valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Minden gyanú alatt

Durvul az MSZP-botrány: "Ekkora hozammal bankrablók dolgoznak"

, / 2009.02.04., szerda 16:00 /

Noha a nyomozóhatóság egyetlen Andrássy úti ingatlan elpanamázása miatt gyanúsított meg 13 terézvárosi politikust, a VI. kerületi vagyonügyletek ennél többről szólnak. Bemutatjuk, hogyan került félreérthető helyzetbe a „központi MSZP” pénztárnoki stábjának két kulcsfigurája, illetve miként folytatódott a licit nélküli magánosítás a 2004-es palotabizniszek után.

A Heti Válasszal harcban állunk, „hiszen állandóan olyan információkat jelentet meg Terézvárosról, amelyeknek semmiféle igazságalapja nincsen". Verók István a múlt pénteki gyanúsítotti kihallgatása előtt egy nappal fogalmazta meg eme „vádbeszédét" a TV2 reggeli műsorában. A polgármester szemében lapunk csak azért lehet bűnös, mert már az év elején világossá tettük: az erzsébetvárosi ingatlanbotrány hatósági leleplezése óta van értelme személyi felelősségről beszélni a VI. kerület esetében is. Anno három csoportra osztottuk a közreműködők körét: döntéselőkészítő politikusokra, „udvari" értékbecslőkre, illetve bennfentes vállalkozókra, akik, miután nyomott áron hozzájutottak egy-egy önkormányzati épülethez, napokkal később piaci értéken adták tovább szerzeményüket a végfelhasználóknak.

Íme hát a mérleg: internetes oldalunk múlt kedden elsőként tudatta, hogy a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanújával a 2002-2006-os ciklus majd' minden MSZP-s és SZDSZ-es helyi politikusának idézést küldött. A gyanúsítottak között akad olyan, aki mára kimenekült a politikából; a vitatott ingatlaneladások előterjesztője, Fürst György volt alpolgármester például a Centrum Parkoló Kft. első embereként tevékenykedik (telefonos megkereséseinkre egy hete nem reagál). Úgy tudjuk, nem kapott viszont gyanúsítotti behívót az SZDSZ-es Árva Zita (Béki Gabriella parlamenti képviselő rokona), miután 2004-ben mindvégig távol tartotta magát az Andrássy út 47. számú palota eladásáról szóló szavazásoktól.

Egyelőre nem került gyanúsítotti sorba az országgyűlési stallummal (és az ezzel járó mentelmi joggal) rendelkező Kékesi Tibor sem, aki - mint bejegyzett értékbecslő - hivatalból észlelhette volna, hogy áron alul kelnek el Budapest történelmi negyedei. A rendőrségi kihallgatások megkezdése után Kékesi és néhány alkotmányjogász leszögezte: egy árva „igen" szavazatért nem járhatna gyanúsítás a képviselőknek. Nem szóltak viszont arról, hogy a terézvárosi testület az Andrássy út 47. esetében tudatosan az olcsóbb vételi ajánlatot fogadta el, ráadásul - dacolva az államháztartási törvénnyel - többször határozatban zárta ki a versenytárgyalás lehetőségét. Később beigazolódott: az ingatlant a 150 milliós ár duplájáért, háromszorosáért is el lehetett volna adni (lásd keretes írásunkat). Ihász Sándor fővárosi főügyész pedig a köztévében jelezte: az Andrássy út 47.-en kívül további négy eljárás van folyamatban - ezek közül az egyik Berecz Károly információi alapján indult (a vállalkozó szerint kerületi politikusok 18 millió forintot követeltek tőle annak fejében, hogy neki értékesítsenek egy Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiséget).

Az önkormányzatnak dolgozó baráti jogász-értékbecslők közül Halmai Katalint (mellékesen: XII. kerületi MSZP-s képviselőt) két hete éppen ez utóbbi eset kapcsán gyanúsították meg. Arról nincs tudomásunk, hogy az Andrássy 47.-re - és több más sugárúti palotára - vonatkozó „nyomott áras" értékbecslést készítő Dollar Land Kft.-t elérte-e már a nyomozás, merthogy a cégtulajdonos Sarkadi Nagy Barna Fürsthöz hasonlóan nem válaszolt megkeresésünkre. A Bajcsy-históriában hírnevet szerzett Berecz Károly ugyanakkor állítja: őt Sarkadi Nagy mutatta be Veróknak, „akiről mint volt osztálytársáról beszélt". És ezzel elérkeztünk a nagyhalakhoz - hiszen az ántivilág Állami Egyházügyi Hivatalának elnökeként is ismert Dollar Land-tulaj egyértelműen Puch László MSZP-expénztárnok stábjába tartozik. (A szocialista párt új, terézvárosi székházát építő-működtető cégben résztulajdonos Horizont Zrt.-t például 2002-ig Sarkadi Nagy irányította.)

