Mondjam vagy mutassam?

/ 2004.07.01., csütörtök 08:22 /

A nem verbális kommunikációban szerzett jártasságát bemutató Medgyessy Péter ügyét csak ímmel-ámmal kapta fel a média. Az eset nyilvánosságra kerülésének körülményeiről kevés szó esett, pedig egyesek a kancellária sajtószabadság elleni ügyködését gyanították a háttérben.

Kis híján nem lett ügy abból, hogy Medgyessy Péter kampánykörútja soproni állomásán, beszéde végeztével lefelé meredő hüvelykujjával többször is a föld felé bökött, így fejezve ki megvetését az ellene tüntető MIÉP-esek iránt. A képsorokat többször is lejátszó egyetlen országos csatorna, a Hír Tv csak jogsértés árán tudta elérni, hogy az eset hullámai átcsapjanak Sopron városfalán.

A hírcsatornán bemutatott felvételt a Sopron Televízió készítette, sőt két alkalommal vágatlanul műsorára is tűzte a miniszterelnök beszédét, annak frappáns csattanójával együtt. A látottakról felháborodott soproni polgárok értesítették a Hír Tv-t, melynek munkatársa, Pálffy Lajos nyomban felvette a kapcsolatot a soproni tévé szerkesztőjével, Gibicsár Imrével, aki közölte vele: faxon kell kérniük a felvételt. Húszezer forint az ára, s ha minden rendben, másnap délelőtt ott lesz az anyag, de hogy odaadják-e, arról a Sopron Tv tulajdonos-igazgatója, Hajnal Sándor jogosult dönteni. Minthogy másnap, a megbeszélt időpontra a felvétel nem érkezett meg a Hír Tv-hez, Pálffy ismét felhívta Gibicsárt, aki annyit mondott: ők nem tudják odaadni az anyagot, próbálkozzon a Hír Tv a Miniszterelnöki Hivatalnál. Ekkor a Hír Tv a törvényes utat megkerülve egy tévéből videóra vett másolatot keresett és talált, s erről mutatta be a "bemutató" Medgyessyt.

Gibicsár fenti mondatát a hírcsatorna úgy értelmezte, hogy a jogtulajdonos soproniak a felvétel országos sugárzását a MEH engedélyéhez kötik, mert a hivatal "fekete öltönybe bújtatott napszemüveges embereivel" begyűjtette a miniszterelnöknek kínos felvételt. Ezt az értelmezést vette át a Fidelitas-alelnök Pongrácz Nóra, aki sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, majd ennek nyomán a Magyar Nemzet és a Reform is begyűjtésről írt. Az azonnali cáfolatokban mindig jeleskedő MEH ezúttal furcsamód nem igyekezett tisztázni a helyzetet, pedig ha egy efféle állítás helytállónak bizonyul, abból könnyedén világbotrány kerekedhet: egy ilyen "begyűjtés" kimerítené az utólagos cenzúra fogalmát.

Igen ám, csakhogy a kazetta eredetije Hajnal Sándor ügyvezetőt helyettesítő leánya, Hajnal Zsófia elmondása szerint ott van Sopronban, a televízió szerkesztőségében, s más megbízható forrásunk mellett ezt támasztja alá az a MEH-ből származó értesülésünk is, hogy a hivatal birtokában csupán egy másolat található: ennek ottlétét tehát elismerte a kancellária illetékese, amit viszont kérdésünkre az "általános gyakorlattal" magyarázott. Mégpedig azzal, hogy a kormányfői utak állomásain készített felvételeket "archiválás céljából" bekérik a helyi televízióktól. (A Heti Válasz rögtönzött felmérése ugyanakkor e gyakorlat foghíjasságát mutatja. A Debrecen Tv kampányrendezvényről készült anyagát például nem kérte el a hivatal, pedig - hasonlóan Sopronhoz - ott hétperces interjú is készült a miniszterelnökkel.) "A Hír Tv azt hallotta, amit hallani akart. Csupán azért mondtuk, hogy forduljanak a Miniszterelnöki Hivatalhoz, mert az szintén készített felvételt a rendezvényről" - közölték érdeklődésünkre Sopronban. Utóbbi állítás kétségkívül megfelel a valóságnak, a miniszterelnököt ugyanis állandó stáb kíséri. Amikor lapunk Hajnal Zsófiától arról érdeklődött, hogy az értékes eredeti kazetta mi módon kerülhetne a Heti Válasz birtokába, megtudtuk: írásban kell jelezni vételi szándékunkat. Ezt készséggel teljesítettük volna, csakhogy amikor szóbeli árajánlatot kértünk, a helyettes hirtelen elismerte, hogy nem adják el a felvételt, ennek okát pedig a kialakult hercehurcában jelölte meg. Hozzátette, amit már Gibicsár is közölt lapunkkal: az ügyet a sajtó számára lezártnak tekintik, az most már jogi eljárás keretében folytatódik, hiszen ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek "szerzői jogokkal való visszaélés" miatt.

