Most kiderül(het), mi valójában az illiberális demokrácia

/ 2014.09.23., kedd 09:15 /

Minden bizonnyal kíváncsivá tette a CEU-t Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, majd egy kicsit mintha meg is rémült volna tőle. 

 „A demokrácia határai” címmel indította el kezdeményezését a múlt héten a Közép-európai Egyetem (CEU). Az egész akadémiai évben tartó rendezvénysorozaton olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy „Mennyit ér ma a demokrácia?” „Újjá lehet-e éleszteni a liberális demokráciát?” „Milyen előnyökkel kecsegtet az illiberális demokrácia, és mi ennek az ára?” 

Miután Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédével, az „illiberális demokrácia” emlegetésével nem kis vihart kavart a nemzetközi sajtóorgánumokban, kíváncsiak voltunk, mit gondol a CEU rektora az általa / általuk választott témákról. Ezért megkérdeztük tőle, mit tart illiberális demokráciának, szerinte cél lehet-e ilyet építeni, és mit gondol az intézménye által feltett kérdésről, nevezetesen, hogy milyen előnyökkel kecsegtet az illiberális demokrácia, és mi ennek az ára? 

John Shattuck azonban meglehetősen visszafogottan válaszolt: „Az illiberális demokrácia nem tisztázott fogalom, még nem született meg a definíciója. Éppen ezért nem lehet még felmérni sem a hátrányait, sem a lehetséges előnyeit. E fogalom meghatározását azoknak kellene elkezdeniük, akik bevezették azt – sorozatunk erre lehetőséget is kínál majd. A demokrácia határai kezdeményezés számos nézőpontnak enged teret, és megvizsgálja a magukat demokratikusként definiáló különböző kormányzási módozatokat. Mindenképpen az alkotmányos demokrácia alapvető alkotóelemei közé tartoznak a szabad és tisztességes választások, a polgári szabadságjogok, a kisebbségek védelme és a jogállamiság.” 

Fából vaskarika. Pedig a rendezvénysorozat beharangozója impozánsnak tűnik. Másolom: 

„Manapság a demokrácia fogalma a világ számos pontján megkérdőjeleződik, különösen a berlini fal leomlása óta kialakult értelmezéshez képest. A Közép-európai Egyetemet azzal a céllal alapították, hogy tanulmányozza, mitől lesz egy társadalom nyitott, és felkészítse a vezetőket és az állampolgárokat a demokratikus társadalmi létformára a kommunizmus után.  Jelenleg az a küldetése, hogy tanulmányozza a demokráciát, beleértve a világban működő demokráciák hiányosságait, és tudósokat, szakembereket, szellemi vezetőket és kritikusan gondolkodó állampolgárokat tanítson a nyitott társadalom elveiről. 

»A demokrácia határai« feltárja az olyan demokratikus alapelvek előtt álló kihívásokat, mint a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság és a sajtószabadság, a piacgazdaság, a jogállamiság, a hatalmi ágak elkülönítése, a bíróságok függetlensége, a kisebbségek védelme, a civil társadalom támogatása, valamint az egyetemek és a kulturális intézmények szellemi szabadsága.” 

Év végén talán kiderül, sikerült-e valamire fényt deríteni. Netán meglesz az illiberális demokrácia definíciója is

Addig is csak annyit még: az egész évben tartó eseménysorozat Gerald Knaussal, az Európai Stabilitási Kezdeményezés alapító elnökének és John Dunn, a cambridge-i King’s College politikaelmélet professzorának előadásával indult. Folytatása következik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.