valasz.hu/itthon/rendben-akkor-segitek-nincs-olyan-hogy-egy-kozintezmeny-bejaratat-verolegenyek-foglaljak-el-117422

http://valasz.hu/itthon/rendben-akkor-segitek-nincs-olyan-hogy-egy-kozintezmeny-bejaratat-verolegenyek-foglaljak-el-117422

Miért marad bolt nélkül ennyi település?

/ 2018.02.08., csütörtök 18:00 /
Miért marad bolt nélkül ennyi település?

Nagy akcióba kezdett a Coop, hogy a kétezer lakos alatti településen levő üzleteket adókedvezményhez juttassa. A csőd szélén táncoló, hétfőn is zárva tartó borsodi boltok nyomába indultunk, és érdekes tényekre bukkantunk. De mégis hogyan lett a magyar láncok megtámogatásából tömeges falusi boltbezárás? Részletek a friss Heti Válaszban.

– Negyven éve zárva vagyunk hétfőn – ezzel intézi el Kissné Gosztek Éva, a Borsod megyei Encs-Abaújdevecser egyetlen üzletének eladója azt az országos riadalmat, amelyet a sajtóhír okozott, hogy a Coop üzletlánc akkora bajban van vidéken, hogy nem tudja már egész héten nyitva tartani az üzleteit. Kissé feldúlt, mert hiába magyarázta az egyik kereskedelmi televízió híradójának, semmiféle összeomlás nincs. Egyszerűen csak egyedül dolgozik a boltban, mégpedig alkalmazottként, ezért a törvény szerint heti két pihenőnap illeti meg.

Ellenőrizzük a sajtóban megjelent listát, akit el tudunk érni, pont ugyenezt állítja: mivel szombaton nyitva van, egyedüli dolgozóként a vasárnap nellé kell egy másik pihenőnap, ezért tart zárva hétfőn vagy szerdán. Egyébként is a boltok nem úgy mennek csődbe, hogy előbb hétfőn nem nyitnak ki, majd ha nagy a baj, akkor kedden sem, hanem zsupsz, egyszerre húzzák le a rolót. Mégpedig tömegesen. 2002-ben 42 faluban nem volt élelmiszerbolt, 2012-ben már 150-ben és az elmúlt öt esztendőben újabb 93 községben zárt be az utolsó élelmiszert is áruló üzlet, vagyis tavaly nyáron már 243-nál tartottunk.

De hogyan lett a hazai láncok támogatásának kormányzati tervéből tömeges boltbezárás? És miért a gazdasági fellendülés idején csődölnek be az üzletek, és marad bolt nélkül ennyi falu? Ráadásul nem a válságrégiókban, hanem zömmel a jobb gazdasági helyzetben levő dunántúli megyékben.

Részletes háttér a válságot túlélő, a fellendülés idején bajba kerülő falvakról a február 8-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.