valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

http://valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

Miért nem akarja senki kizárni Ausztriát az Európai Unióból?

/ 2017.09.12., kedd 19:30 /

Nemcsak Magyarország szabotálja a kvótadöntés végrehajtását, de vannak, akik inkább csendben teszik ugyanezt.

Ismét Magyarország a téma a német választási kampányban. Angela Merkel interjút adott a Berliner Zeitungnak, amiben kitért az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítélete után kialakult helyzetre.  Merkel a válasza első felében azt hangsúlyozza, hogy számos kérdésben létezik közös európai álláspont, mint például a külső határok védelme, vagy a migráció okainak megelőzése, illetve az afrikai országokkal kötött partnerségi megállapodások ügye, csupán a relokációs mechanizmussal van gond, amit három vagy négy állam mereven elutasít. Merkel szerint az Európai Bíróság mostani ítéletét még a szlovák kormány is tudomásul vette, egyetlen kormány van csak, amelyik azt mondja, nem érdekli a döntés és nem fogadja el.

Az újságíró ezután konkrétan rákérdez, hogy ezek szerint Magyarországot ki kell-e zárni az unióból. Merkel kitérő választ ad, mindenesetre nem mondja, hogy ez a lehetőség fel sem merült. Ez Európa egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mert Európa számomra a jog területe. Beszélnünk kell erről az Európai Tanács októberi ülésén, mondja.

Érdekes, hogyan lett Magyarország ebben a kérdésben fekete bárány, Szlovákia pedig jófiú, amikor Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában kijelentette, betű szerint ugyanazon az állásponton vagyunk, mint Robert Fico szlovák kormányfő, vagyis az Európai Bíróság ítéletét tudomásul vesszük. Berlinből nézve persze nem világos, hogy mit jelent az, hogy tudomásul vesszük az ítéletet, de mégsem hajtjuk végre, vagyis nem fogadunk be bevándorlókat.

Pedig a válasz nagyon egyszerű: megkérdezhetnék legszorosabb szövetségesüktől, Ausztriától. Az osztrákok ugyanis kezdettől fogva ezt csinálták kvótaügyben: tudomásul vették, hogy létezik ilyen döntés, nem is ágáltak ellene, mint a kelet-európaiak, nem mentek pereskedni Luxembourg-ba. Csak, mit tesz isten, nem hajtották végre.

A 2015-ben meghozott kvótahatározatot idén szeptember 26-ig kellett volna a tagállamoknak végrehajtaniuk. A vállalásokat senki nem teljesítette maradéktalanul, de kétségtelenül akadt néhány ország, amelyik átvett pár ezer menedékkérőt Olaszországtól és Görögországtól. Ha azonban ránézünk a számokra, kiderül, hogy néhányan legfeljebb jelképes számban voltak hajlandók migránsokat befogadni a relokációs mechanizmussal.

Ausztriának például 1953 főt kellett volna relokációval átvennie, kicsit többet, mint Magyarországnak. Két év alatt azonban mindössze 15 embert fogadtak be Olaszországból. Az osztrákok ellen mégsem folyik kötelezettségszegési eljárás, és nem beszél senki arról, hogy ideje lenne kizárni őket az unióból.

A szlovákoknak 902 főt kellett volna befogadniuk. Ők ugyan velünk együtt pereskedtek, de közben átvettek a görögöktől 16 embert – ezzel meg is úszták a kötelezettségszegési eljárást, sőt Berlinben most rendes européereknek nyilvánították őket.

Bulgária kvótája 1302 fő volt, ebből befogadtak 50-et, Románia 727 embert fogadott be, ami elsőre talán soknak tűnik, de 4180-at írtak nekik elő, amihez képest meglehetősen szerény teljesítés.

A fenti számok is mutatják, hogy Nyugat-Európa a keleti tagállamoktól nem tényleges szolidarítást vár. Arról már rég letettek, hogy az áttelepítési mechanizmus tömegeket mozgasson meg a kontinensen, és nyilvánvaló, hogy az olaszokon és a görögökön mit sem segít pár ezer ember átvétele. A nyugatiak csak azt várják el, hogy a keleti kormányok segítsenek fenntartani a látszatot, csináljanak úgy, mintha a szisztéma működne. Merkelék nem azért dühösek Orbánra, mert nem enged be 1294 menekültet, hanem azért, mert nyíltan beszél erről a döntéséről.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.