Mit keresett a Heti Válasz újságírója Ron Werber fiának bar micvóján?

/ 2017.04.20., csütörtök 14:30 /

Tegnap már beharangoztuk eheti Ron Werber-interjúnkat. Most eláruljuk, mi mindent kellett megtenni azért, hogy erőfeszítéseinket 15 év után siker koronázza.

2001 decemberében járunk, a budapesti Mozdonyfordító nevű csarnokban, az MSZP kampánygyűlésén; az eseményről a frissen létrejött Heti Válasz újságírója is tudósít. Miután a Kovács Lászlóval és Németh Miklóssal vívott küzdelemben Medgyessy Péter lett a párt miniszterelnök-jelöltje, a helyszínen összesereglett szocialisták üdvrivalgással fogadják a bankárból lett kocapolitikust.

A négyévnyi Fidesz-kormányzás után a párt ki van éhezve a győzelemre. A hangulat azonban nem feltétlenül Medgyessy karizmatikusnak kevéssé mondható személyisége miatt hág a tetőfokára. Nagy szerepe van ebben egy fekete bundáját panyókára vető alaknak, aki a politikus sarkában vonul, és széles kézmozdulatokkal tapsolva mutatja a többieknek, miként fogadják a siker reménybeli kovácsát.

Bár az újságíró úgy hiszi, jól ismeri az MSZP háttérembereit, a szakállas férfit nem tudja hova tenni. Amikor pedig meghallja, hogy angolul buzdítja a jelenlevőket ovációra, gyanút fog: csak nem ahhoz a titokzatos izraeli kampánytanácsadóhoz van szerencséje, akinek szerződtetéséről a sajtó épp a megelőző napokban adott hírt? Próba, szerencse alapon odalép hát hozzá, és megkérdi: „Excuse me, are you Ron Werber?” „No” – hangzik a válasz.

Pedig ő az, semmi kétség; a Heti Válasz fotósa lencsevégre is kapja az illetőt, és a következő számban a magyar sajtóban elsőként jelenik meg fénykép a rejtőzködő tanácsadóról.

A Heti Válasz 2001-es karácsonyi száma

Ezután a lap cikkek egész sorát szenteli neki. Nyilvánosságra hozzuk azt a kampánysegédletet, mely leírja, hogyan kell a támogatókról készített adatbázisok segítségével mozgósítani az MSZP híveit. Beszámolunk az idehaza újdonságnak számító ajtótól-ajtóig kampány összetevőiről, a közhangulat minden korábbinál durvább felkorbácsolásáról. A szocialista győzelem után pedig megfejtjük, mit takart az a módszer – az akkor még létező kampánycsend megsértését a választásnapi mozgósítással –, amit a polgári közönség máig a baloldal választási csalásaként azonosít.

Emberünk meglepetésünkre nemhogy szívére venné írásainkat, de közvetítőjén keresztül értésünkre adja: miközben nem azonosul velük, értékeli, hogy cikkeink nem övön alul és nem származási alapon támadnak, hanem a személyi méltóság tiszteletben tartásával születnek.

Aztán személyes találkozásra is sor kerül, méghozzá az MSZP egyik későbbi gyűlésén; ezt a pillanatot örökíti meg a Hír-Tv kamerája.

És mivel a csatornának ez az egyetlen vágógépe Ron Werberről, valahányszor szó esett a kampánytanácsadóról – volt idő, amikor szinte naponta –, az újságíró is minduntalan képernyőre került. Hogy aztán alig győzzön magyarázkodni rokonsága, ismerősei, jó- és rosszakarói előtt, akik nem tudták hova tenni, hogy lehet szóba állni a Sátán földi helytartójával. Sőt a Fidesz kulturális tagozatának egyik tagja a látottakat annyira botrányosnak érezte, hogy szükségét érezte feljelentőlevelet intézni a párthoz, arról érdeklődve, hogy akkor a Heti Válasz átállt-e az ellenséghez.

Pedig az újságíró – amennyiben cikkeihez első kézből is próbált információt szerezni – csak a munkáját végezte, és ennek jegyében nem átallott emberszámba venni valakit, akit, minden híresztelés dacára, szintén anya szült világra. Aztán, hogy a személyes kapcsolatból még többet igyekezzen kihozni, interjút kért a magyar jobboldal elsőszámú közellenségétől. Gyengébbek és a – különösen mostanában – minden bokorban politikai elhajlást orrontók kedvéért: nem azért, hogy mosogassa az illetőt, hanem hogy szembesítse mindazokkal a kérdésekkel, amelyeket bírálói joggal megfogalmaznak.

Innentől a teljes elzárkózástól a halvány, majd egyre konkrétabb ígéretekig többféle választ kapott – hogy ezzel kezdetét vegye egy mostanáig tartó, reménykedéssel és csalódásokkal teli folyamat. Az önök tudósítója ült úgy templomban, hogy azt várta, melyik percben kapja a telefonüzenetet, hány órára mehet a kilátásba helyezett interjúra. Zsebében kérdések sorával várakozott egy budapesti szálloda halljában, hogy aztán be kelljen érnie egy háttérbeszélgetéssel összekötött reggelivel. Amikor pedig 2005-ben munkahelye révén barter repülőjegyhez jutott, legott értesítette emberét: ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor egy szentföldi körutazásnak álcázott fedőakció keretében feleségével ő fog elzarándokolni hozzá az interjú reményében.

A válasz kecsegtető volt, sőt meghívást kapott a tanácsadó fiának bar micvójára, illetve annak afterpartijára Tel-Avivba. A háromgyermekes izraeli nagycsalád ünneplésébe mint Pilátus a krédóba cseppenve aztán megismerkedett Werber bájos feleségével, valamint a magyarokat az egzotikus vendégeknek kijáró érdeklődéssel szemlélő rokonsággal. A baráti körből pedig Simon Peresz későbbi államfővel, aki aznap este éppen nem fél Magyarország felvásárlásán ügyködött, hanem arról érdeklődött, az újságíró melyik szerkesztőséget képviseli. (Hogy aztán a Heti Válasz nevének hallatán udvarias mosollyal igyekezzen leplezni, hogy még életében nem hallott erről a világlapról.)

Kell-e mondani, hogy az interjú ekkor sem jött össze? Az izraeliek épp akkor vonultak ki a Gázai övezetből, így Ron Werbernek végül minden gondja nagyobb lett annál, mint hogy a magyarországi választásokról diskuráljon. Ezután még tett néhány próbát, majd a sorozatos kudarcok után az újságíró kezdte feladni, és azzal áltatta magát: nem is olyan fontos már ez az egész, hiszen a beszélgetésnek amúgy is egyre kisebb sportértéke lenne.

Mígnem most, a 2002-es választások 15. évfordulóján úgy gondolta: ha már másfél évtizeden át annyit kajtatott a tanácsadó után, ad még egy utolsó esélyt az interjúnak.

Kitartását végre-valahára siker koronázta. A helyenként parázs hangvételű interjúban minden lényeges kérdés előkerült a 2002-es választási csalás gyanújától a gyűlöletkampányig, a „Kubatov-listák” szocialista előzményétől a 2018-as esélyekig, Werber zsidó felmenőitől a judaizmusból fakadó erkölcsi felfogásáig.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.