valasz.hu/itthon/lendvai-ildiko-elarulta-miert-legyozhetetlen-orban-viktor-124075

http://valasz.hu/itthon/lendvai-ildiko-elarulta-miert-legyozhetetlen-orban-viktor-124075

Misére hívták az Index és a 444.hu fenegyerekeit – ez lett belőle

/ 2015.11.19., csütörtök 12:00 /
Misére hívták az Index és a 444.hu fenegyerekeit – ez lett belőle

Keresztény filmesek két nem hívő liberális újságírót, Pándi Balázst és Tamás Bence Gáspárt elhívták misére, majd egy pappal beszélték meg élményeiket.

Mi történik, ha két nem hívő liberális újságírót elhívnak szentmisére, és utána egy-egy katolikus pappal beszélgetve osztják meg élményeiket? Ezt próbálta ki a TVShoeShine nevű kezdeményezés stábja, mely a Szemlélek blognak beszélt az ötlet hátteréről és céljáról.

A sorozatnak szánt vállalkozás első két alanya az Indextől Pándi Balázs, a 444.hu-tól pedig Tamás Bence Gáspár volt. Az ötlet kiváló, és az is nagy dolog, hogy a két kolléga szívesen részt vett a párbeszédben. Le a kalappal mindenki előtt, aki így vagy úgy a nevét adta a filmhez; ennek így van értelme, sőt csak ennek van értelme.

A megvalósítás láttán viszont némi hiányérzet támadhat a nézőben. Azon túl, hogy megtudjuk, a helyszín a budapesti Üllői úti Örökimádás templom volt, nem alkothatunk fogalmat arról, milyen misén is vettek részt a kollégák. Meglehet, a stáb egy-két vágóképnél többet tapintatból nem forgatott a helyszínen, mégis, érdekes lett volna megismerni a liturgikus környezetet. Hiszen mise és mise között is nagy különbségek vannak. Nem mindegy, hogy klasszikus, a hívők sokaságának szóló alkalmon veszünk-e részt, avagy mondjuk egy családi, közösségi szentmisén, a résztvevőkhöz közvetlenül, a gyerekekhez külön szóló pappal, prédikációval.

Sőt az sem biztos, hogy a kereszténységbe való beavatást mindjárt a misével érdemes kezdeni. Az egyháztól távol élő ember számára az távoli, idegen világ lehet, melynek láttán nem biztos, hogy közelebb kerül az együttes hitgyakorlás örömének megértéséhez; adott esetben egy, akár profán környezetben megvalósuló közösségi együttlét megtapasztalása többet jelenthet. Talán ez is az oka annak, hogy – legalábbis a filmben bevágott részekben – a beszélgetés nem megy különösen mélyre. Azt megtudjuk, hogy gyerekkorában mindkét újságírónak a családján keresztül voltak egyházi tapasztalatai, de ma már a hit távol áll tőlük; Tamás Bence Gáspár még elmondja, hogy jártában-keltében szívesen betér a templomba, mert nagyon szereti a megnyugtató hangulatát, de ennél sokkal beljebb nem jutunk.

Lehet, nem is ez volt a szándék, és a felvételnek a legfőbb célja az volt, hogy egyáltalán létrejöhessen. Az viszont egyértelmű, hogy a jó szándék mindent visz – mely ez esetben bizonyosan nem a pokolba vezető utat szegélyezi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.