MN kontra Orbán sajtósa – orvosi ügyeletre kellett vinni a fotóst?

/ 2014.07.28., hétfő 15:33 /

Nagyon úgy néz ki, hogy éppen ki van törve a Magyar Nemzet kontra Orbán Viktor sajtósa háború. 

(Frissítve 16.40-kor: megérkezett a harmadik lövés, most a Magyar Nemzet adott ki közleményt - olvasható a bejegyzés végén.)

Íme, az első lövés, a napilap mai vezércikkének utolsó bekezdése:

„…a miniszterelnök körül riasztóan megnőtt a meglehetősen szervilis, ám a világ felé buta agresszivitást mutató emberek száma. Ennek a típusnak a jellemző példája a miniszterelnök sajtósa, aki fizikailag is inzultálta kollégánkat, miközben az lenne a dolga, hogy segítse a munkájukat végző újságírók tevékenységét. Mi a magunk részéről jeleznénk: a bunkóság, az agresszivitás, de még a lihegő szervilizmus sem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé.”

És íme, a visszalövés, Havasi Bertalan sajtóközleménye:

„Szeretném felhívni a Magyar Nemzet figyelmét, hogy a hazugság nem tartozik a polgári, keresztény, konzervatív erények közé” – írja Havasi, majd részleteiben ismerteti, hogy szerinte mi és hogyan történt. „Komolyan hihetőnek és reálisnak tartja a Magyar Nemzet, hogy miközben háttal állok három fotósnak (a Magyar Nemzeté, a táborszervezőké plusz egy ismeretlen), akik háromszoros túlerővel tolnak előrefelé, "te pöcs" és "lefejellek" fenyegetőzésekkel, és akiket én "Ne toljatok már be a kocsiba, jó? Köszönöm!" szavakkal próbálok jobb belátásra téríteni (videofelvétel bizonyítja!), tehát hogy mindezek után én vagyok az "inzultáló", a "bunkó", az "agresszor"? Érdekes: a táborszervezők fotósa még ott helyben bocsánatot kért tőlem, ezzel szemben a Magyar Nemzet rágalmazó cikkel áll elő - több nappal az eset után. Kissé gyanús.”

Ez ugye a klasszikus egy ide, egy oda helyzet.

Jómagam megkérdeztem néhány kollégát, akik lent voltak a táborban, ők inkább a Magyar Nemzet verzióját támasztják alá. De mivel Havasi Bertalan rendelkezik az esetről készült videófelvétellel, így hamarosan kiderülhet az igazság.

Egyébként úgy tudni, hogy az eset után a Magyar Nemzet fotósát orvosi ügyeletre kellett vinni.

Frissítés: és íme, a harmadik lövés, a Magyar Nemzet közleménye. Most már tényleg nagyon kéne a Havasi-féle videó.

Válasz Havasi Bertalan közleményére

Nézzük mi történt pontosan szombat délután Tusnádfürdőn! A szabadegyetemen megtartott előadása után Orbán Viktor és kísérete elindult az EMNT-sátor irányába. A lépcső alján, oldalt állt Tóth Tibor, a Magyar Nemzet fotóriportere, mellette Haáz Sándor, a tábor szervezői által megbízott erdélyi fotós, és egy harmadik riporter. A lépcső alatti úton várakozott a miniszterelnök autója. A miniszterelnökkel együtt érkező Havasi Bertalan a Magyar Nemzetes fotóriportert a lépcsőn könyékkel gyomron ütötte, ő emiatt nekitántorodott a mellette álló erdélyi fotósnak, aki épp fényképezett volna, így a saját készülékével fejbe verte önmagát.

Tóth Tibor azt mondta Havasi Bertalannak: Ezt nem kellene csinálnod! Erre a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár visszakérdezett: Miért, akkor mi lesz? A Magyar Nemzet fotósa helyett Haáz Sándor válaszolt: Lefejellek, te pöcs! Haáz Sándor később a táborszervezők kérésére elnézést kért a miniszterelnök sajtófőnökétől.

Bár a nyilvános kommunikációban megengedhetetlen ez a hangvétel, mégis úgy gondoljuk, hogy ott és akkor az erdélyi kolléga (tehát nem a Magyar Nemzet újságírója) adekvát választ adott egy otromba viselkedésre. Ahogy Székelyföldön fogalmaznak: amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten!  

Mi úgy gondoljuk, a nyilvánosságot képviselő újságírókkal szemben egy közhivatalnoknak (aki az adófizetők pénzéből kapja a fizetését) korrektnek kell lennie, a társas érintkezési normákat messzemenően betartva. A miniszterelnök védelme, a munkájukat végző újságírók tartózkodási helyének megválasztása szerintünk nem a sajtófőnök feladata. Havasi Bertalan a közelmúltban többször összetűzésbe került a magyar sajtó több munkatársával, köztük a Magyar Nemzet munkatársaival is. Agresszív viselkedése, pökhendi reakciói véleményünk szerint méltatlanok egy magyar közalkalmazotthoz. Úgy gondoljuk, egy sajtófőnöknek azt is illene tudnia, hogy a hazai országos napilapok - így a Magyar Nemzet is - az elmúlt évtizedekben nem jelentek meg vasárnap, így a hétfői volt az első lapszám, amelyben reagálhattunk egy szombat délutáni eseményre.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.