén WAZ [Westdeutsche Allgemeinen Zeitung] Mediengruppe) vezetőinek a Handelsblatt, a vezető német gazdasági napilap online felületén, miután múlt héten kiderült, a németek tárgyalnak részesedésük értékesítéséről. Magyarán: kiszállnak a HVG-ből, új tulajdonosi struktúra jön, mindenféle személyi változásokkal együtt. 

Lukács levele egy egység szemrehányás a tulajdonosoknak, amiért kiállnak a szerkesztőség(ek) mögül („Tisztelt hölgyeim és uraim, csalódott vagyok és szomorú. Önök miatt, igen, mert önök úgy döntöttek, hogy kiszállnak.”; „Elhagynak minket, és attól félek, hogy lassan elveszítjük a muníciót, hogy tovább harcoljunk.” stb.), egy egység Válasz.hu-szapulás Stumpf András írása miatt, két egység személyes emlékezés a lap múltjáról (milyen volt gyerekként látni a címlapokat, milyen most) valamint minimum három egység orbánozás, illiberálisozás, önkényuralmazás. „Orbán Viktor miniszterelnök egyértelműen azt mondta, nem hisz a liberalizmusban. A liberális szitokszó egy ideje, most pedig kinyilvánították: a liberális nem kívánatos” – írja Lukács. „Orbán úgy gondolja, hogy az államnak illiberálisnak kell lennie. […] Ez az önkényuralom képe, ahol Orbán Viktor már nem a fiatal hős, aki kidobta az oroszokat az országból, hanem egy hataloméhes leendő király, aki lassan a Budai Várba költözhet. […] Minden nap olyan dolgok történnek, melyek megrázzák a hitünket a jogállamiságban. Az emberek, akik számára a szabad gondolat, a korrupciómentes politika és a demokrácia fontosabb, mint a propaganda, aggódnak az országért nap mint nap.”

Az üzenet tehát sokszínű. Olvasva mégis az a benyomásom, hogy a levél – melyet tudomásom szerint Lukács Andrea nem közös sztétmentként írt, vagyis a kollégák nem tudtak róla – többet árt, mint használ a szerkesztőségek valóban nehéz helyzetében. Az újságíró a tulajdonosra dühös, az írás kormánykritikus része mégis elfért volna tetszőleges Paul Lendvai-publiban.

A HVG pozicionálása (mely a levél alapján, zanzásítva: a sajtószabadság, a minden hatalommal szembenállás utolsó, kérlelhetetlen, megvesztegethetetlen bástyája, melyet most a tulajdonos mindenre fittyet hányva hagyna akár bedőlni is) lehet ugyan szimpatikus a német befektetőnek, ám ez a történet – a tulaj szempontjából – elég világosan nem valamiféle sajtószabadság-küzdelem. A nyomtatott HVG drámaian esett az utóbbi időben: a kétezres évek elején még 120 ezres eladott példányszámmal emlegetett lap 2014-ben 40 000 körül küzd, amivel egyébként még mindig piacvezető a közéleti hetilapok között. (Beszédes grafikon itt.) A Funke Mediengruppe irodáiban pedig különböző excel-táblák oszlopainak alján minden negyedévben megjelenő számokat nézegető üzletemberek ülnek, akik érdekeiknek megfelelő döntést hoznak. Ajánlom még a témában a Kapitalizmus blog olvasását. Elérés: kapitalizmus.hvg.hu

 

Német fordítások: Kézdi Beáta

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.