valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

http://valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

Miért nem akarja senki kizárni Ausztriát az Európai Unióból?

/ 2017.09.12., kedd 19:30 /

Nemcsak Magyarország szabotálja a kvótadöntés végrehajtását, de vannak, akik inkább csendben teszik ugyanezt.

Ismét Magyarország a téma a német választási kampányban. Angela Merkel interjút adott a Berliner Zeitungnak, amiben kitért az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítélete után kialakult helyzetre.  Merkel a válasza első felében azt hangsúlyozza, hogy számos kérdésben létezik közös európai álláspont, mint például a külső határok védelme, vagy a migráció okainak megelőzése, illetve az afrikai országokkal kötött partnerségi megállapodások ügye, csupán a relokációs mechanizmussal van gond, amit három vagy négy állam mereven elutasít. Merkel szerint az Európai Bíróság mostani ítéletét még a szlovák kormány is tudomásul vette, egyetlen kormány van csak, amelyik azt mondja, nem érdekli a döntés és nem fogadja el.

Az újságíró ezután konkrétan rákérdez, hogy ezek szerint Magyarországot ki kell-e zárni az unióból. Merkel kitérő választ ad, mindenesetre nem mondja, hogy ez a lehetőség fel sem merült. Ez Európa egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mert Európa számomra a jog területe. Beszélnünk kell erről az Európai Tanács októberi ülésén, mondja.

Érdekes, hogyan lett Magyarország ebben a kérdésben fekete bárány, Szlovákia pedig jófiú, amikor Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában kijelentette, betű szerint ugyanazon az állásponton vagyunk, mint Robert Fico szlovák kormányfő, vagyis az Európai Bíróság ítéletét tudomásul vesszük. Berlinből nézve persze nem világos, hogy mit jelent az, hogy tudomásul vesszük az ítéletet, de mégsem hajtjuk végre, vagyis nem fogadunk be bevándorlókat.

Pedig a válasz nagyon egyszerű: megkérdezhetnék legszorosabb szövetségesüktől, Ausztriától. Az osztrákok ugyanis kezdettől fogva ezt csinálták kvótaügyben: tudomásul vették, hogy létezik ilyen döntés, nem is ágáltak ellene, mint a kelet-európaiak, nem mentek pereskedni Luxembourg-ba. Csak, mit tesz isten, nem hajtották végre.

A 2015-ben meghozott kvótahatározatot idén szeptember 26-ig kellett volna a tagállamoknak végrehajtaniuk. A vállalásokat senki nem teljesítette maradéktalanul, de kétségtelenül akadt néhány ország, amelyik átvett pár ezer menedékkérőt Olaszországtól és Görögországtól. Ha azonban ránézünk a számokra, kiderül, hogy néhányan legfeljebb jelképes számban voltak hajlandók migránsokat befogadni a relokációs mechanizmussal.

Ausztriának például 1953 főt kellett volna relokációval átvennie, kicsit többet, mint Magyarországnak. Két év alatt azonban mindössze 15 embert fogadtak be Olaszországból. Az osztrákok ellen mégsem folyik kötelezettségszegési eljárás, és nem beszél senki arról, hogy ideje lenne kizárni őket az unióból.

A szlovákoknak 902 főt kellett volna befogadniuk. Ők ugyan velünk együtt pereskedtek, de közben átvettek a görögöktől 16 embert – ezzel meg is úszták a kötelezettségszegési eljárást, sőt Berlinben most rendes européereknek nyilvánították őket.

Bulgária kvótája 1302 fő volt, ebből befogadtak 50-et, Románia 727 embert fogadott be, ami elsőre talán soknak tűnik, de 4180-at írtak nekik elő, amihez képest meglehetősen szerény teljesítés.

A fenti számok is mutatják, hogy Nyugat-Európa a keleti tagállamoktól nem tényleges szolidarítást vár. Arról már rég letettek, hogy az áttelepítési mechanizmus tömegeket mozgasson meg a kontinensen, és nyilvánvaló, hogy az olaszokon és a görögökön mit sem segít pár ezer ember átvétele. A nyugatiak csak azt várják el, hogy a keleti kormányok segítsenek fenntartani a látszatot, csináljanak úgy, mintha a szisztéma működne. Merkelék nem azért dühösek Orbánra, mert nem enged be 1294 menekültet, hanem azért, mert nyíltan beszél erről a döntéséről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.