Mindenki elment Kövér László legfontosabb mondata mellett!

/ 2015.12.18., péntek 14:00 /
Mindenki elment Kövér László legfontosabb mondata mellett!

Kövér László az Inforádióban magyarázta tovább kedden a Fidesz-kongresszus után nagy hullámokat verő nőügyi kijelentéseit, de kevés beszámoló emelte ki a következő mondatát:

„Őszintén elismerem, hogy Magyarország ebben jelentősen le van maradva, a kritikában ez jogos elem lehet. Bevallom, hogy ezen eddig kevesebbet gondolkodtunk.”

A házelnök mindezt a részmunkaidővel kapcsolatban mondta. Ez kicsit olyan fogalom, amiről nagyjából mindenki azt gondolja, hogy jó dolog, de igazán senki sem tartja fontosnak. Olykor közhelyszerűen bedobjuk a sajtóban, de komoly gondolkodás nem folyik róla.

Ha megnézzük, hogy a nyugati világban hol a legmagasabb a termékenységi ráta, az élmezőnyben azokat az országokat látjuk, ahol magas a munkát vállaló nők aránya is egyben. Sarkítva akár azt is mondhatnánk, hogy ott szülnek a lányok sok unokát apáiknak, ahol a női princípiumnak a munkavállalás is a részét képezi.

Ez a kép azonban csalóka, ugyanis munkavállalás és munkavállalás között óriási különbség lehet. Itthon ezt bináris állapotnak gondoljuk: egy anya vagy otthon marad kisgyerekével, vagy teljes munkaidőben dolgozik. A kettő között azonban átmenet is van: a részmunkaidő.

Márpedig a kutatások szerint a teljes munkaidőben dolgozó nők aránya negatív korrelációban áll a termékenységi rátával, a részmunkaidőben dolgozóké pedig pozitívban.

Az alábbi ábrák igen szemléletesen mutatják be a helyzetet. Azt látjuk rajta, hogy néhány magas termékenységi rátájú átlagosan hány órát dolgoznak a férfiak (kék oszlopok) és a nők (rózsaszín oszlopok). Az alábbi országokban a nem muszlim lakosság termékenységi rátája 1,9 (Franciaországban és Írországban), illetve 1,8 (Nagy-Britanniában és Svédországban). A társadalom önreprodukciójához ez is kevés, de Európában még így is ők az éllovasok. Láthatjuk, hogy ezekben az országokban a dolgozó nőknek kevesebb, mint a fele dolgozik heti 40 órát vagy többet, de az íreknél például alig 16 százalékuk!

Forrás: OECD

És hogy fest ezzel szemben az ábra Magyarországon, ahol a termékenységi ráta 1,3? Így:

A helyzet lesújtó. A dolgozó magyar nők alig tizedének van lehetősége arra, hogy heti 40 óránál kevesebbet dolgozzon. Ráadásul gyanítható, hogy egy részük eleve csak papíron dolgozik részmunkaidőben, sok munkavállaló így próbál spórolni a járulékokon, miközben gyakorlatilag teljes állásban foglalkoztatja az érintetteket. A munkaadók sokszor az édesanyák kifejezett kérésére sem biztosítanak nem teljes állásokat. És persze az is probléma, hogy sok család anyagi okokból is rá van kényszerítve a teljes munkaidőre.

Mint megírtuk, a kormánynak már számos olyan intézkedése volt, ami a munka melletti gyermekvállalást ösztönzi. A következő lépés az lehet, hogy például jelentős adó- és járulékkedvezményekkel az anyák részmunkaidős foglalkoztatását is ösztönözzük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.