valasz.hu/itthon/marton-laszlo-a-szineszetben-a-tehetseg-poren-jelenik-meg-125989

http://valasz.hu/itthon/marton-laszlo-a-szineszetben-a-tehetseg-poren-jelenik-meg-125989

Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

/ 2017.05.14., vasárnap 19:00 /
Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

Citromdíjat adtak a műemlékvédelem szaktekintélyei a várrekonstrukciónak, amitől minden látogatónak leesik az álla. Pedig Füzéren nemcsak épületet, hanem falut és közösséget is mentenek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Egy háromszáz évig halott várat akartunk újra élővé tenni. Ezt nem fogja megérteni soha az ICOMOS” – mondja Horváth Jenő, Füzér polgármestere. Ő volt az egész, sokmilliárdos projekt menedzsere, aki összefogta az építészekből, régészekből, belsőépítészekből, festőkből, üvegművészből, kőrestaurátorból álló csapat munkáját.

A füzéri várrekonstrukciót építész és műemlékes körökben régóta éles viták övezik. Az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága most magasabb szintre emelte a vitát, amikor Füzérnek adta az évente kiosztott műemlékes citromdíjat. A döntés hátterében Marosi Ernő akadémikus, a művészettörténész szakma doyenjének alakja is felsejlik. A „szakma” kontra „laikusok” szembenállás képlete azonban hamis. Az ICOMOS valóban tekintélyes szakemberekből áll, akik a magyar műemlékvédelem évtizedekig uralkodó irányát képviselik, de a várrekonstrukciót nem egy lelkes polgármester tervezte, hanem ugyancsak a szakma szereplői – legfeljebb ezek a szereplők egész más elvekben hisznek. És foglalkoznak olyan szempontokkal is, amelyeket a régi szemlélet hívei tekintetbe sem akarnak venni: a látogatói elvárásokkal és azzal, hogyan lehet a vár az eldugott, de remek adottságú, turizmus nélkül elsorvadásra ítélt, határszéli aprófalu és környéke fölemelésének eszköze.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 11-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.