Milliomos közmunkás volt Orgován Béla! – itt a bizonyíték

/ 2015.03.25., szerda 13:08 /

Nem akarom elviccelni az új brókerbotrányt, de ha Kulcsár Attila vezérigazgatói bizalmas lehetett a K&H Bankban, akkor Orgován Béla is lehetett volna csúcsvezető a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ben. Pláne, hogy másfél hónapja még hatmillió forint készpénzen ült – és ezt a tényt ügyvéd is ellenjegyezte.

Az imént jött az MTI-hír, hogy Tarsoly Csaba visszaveszi vezető tisztségeit a Quaestor-csoportban, azaz Orgován Béla vezérigazgatónak is mennie kell. (Tarsoly most azt mondja, hibát követett el, amikor elfogadta a reorganizációs tanácsadó javaslatát, és új tisztviselőt nevezett ki az átmenetre – azt a látszatot keltve, mintha mentesülni akarna a felelősség alól.)  

Kár Béláért. A börtönkoszthoz és a közmunkához már hozzászokott, nyilván ment volna neki a pénzemberkedés is. Egyesek szerint „életében nem dolgozott egy percet sem”, ennek ellenére – mint a Magyar Nemzet fotósa, Béres Attila megörökítette – Audi állt a hajléka udvarán. Sőt: Orgován másfél hónapja még biztosan milliomos volt.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A cégbírósági nyilvántartás szerint Orgován idén január 27-én két vállalkozást is alapított. Mivel ezeket eredeti nevükön nem jegyezte be a cégbíróság, újabb alapítási forduló következett, és február 11-i dátummal megszülettek az ipari berendezés üzembe helyezésével foglalkozó Konimonika Irányítástechnika Kft., valamint a saját tulajdonú ingatlan adásvételére létrehozott Onszid-Ma Kft. alapdokumentumai. Orgován február 11-én írásba is foglalta, hogy ő, mint a két cég ügyvezető-tulajdonosa, a jegyzett tőke összegét, azaz 3-3 millió forintot teljes egészében a társaságok rendelkezésére bocsátott a „házipénztárba történő befizetéssel”. Az ezt igazoló papírokat ügyvéd is ellenjegyezte, azaz nem holmi fecnikről, hanem okiratokról van szó.

Az imént telefonon megkerestem a dokumentumokat aláíró pécsi ügyvédet, Dr. Éva Orsolyát, hogy látta-e a saját szemével Orgován hatmillióját, de a jogász minden válasz elől elzárkózott, mondván, őt köti az ügyvédi titoktartás.

Három eset lehetséges tehát:

1. Orgován Béla valójában milliomos, csak eddig puritán életvitelt folytatott; még közmunkásnak és börtöntölteléknek is elment, hogy ne lógjon ki a lóláb. Idén év elején aztán elege lett a színjátékból, és cégeket alapított, Audit parkoltatott az udvarára, sőt, elfogadta a becsődölt Quaestor megtisztelő felkérését a vezérigazgatói tisztségre.    

2. Orgován Bélának nincsenek milliói, egyszerűen behazudta a cégalapításhoz szükséges összegeket – a vállalkozás dokumentumait ellenjegyző ügyvédet pedig rábírta, hogy higgye el a „házipénztáras” sztorit. Az Audi pedig csak úgy lett.

3. Orgován Béla nem a márciusi Quaestor-megbízás pillanatában vált strómanná, hanem korábban, és valahol valakinek már januárban nagy tervei voltak vele, illetve a nevén lévő két kft.-vel. A jutalma egyebek mellett egy autó volt.

Azzal, hogy Tarsoly most leszedte Bélát, „megtorpant” a sztori, és aligha derül majd ki, hogy a 3. pont közelített-e legjobban az igazsághoz. Kár érte. Lehet, hogy ez lett volna a Quaestor-balhé legérdekesebb fejezete. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.