Miért vált Orbán államtitkárt 14 hónap után?

/ 2015.09.02., szerda 14:30 /
Miért vált Orbán államtitkárt 14 hónap után?

Miért tudnak orvosaink külföldön jól teljesíteni, s miért éri itthon állandó kritika az egészségügyet? Hogyan lett az egykor európai rangú magyar egészségpolitika kudarcágazattá? Miért vált 14 hónap után államtitkárt az Orbán-kormány? Kiderül a csütörtöki Heti Válaszból.

A vizitdíj elleni népszavazás volt az első, melyen hosszú idő után a Fidesz-közeli szavazatok győztek, s az orvosok nagy része sem osztotta a szocialista-liberális kormány egészségpolitikáját. 2010-re a Fidesz úgy készült, hogy százmilliárd forintot használhat fel a tárca új vezetése programja megalkotására. Így véget érhet a 2005 óta tartó folyamat, ettől kezdve ugyanis a megszorítások terepeként tekintett a politika az egészségügyre – leszámítva a választási éveket.

Azután a tervek nagy része a fiókban maradt, mert az Orbán-kormány ultimátumot kapott Brüsszelből, és három százalék alatt kellett tartania a költségvetési hiányt. S noha azóta a válság elmúlt, a trendek folytatódnak. De miért adósodnak el a kórházak? Miért állítjuk, hogy a kifizetetlen számlák utólagos rendezésével a kormány lemond az egészségpolitika irányításáról, a minőségi szempontok érvényesítéséről? Zombor Gábor megpróbált alternatív megoldást találni erre a feladványra. Felmérte, hogy a nagy átalakításokhoz nincs támogatása; ezért taktikát váltott, és betegszempontú „apróságokat” kezdett szorgalmazni.

Miért állította a nyugodtságáról ismert államtitkár a szőnyeg szélére a kórházigazgatókat? Miért nem hozott javulást a hatvanmilliárd forintos injekció, amit az egészségügy kapott? – részletek a Heti Válasz szeptember 3-i számában, mely a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.