Milliárdos ajándék Habony barátjának

/ 2017.10.24., kedd 16:15 /
Milliárdos ajándék Habony barátjának

Azután tervezik felértékelni a volt BKV-ingatlant, hogy Michael Gagel cége meghatározott áron vételi jogot szerzett rá.

Habony Árpád barátja, a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosa lehet a holnapi fővárosi közgyűlés nagy nyertese: a napirenden szerepel ugyanis a „Javaslat a Budapest főváros településszerkezeti terve (TSZT 2015) és Budapest főváros rendezési szabályzata (FRSZ) eseti módosítására a Budapest XIV. kerület, Hungária körút – Kerepesi út – Ifjúság útja – Stefánia út által határolt területre vonatkozóan” nevezett pont, amely így kellőképpen unalmasnak és követhetetlennek látszik, úgyhogy mondjuk is, miről van szó.

Arról, hogy – és ezt már nyáron megírtuk – a miniszterelnöki főtanácsadóval közös bulifotókon szereplő Michael Gagel cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. plazával kombinált új irodaházat tervez a Stadionok metróállomás forgalmas csomópontjára. Ennek semmi akadálya, ugyanis a főváros jóváhagyta a BKV üzleti tervét, amelyben szerepelt az ingatlaneladás, ahogy az ár is: bő egymilliárd forint. Gagelék be is jegyeztették az ingatlan tulajdoni lapjára a vételi jogot. (Nem mellesleg: pályáztatás nélkül jutottak az ingatlan vételi jogához.)

A holnap tárgyalt módosítás egyrészt egy két méter keskeny, összesen majd’ ötszáz négyzetméteres teleksávot tervez hozzácsapni az eddigi területhez, az indoklás szerint azért, hogy a Kerepesi út déli oldalán már látható méretes irodaházakhoz hasonló épülhessen a Hungária körút 46. alatt is. A módosításra azért is szükség van, hogy Zugló kerületi szabályozása érvénybe léphessen majd: az előkészítés alatt álló, még meg nem szavazott kerületi terv szerint az eddigi, 18 méteres magasság helyett ugyanis a jövőben 30 méteres épületet lehetne építeni.

Ezzel önmagában még nem is lenne gond, ám a jelek szerint a főváros az eddigi szabályozások alapján készült értékbecslések alapján bólintott rá a terület eladására és az egymilliárdos árra, mégis csak most, utólag tervezi módosítani a területre vonatkozó szabályokat – a vevőnek kedvező módon. Nem nehéz belátni: ha a magánosítás előtt növelik a beépíthetőséget és a telekméretet, sokkal több pénzt lehetett volna kérni a területért.  

Az ügyben a következő kérdéseket tettük fel tehát a Fővárosnak:

1. Az ingatlant a BKV-tól megvásárló Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. kifizette-e már a bő egymilliárdos vételárat?

2. Ha még nem fizetett, változik-e a vételár most, hogy a TSZT- és FRSZ-módosítás után jóval értékesebbé válik az ingatlan? 

3. Miért az adásvétel és az ármeghatározás (az ár a BKV főváros által jóváhagyott üzleti tervében is szerepel) után értékeli fel a főváros az ingatlant, miért nem a magánosítás előtt tett így?

Válasz helyett a Fővárosi Önkormányzattól kedves meghívást kaptunk a holnapi közgyűlésre, egyúttal szíves megértésünket kérték, amiért „további információt jelenleg nem tudnak adni”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.