valasz.hu/itthon/megvan-a-recept-igy-vesziti-el-a-fidesz-a-2018-as-elsovalasztokat-107376

http://valasz.hu/itthon/megvan-a-recept-igy-vesziti-el-a-fidesz-a-2018-as-elsovalasztokat-107376

Mit tud a robotsebész?

/ 2018.06.06., szerda 10:37 /

Először végeztek robot segítségével agyműtétet Magyarországon az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, a műtétet Erőss Loránd idegsebész irányította.

Látványos prezentációval mutatták be a Rosa nevű robot teljesítményét: a Parkinson-kóros beteg keze nem reszketett a sajtótájékoztatón, amikor az újságot lapozta. Hogy került a csúcskategóriás idegsebészeti műszer hazánkba?

Az elmúlt öt-tíz évben kezdett elterjedni a világban az idegsebészet területén a robotok használata, addig ilyen műszereket leginkább hasi és kismedencei műtéteknél alkalmaztak. Idehaza jelentős eredményeket értünk el a kutatás és a klinikai munka összekapcsolásával, a Nemzeti Agykutatási Program keretében. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet pedig az ország legnagyobb epilepsziasebészeti központja. A továbblépéshez szükségszerű volt a műszer beszerzése, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Programja támogatott 1,2 milliárd forinttal.

Milyen előzménye van egy olyan műtétnek, amilyet még soha nem végeztek?

Egy évig készültünk az első beavatkozásra, a robot használatát képzett műszaki személyzet tanította. Fantomon végeztünk műtéteket, hogy biztosan tudjuk használni a szoftvert és a hardvert.

Könnyű volt meggyőzni a betegeket, hogy bízzanak a robotban?

Több beteget is kiválasztottunk, mindenkivel személyesen megbeszéltük, hogy hazánkban még nem használt új eszközzel fogjuk operálni. Azt is elmondtuk, hogy külföldi orvos- és mérnökcsapat is jelen lesz a műtétnél. Mindenki vállalta a beavatkozást.

Mi volt Rosa feladata?

A robot feladata a pontos célzás biztosítása. Segítségével a betegek agyába elektródákat ültettünk. Az első betegnek epilepszia sebészeti kivizsgálása céljából, a Parkinson-kóros betegnek terápiás célból, itt az elektródákat pacemakerekhez kapcsoljuk, és így javítunk a tüneteken. Mindkét műtét sikerült. Harmadikként egy izomtónuszavartól szenvedő beteget operáltunk, az eredmény hónapok múlva derül ki.

A műtétet irányító orvosnak milyen teendői vannak?

A műtéti terv kialakítása, az elektródák pozícióinak megtervezése, annak meghatározása, hogy hol hatolunk be az agyba. Az első bőrmetszéstől kezdve az operáció utolsó mozzanatáig minden lépést a sebész irányít. A műtét alatt a robot mellett állunk, amely gombnyomásra azokra a pozíciókra áll rá, amelyeket előzetesen beprogramoztuk. Közben be tudunk avatkozni akár manuálisan is. A robot egyik előnye, hogy nagyon stabilan tartja a célpontot, a beteg fejét, így egy millimétert sem tud elmozdulni.

Az egész régióban csak Magyarországnak van ilyen műszere. Nyugat-Európában mennyire elterjedt?

Svájcban és Belgiumban egy-egy ilyen idegsebészeti robot van, Angliában kettő, egész Európában pedig összesen 28, a legtöbb Franciaországban, ahol kifejlesztették. De Kölntől Moszkváig csak nálunk van ilyen. Azáltal, hogy ezzel az eszközzel bővítettük az idegsebészeti beavatkozásaink portfólióját, keresettebb lehet az ország.

Mi ennek a történetnek az üzenete?

Hazánk csúcsintézményei eljutottak oda, hogy a csúcstechnológiát alkalmazni tudják. Ha a magyar idegtudomány és a magas színvonalú betegellátás együtt tud működni, és a gyógyítást a kutatói, az innovációs oldal támogatni tudja, akkor jelentős eredmények születhetnek belátható időn belül.

Erőss Loránd
Budapesten született 1965-ben. 1990-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1995-ben neurológiából, 2000-ben idegsebészetből szakvizsgázott. 1991–2004 között a MÁV-kórház ideggyógyászati és idegsebészeti osztályán dolgozott. 2004-től az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben dolgozik, ahol 2010-től a Funkcionális Idegsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.