Miután Berecz ügyében a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját is meggyanúsították, a polgármesternek új fővagyonőr után kellett néznie - ám ez sem ment stiklimentesen. A társaság élére január elsejétől az a Fabriczki András került, akit 2008-ban felügyelőbizottsági elnökként foglalkoztattak ugyanitt, de Verók októberben egy havi 520 ezer forintról szóló megbízási szerződést is kötött Fabriczki cégével (AndA Dent Kft.) a vagyonkezelő „testületi jellegű ülésein" való részvételre. Ergo ugyanarra a típusú munkára kétszer fizetett az önkormányzat, ami szakértőink szerint felveti a színlelt szerződés gyanúját.

Itt jegyezzük meg, hogy Fabriczki sem akárki. A rendszerváltás idején maga is az MSZP kincstárnoka volt; s a töretlen bizalom jele, hogy az előző ciklusban a kormányzat ugyanőt a Club Aliga miniszteri biztosává nevezte ki. Már eközben is részt vett a Terézvárosi Vagyonkezelő életében: a palotaeladások 2004-es kezdetétől a cég igazgatóságát erősítette, s eztán jött csak az fb-elnökség, majd a vezérigazgatói szék. Mindvégig volt alkalma tehát rálátni a licit nélküli ingatlanértékesítésekre, amelyek az Andrássy úti nagy kiárusítás után napjainkig folytatódtak - csak egészen más, úgynevezett „bebérlős" technikával. Az Oktogon tér 4., az Anker köz 1-3. (Bajcsy-Zsilinszky út 1.) számú épület két szintje, a Bajcsy-Zsilinszky út 7. több emelete, valamint az Andrássy út 2. egyik üzlethelyisége egyaránt úgy kelt el, hogy az önkormányzat először pályázatás nélkül bérbe adta az ingatlant egy-egy magáncégnek.

Az új partnerek röviddel - esetenként egy-két nappal - a beköltözés után levelet írtak Verók Istvánnak, közölvén: csakis akkor újítják fel a házakat, irodákat, ha bérlőből tulajdonossá válhatnak. És Fürst György alpolgármester egykettőre sürgősségi előterjesztést fogalmazott, mely szerint „költségvetési érdektől" vezéreltetve, javasolja az adott ingatlan eladását - természetesen az elővásárlási joggal rendelkező bérlőnek, akit az önkormányzat rendelete szerint még húszszázalékos árengedmény is megillet. Januári cikkünkben az Anker köz 1-3. példáján már bizonyítottuk, hogy a versenyeztetés kijátszása és a leendő tulajdonos előzetes „bebérlése" akár 300 milliós veszteséget is okozhat az önkormányzatnak, ezért Wertán Zsolt Zoltán helyi KDNP-s képviselő - írásunk nyomán - bejelentést tett az ügyészségen. Az év elején azonban még nem sejtettük, hogy kutatásaink végére nem egyedi esetekkel, hanem egy - vélhetően - felülről szervezett, jogászi műgonddal kidolgozott vagyonlebontási modellel találjuk szembe magunkat. Ami már nem kizárólag az Andrássy utat, hanem a VI. kerület egészét érinti.


Semmitmondó nyilatkozatok

Lapunk betekintést nyert azon terézvárosi felsővezetők 2003-as és 2008-as keltezésű vagyonnyilatkozataiba, akik már az előző ciklusban is helyi képviselőként politizáltak. Gyarapodásnak alig van nyoma; a „legdurvább" változás, hogy Verók István forintban kifejezett megtakarításai öt év alatt 10 millióról 25 millió forint fölé emelkedtek, s közben Renault Twingóját Clióra cserélte. A polgármester még 1997-ben vásárolta 300 négyzetméteres dunakeszi házát, a szintén szocialista Hatvani Csaba alpolgármester 1994-ben épített hajlékot Szigetszentmiklóson, a párt- és alpolgármestertárs Hegedűs Károly pedig - bevallása szerint - elvesztette herceghalmi otthonát, és csak egy társasházi odúja maradt Kőbányán.

Tehát a vagyonnyilatkozatokból kinyerhető legfontosabb információ, hogy a polgármester és két MSZP-s helyettese nem terézvárosi lakosként kezeli a kerület pénzét. A hatásköreitől korábban megfosztott, sőt az SZDSZ-frakcióból is kiutasított alpolgármester, Rabin László viszont tősgyökeres bentlakó; az utóbbi években gyakran az ellenzékkel szavaz (igaz, az Andrássy út 47. ügyében az első voksolásnál „mellényúlt", ezért ma ő is gyanúsított). A negyedik alpolgármester, az SZDSZ-es Bajor Zoltán a hűtlenkezelés-gyanús 2002-2006-os ciklusban - szerencséjére - nem volt képviselő.


