„Mocsai ellenzői önmagukat minősítették”

/ 2015.07.01., szerda 11:15 /
„Mocsai ellenzői önmagukat minősítették”

A Válasz.hu megírta, hogy Mocsai Lajos rektor díszdoktori címéért egy másik rektor fejtett ki feltűnően intenzív lobbi tevékenységet. Megkerestük dr. Borbély Attilát, a Wekerle Sándor Főiskola első emberét, hogy a miértről kérdezzük.

Baloldali múlttal miért támogatta feltűnő intenzitással a jobboldal egyik ikonjaként számon tartott Mocsai Lajos díszdoktorrá minősítését?

Nem tudom, hogy a múltat miért emelték be ebbe a történetbe, ha csak azért nem, hogy érdekesebbé tegyenek egy teljesen hétköznapi történetet. Kétségtelenül van közöm a szocializmushoz, hiszen életem első szakaszát sokakkal együtt ott éltem le, de nem sorolom magam a baloldaliak közé, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ma egy jobboldalhoz ezer szállal kötődő felsőoktatási intézménynek vagyok a rektora. Az Önök által felemlegetett MNV Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztjához pedig a parlament valamennyi pártjának a támogatását megkaptam. Korábbi életben hét sportági szakszövetségben töltöttem be fontos funkciót, ezért a kapcsolat rendszerem meglehetősen kiterjedt minden irányba. Többek között Mocsai Lajossal is innen az ismeretség, és a kölcsönös tisztelet. De hogy a kérdésére is válaszoljak, én a Debreceni Egyetem Sportgazdasági- és Menedzsment Tanszéke vezetőjeként továbbítottam az előterjesztést a Doctor Honoris Causa cím adományozására, amely kérést végül a Szenátus nagy többséggel támogatott.

Akik ellenérveket fogalmaztak meg, azok Mocsai Lajos tudományos tevékenységét kevesellték. Önnek nem hiányoztak a kétségtelenül tiszteletre méltó életútból az akadémiai munka nyomai?

Mocsai Lajos rektor úr esetében adott egy nagyon sikeres pályaív. Nálánál kevés eredményesebb magyar edzője van a kézilabdánknak. Nem véletlen, hogy az Európai Kézilabda Szövetség edzői életmű díjának a birtokosa. Ráadásul szakdolgozati témavezetőként több mint száz diplomamunka megszületését felügyelte és irányította, valamint számos cikk és tanulmány szerzője. Szerintem a díszdoktori elismeréshez ennél több nem kell. De a szerintem kitételnek már nincs is jelentősége, mert előbb a Rektori Tanács, majd a Szenátus is egyetértett a kezdeményezéssel.

Számított rá, hogy vihar fogja kísérni az előterjesztését?

Egyáltalán nem számítottam semmilyen ellenkezésre. A díszdoktori cím ugyanis nem tudományos fokozat, hanem egy kitüntető elismerés. De tévedtem. Nem akarom minősíteni azokat, akik szerették volna megfúrni Mocsai kitüntetését. Minősíti őket a történet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.