valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

http://valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

/ 2017.05.14., vasárnap 19:00 /
Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

Citromdíjat adtak a műemlékvédelem szaktekintélyei a várrekonstrukciónak, amitől minden látogatónak leesik az álla. Pedig Füzéren nemcsak épületet, hanem falut és közösséget is mentenek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Egy háromszáz évig halott várat akartunk újra élővé tenni. Ezt nem fogja megérteni soha az ICOMOS” – mondja Horváth Jenő, Füzér polgármestere. Ő volt az egész, sokmilliárdos projekt menedzsere, aki összefogta az építészekből, régészekből, belsőépítészekből, festőkből, üvegművészből, kőrestaurátorból álló csapat munkáját.

A füzéri várrekonstrukciót építész és műemlékes körökben régóta éles viták övezik. Az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága most magasabb szintre emelte a vitát, amikor Füzérnek adta az évente kiosztott műemlékes citromdíjat. A döntés hátterében Marosi Ernő akadémikus, a művészettörténész szakma doyenjének alakja is felsejlik. A „szakma” kontra „laikusok” szembenállás képlete azonban hamis. Az ICOMOS valóban tekintélyes szakemberekből áll, akik a magyar műemlékvédelem évtizedekig uralkodó irányát képviselik, de a várrekonstrukciót nem egy lelkes polgármester tervezte, hanem ugyancsak a szakma szereplői – legfeljebb ezek a szereplők egész más elvekben hisznek. És foglalkoznak olyan szempontokkal is, amelyeket a régi szemlélet hívei tekintetbe sem akarnak venni: a látogatói elvárásokkal és azzal, hogyan lehet a vár az eldugott, de remek adottságú, turizmus nélkül elsorvadásra ítélt, határszéli aprófalu és környéke fölemelésének eszköze.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 11-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.