Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

/ 2017.05.14., vasárnap 19:00 /
Miért támadják a leglátványosabb magyar várrekonstrukciót?

Citromdíjat adtak a műemlékvédelem szaktekintélyei a várrekonstrukciónak, amitől minden látogatónak leesik az álla. Pedig Füzéren nemcsak épületet, hanem falut és közösséget is mentenek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Egy háromszáz évig halott várat akartunk újra élővé tenni. Ezt nem fogja megérteni soha az ICOMOS” – mondja Horváth Jenő, Füzér polgármestere. Ő volt az egész, sokmilliárdos projekt menedzsere, aki összefogta az építészekből, régészekből, belsőépítészekből, festőkből, üvegművészből, kőrestaurátorból álló csapat munkáját.

A füzéri várrekonstrukciót építész és műemlékes körökben régóta éles viták övezik. Az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága most magasabb szintre emelte a vitát, amikor Füzérnek adta az évente kiosztott műemlékes citromdíjat. A döntés hátterében Marosi Ernő akadémikus, a művészettörténész szakma doyenjének alakja is felsejlik. A „szakma” kontra „laikusok” szembenállás képlete azonban hamis. Az ICOMOS valóban tekintélyes szakemberekből áll, akik a magyar műemlékvédelem évtizedekig uralkodó irányát képviselik, de a várrekonstrukciót nem egy lelkes polgármester tervezte, hanem ugyancsak a szakma szereplői – legfeljebb ezek a szereplők egész más elvekben hisznek. És foglalkoznak olyan szempontokkal is, amelyeket a régi szemlélet hívei tekintetbe sem akarnak venni: a látogatói elvárásokkal és azzal, hogyan lehet a vár az eldugott, de remek adottságú, turizmus nélkül elsorvadásra ítélt, határszéli aprófalu és környéke fölemelésének eszköze.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 11-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.