Miért marad bolt nélkül ennyi település?

/ 2018.02.08., csütörtök 18:00 /
Miért marad bolt nélkül ennyi település?

Nagy akcióba kezdett a Coop, hogy a kétezer lakos alatti településen levő üzleteket adókedvezményhez juttassa. A csőd szélén táncoló, hétfőn is zárva tartó borsodi boltok nyomába indultunk, és érdekes tényekre bukkantunk. De mégis hogyan lett a magyar láncok megtámogatásából tömeges falusi boltbezárás? Részletek a friss Heti Válaszban.

– Negyven éve zárva vagyunk hétfőn – ezzel intézi el Kissné Gosztek Éva, a Borsod megyei Encs-Abaújdevecser egyetlen üzletének eladója azt az országos riadalmat, amelyet a sajtóhír okozott, hogy a Coop üzletlánc akkora bajban van vidéken, hogy nem tudja már egész héten nyitva tartani az üzleteit. Kissé feldúlt, mert hiába magyarázta az egyik kereskedelmi televízió híradójának, semmiféle összeomlás nincs. Egyszerűen csak egyedül dolgozik a boltban, mégpedig alkalmazottként, ezért a törvény szerint heti két pihenőnap illeti meg.

Ellenőrizzük a sajtóban megjelent listát, akit el tudunk érni, pont ugyenezt állítja: mivel szombaton nyitva van, egyedüli dolgozóként a vasárnap nellé kell egy másik pihenőnap, ezért tart zárva hétfőn vagy szerdán. Egyébként is a boltok nem úgy mennek csődbe, hogy előbb hétfőn nem nyitnak ki, majd ha nagy a baj, akkor kedden sem, hanem zsupsz, egyszerre húzzák le a rolót. Mégpedig tömegesen. 2002-ben 42 faluban nem volt élelmiszerbolt, 2012-ben már 150-ben és az elmúlt öt esztendőben újabb 93 községben zárt be az utolsó élelmiszert is áruló üzlet, vagyis tavaly nyáron már 243-nál tartottunk.

De hogyan lett a hazai láncok támogatásának kormányzati tervéből tömeges boltbezárás? És miért a gazdasági fellendülés idején csődölnek be az üzletek, és marad bolt nélkül ennyi falu? Ráadásul nem a válságrégiókban, hanem zömmel a jobb gazdasági helyzetben levő dunántúli megyékben.

Részletes háttér a válságot túlélő, a fellendülés idején bajba kerülő falvakról a február 8-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.