Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

/ 2018.04.19., csütörtök 12:50 /
Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nem sok gondja maradt az április 8-i elsöprő választási győzelem után a Fidesznek, de a Budapest-probléma kétségtelenül köztük van, sőt súlyosbodott. Nem mintha ez újkeletű lenne, már 2014-ben is kiderült, hogy a fővárosban egész mások a politikai erőviszonyok, más a választás logikája, mint az ország többi részén. Idén azonban Budapest ellenzéki szigetként rajzolódott ki a szinte homogén narancssárga választási térképen. Magyarországon olyan típusú metropolisz–ország ellentét alakult ki, ami a világ jelentős részén megfigyelhető, bár általában kevésbé vegytiszta formában. A nagyvárosok a legtöbb nyugati demokráciában másként szavaznak, mint a vidékük – Magyarországon pedig egyetlen igazi nagyváros van.

Közvetlenül a választás után közös, sajtónyilvános találkozót tartott a Gerendai Károly vezette Szeretem Magyarországot Klub és a 2004-ben többek között Fürjes Balázs későbbi kormánybiztos, Bojár Iván András építészeti író és Gerő András történész által alapított Szeretem Budapestet Mozgalom. Az apropót Gerő András még februárban megjelent cikke adta, amely Budapest és a magyar állam viszonyát vizsgálta, és javaslatot tett ennek a viszonynak a gyökeres újragondolására. A történeti előzményeket is figyelembe véve Gerő egy Budapest-kormánybiztosság felállítását vetette fel.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.