Homokszem a gépezetben: az Andrássy út 47. esete

Az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán álló épület eladásáról 2004. június 17-i ülésén döntött Terézváros képviselő-testülete, az alábbi (kiragadott) szóváltások kíséretében.

*

FÜRST GYÖRGY alpolgármester: Itt egy ingatlan egybeni elidegenítéséről van szó. Az előterjesztés a lényeges pontokat tartalmazza. Egy pillanat, azt nézem, kiosztásra került-e hozzá anyag. Ehhez nem került anyag kiosztásra.
LÁSZAY JÁNOS képviselő: Ilyen nagy hozammal csak bankrablók szoktak dolgozni, tehát ekkora területet 150 millióért... Az MDF-Fidesz-Fidelitas-MKDSZ-frakció nevében bejelentem vételi szándékunkat az Andrássy út 47. szám alatti ingatlanra 160 millió forint értéken. Liciten is hajlandók vagyunk részt venni, tudomásunkra jutott ugyanis, hogy több vételi kérelem érkezett már az önkormányzathoz.
FÜRST: Ha összeszámoljuk a felújítási költséget, ami körülbelül 840 millió, a kiürítést, ami 640 millió, és hozzávesszük a 150 milliós vételárrészletet, akkor az ingatlant az önkormányzat 1,6 milliárdért adja el, ami talán mégsem olyan rossz döntés.
HATÁROZAT az MSZP-SZDSZ-es képviselők támogatásával: a képviselő-testület a versenytárgyalástól eltekint, és úgy dönt, hogy az Andrássy út 47. szám alatti lakóingatlant elidegeníti az Ennet Kft.-nek.

*

Miután az adásvételi szerződés megkötése elhúzódott, az Andrássy út 47. ügye 2004. október 21-én újra a képviselőtestület elé került, ahol az MSZP-SZDSZ-többség az alábbi javaslatok elutasításával hagyta jóvá az eredeti, 150 millió forintos eladási árat.

*

LÁSZAY: Más ajánlatok is vannak az ingatlanra, amelyek magasabb vételárat jelöltek meg. Az ajánlattevők tájékoztatása szerint a polgármester úr azt válaszolta nekik: „ajánlatukat megkaptuk". A múltkor is bejelentettük, csatlakozunk egy önálló ajánlattal: 200 millió plusz áfa összeget jelölünk meg, s vállaljuk a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által előírt munkálatok elvégzését és a bérlők elhelyezését.
HATÁROZAT: A képviselő-testület Lászay János indítványát - mely szerint az Andrássy út 47. számú ingatlan liciten kerüljön értékesítésre - elvetette.
HATÁROZAT: A képviselő-testület Lászay János indítványát - mely szerint az Andrássy út 47. számú ingatlan vételára 350 millió forintra módosuljon - elvetette.

*

Két évvel később a Fővárosi Ítélőtábla - a házban kávézót működtető egyik bérlő kezdeményezésére - semmissé nyilvánította a 150 milliós adásvételi szerződést, éppen arra hivatkozva, hogy az önkormányzat megszegte versenyeztetési kötelezettségét. Majd a Legfelsőbb Bíróság az egész ügyet „visszautalta" első fokra, ahol újra kimondták az érvénytelenséget. Ez azonban csak a történet polgári peres oldala. A hvg.hu időközben arról írt, hogy „tekintélyes emberek" a kávézó tulajdonosát vesztegetésre próbálták rábírni - ez esetben az övé, nem pedig a fent emlegetett Ennet Kft.-é lehetett volna az épület. Ebből mégsem lett bűnügy, az áron aluli eladásból viszont igen: múlt hét óta tudjuk, hogy a nyomozóhatóság hűtlen kezelést gyanít.

A rendőrség munkáját segíti, hogy még a polgári perben született egy igazságügyi ingatlanszakértői vélemény, ami 342 millióra becsülte a palota lakott értékét, sőt, tavaly nyáron az Ennet is előállt azzal, hogy hajlandó 200 milliót ráfizetni az eredeti árra. És íme a sors fintora: ha ez utóbbi ajánlatot elfogadta volna a képviselő-testület, a hűtlenkezelés-ügyben hozandó bírósági ítélet korlátlanul enyhíthető lenne, hiszen így nem érné kár a helyhatóságot. Ám a helyi politikusok többsége nem volt partner Verókék furmányos „megmenekítésében", vagyis indirekt módon növelte az MSZP-s érintettek esetleges büntetési tételeit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.