Miért romlott meg a viszony a bírák testülete és Handó Tünde között?

/ 2018.05.30., szerda 20:00 /
Miért romlott meg a viszony a bírák testülete és Handó Tünde között?

A Heti Válasz bírósági összeállítása azt veszi végig, hogyan jutottak el addig az Országos Bírói Tanács tagjai, hogy törvénytelennek minősítsék Handó Tünde hivatali elnök kinevezési gyakorlatát. A Fővárosi Törvényszék ebből a szempontból azért van kulcsszerepben, mert ez volt az egyik olyan bíróság, amely arra kérte a tanácsot, vizsgálja meg, törvényes volt-e a korábbi elnök, Fazekas Sándor által benyújtott pályázat eredménytelenné minősítése.

A tanács szerint nem, ennek ellenére a megismert pályázat is ugyanarra a sorsra jutott, mint az első, igaz, valamivel bővebb indokolással. Kiderült, hogy az új vezető, a megbízott elnök Handó Tünde közvetlen környezetéből érkezik, ugyanis az OBH eddigi elnöki biztosát, Polgárné Vida Ildikót nevezte ki egy évre. (Az új elnök korábban elnökhelyettes volt ugyanott, öt éve azért mondott le, mert a bírák egy belső kiadványában megjelentetett szépelgő sorairól kiderült, hogy azok nem a sajátjai. Az elmúlt éveket pedig az OBH-ban töltötte.)

Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogyan éleződött ki a bírák választott testülete és a parlament által kétharmaddal megválasztott bírói főhivatalnok között a viszony annyira, hogy Handó Tünde közleményben nevezte törvénytelennek a tanács működését. Pedig 2012-es kinevezésekor az OBH elnökét és kezdeményezéseit még nyitottan fogadta a bírói kar nagyobb része.

 

 

 

 

Részletek a május 31-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.