valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

Miért nem indul a Jobbik Józsefvárosban?

/ 2018.05.17., csütörtök 14:30 /

A Jobbik nem indít jelöltet a fővárosi időközi választásokon. Az Állami Számvevőszék büntetésével magyarázva cselekszik azt, amit az április választások előtt még politikai hibának tartottak.

Ahogy az előre várható volt, a Jobbik levonta a következtetéseket az országgyűlési választások eredményéből, és az időközi polgármester-választásokon nem indít jelölteket a fővárosban. Józsefvárosban így teljes parlamenti ellenzéki együttműködés alakul ki a július 8-i időközi polgármester-választásra, amit azért kell megtartani, mert Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőként nem őrizette meg kerületi vezetői címét. A parlamenti bal Győry Péter liberális közgazdászt, szociális szakértőt indítja függetlenként a választásokon, a közös ellenzéki jelöltet ez úttal nem gyengíti a Jobbik egy saját aspiránssal. A parlamenti ellenzék kerületi szinten teszteli, mire menne, ha szemtől szembe, vagyis egy kormánypárti egy ellenzéki felosztásban gondolkodnának a következő időszakban.

Nemcsak politikai szempontból racionális ez a döntés az ellenzék számára, a Jobbiknak tényleg anyagi gondjai vannak. Az Állami Számvevőszék akadályozása miatti nyomozást ugyan megszüntették ellenük, de a bíróság elutasította azt a keresetüket, amit a tiltott kampányfinanszírozás elfogadása miatt az ÁSZ által rájuk rótt, összességében 662 millió forintos kötelezettség megtámadására indítottak. Mivel ezzel a hazai jogorvoslati lehetőségek lezárultak, csak nemzetközi bírói fórumhoz fordulhatnak, ami egyébként nem látszik eleve esélytelennek, de nincs halasztó hatálya. Az összeget így várhatóan a júliusban átutalandó állami működési támogatásból kezdik el vonni a párttól, vagyis a kincstár lényegében nem utal számukra. Adakozásból ugyan januárig összegyűlt több mint százmillió forint a párt számára, de ezt nem fordítják kampánycélokra, nem is nagyon tudnák, mert várhatóan rövidesen azt is leemelik majd a számlájukról.

Vagyis összességében az történik, hogy az Állami Számvevőszék a választások előtt az ellenzéket végigbüntette tiltott kampányfinanszírozásért, a Fideszt és a KDNP-t viszont nem, mondván a kormánypártokat majd csak jövőre ellenőrzik. Végül is ez, az ellenzékre hátrányos lépés teremti meg a parlamenti oppozíció közös jelöltállításának feltételeit, mert a Jobbiknak nem kell arra hivatkoznia: tévesen ítélték meg a parlamenti választások előtt, hogy nem az összefogáson, hanem a részvételi arányokon múlik az ellenzék sikere. Más kérdés, hogy egy újabb kétharmadra veszített választás után szétzilálódott ellenzék – vagyis a meghatározó arcát, Vona Gábort elveszítő Jobbik és a megmaradásán lamentáló MSZP –mellett ennek mekkora a politikai tétje.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.