valasz.hu/itthon/korszakzaras-a-heti-valasznal-128815

http://valasz.hu/itthon/korszakzaras-a-heti-valasznal-128815

Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

/ 2017.05.14., vasárnap 19:00 /
Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

Citromdíjat adtak a műemlékvédelem szaktekintélyei a várrekonstrukciónak, amitől minden látogatónak leesik az álla. Pedig Füzéren nemcsak épületet, hanem falut és közösséget is mentenek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Egy háromszáz évig halott várat akartunk újra élővé tenni. Ezt nem fogja megérteni soha az ICOMOS” – mondja Horváth Jenő, Füzér polgármestere. Ő volt az egész, sokmilliárdos projekt menedzsere, aki összefogta az építészekből, régészekből, belsőépítészekből, festőkből, üvegművészből, kőrestaurátorból álló csapat munkáját.

A füzéri várrekonstrukciót építész és műemlékes körökben régóta éles viták övezik. Az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága most magasabb szintre emelte a vitát, amikor Füzérnek adta az évente kiosztott műemlékes citromdíjat. A döntés hátterében Marosi Ernő akadémikus, a művészettörténész szakma doyenjének alakja is felsejlik. A „szakma” kontra „laikusok” szembenállás képlete azonban hamis. Az ICOMOS valóban tekintélyes szakemberekből áll, akik a magyar műemlékvédelem évtizedekig uralkodó irányát képviselik, de a várrekonstrukciót nem egy lelkes polgármester tervezte, hanem ugyancsak a szakma szereplői – legfeljebb ezek a szereplők egész más elvekben hisznek. És foglalkoznak olyan szempontokkal is, amelyeket a régi szemlélet hívei tekintetbe sem akarnak venni: a látogatói elvárásokkal és azzal, hogyan lehet a vár az eldugott, de remek adottságú, turizmus nélkül elsorvadásra ítélt, határszéli aprófalu és környéke fölemelésének eszköze.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 11-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.