A tettes persze, mint a fentiekből is kiderült, korántsem ismeretlen. Amint Borókai Gábor, a Hír Tv igazgatója lapunknak beszámolt, megkapták az iratot a soproniaktól, akik még peren kívüli egyezséget is ajánlottak nekik: e szerint négymillió forint ellenében Hajnalék hajlandók elállni az ügy bírósági rendezésétől. Borókai egyébként nem tagadta, hogy jogtalanul jutottak a felvételhez. "Két dolog közül választhattunk, miután a törvényes útról kiderült, hogy járhatatlan: vagy belenyugszunk, hogy ez az ügy nem lesz ügy, és eltűnik a süllyesztőben, vagy illegálisan szerezzük meg a felvételt." Amikor Borókait arról kérdeztük, mi bizonyítja a MEH állítólagos nyomásgyakorlását, az igazgató úgy válaszolt: bizonyítékkal nem rendelkezik, csak következtet. Hasonló eredményre jutottunk a Reform vagy a Fidelitas esetében is: bizonyítékok egy esetben sem kerültek elő a MEH fekete öltönyös kazettavadászairól.

"Semmilyen nyomás nem nehezedett az adóra, amiért kétszer lehoztuk az anyagot" - mondta a Sopron tévénél dolgozó informátorunk, ahogy fogalmazott: "erről az oldalról". Ezzel viszont akaratlanul is rávilágított arra: vélhetően nem téved az, aki a soproni magántévét a baloldali erőtérbe helyezi. Ez lehet a magyarázata annak, hogy noha az adó mindvégig rendelkezett a felvétellel, a tévés gyakorlattal ellentétben mégsem adta át a Hír Tv-nek. Természetesen a döntést meghozó Hajnal Sándor ügyvezetőt is kíváncsian hallgattuk volna ennek okairól, ő azonban külföldi nyaralását nem kívánta megzavarni az üggyel.

A helyi Fidesz és Fidelitas is Hajnal és a televízió baloldali kötődésével magyarázza az ügyet, s a magántévéhez csoportosított közpénzekben fedezi fel az elutasító magatartás okát. Az mindenesetre tény, hogy miután a városnak 2002-ben szocialista-szabad demokrata vezetése lett, a közgyűlés tízmillió forintról harmincmillióra emelte a tévének juttatott éves támogatást. Az ellenzék nem támogatta e növekményt, viszont javasolta, hogy a város - ha már ennyit kíván költeni a televízióra - vásároljon tulajdonrészt a cégben, azután pedig már mint részben saját intézményét finanszírozza. Kérdésünket, hogy ezt a változatot miért nem támogatta az önkormányzat baloldali többsége, a városházán nem válaszolták meg. Sejthető azonban, hogy a tulajdonos érdekeit jobban szolgálja, ha szervezetileg nem kötődik az önkormányzathoz, s úgy kap több apanázst, hogy a támogatónak nincs joga beleszólni a tévé belső ügyeibe.

Azt még azonban a soproni csatorna balos kötődését firtatók sem tudják, hogy Hajnal Sándor vajon más televízióknak rendelkezésére bocsátotta volna- e az anyagot. Ezt Hajnal elzárkózásán túl azért is fedi homály, mert az országos televíziók nem tolongtak a felvétel közvetítésének jogáért. "Egyetlen írásbeli megkeresés sem érkezett hozzánk, hogy valaki szeretné a felvételt" - fogalmazott kérdésünkre Hajnal Zsófia, majd pontosított: "A TV2 jelentkezett ugyan, de őket az anyagnak csak a MIÉP-es csetepatéról készült része érdekelte."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.