Morfium túladagolás az Uzsoki kórházban

/ 2013.08.20., kedd 11:30 /
Morfium túladagolás az Uzsoki kórházban

Hatvanhat beteg halálát vizsgálták, a morfiumadagolás több alkalommal szabálytalan volt, de sem gyanúsítottat, sem bizonyítható bűncselekményt nem találtak, mert a betegek morfium nélkül is meghaltak volna. Lezárult a fővárosi Uzsoki utcai kórház elleni nyomozás, nem történt emberölés.

Az Uzsoki kórház

A Fővárosi Főügyészség megerősítette a Heti Válasz Online-nak, hogy megszüntette a fővárosi Uzsoki utcai kórházban évekkel ezelőtt történt rendkívüli halálesetek ügyében a nyomozást. A morfiumtúladagolás gyanúja miatt megkezdett vizsgálatot a Fővárosi Főügyészség rendelte el még 2011-ben ismeretlen tettes ellen, miután a Lege Artis Medicinae (LAM) című orvosi szaklap etikai rovatában megjelent egy szakcikk egy meg nem nevezett kórház korábbi gyakorlatáról. Márkus Attila, jelenleg Németországban praktizáló orvos azt állította, előző munkahelyén hatalmas mennyiségben adtak gyógyíthatatlan, végstádiumú betegeknek morfiumot, siettetve ezzel haláluk bekövetkeztét. Márkus azután szánta rá magát az írásra, hogy látta, mennyire eltérő a német gyakorlat a hazaitól.

A feljelentést állítólag egy orvos tette a cikket olvasva, az Uzsoki kórház akkori főigazgatója pedig rendkívüli sajtótájékoztatón elutasította, hogy emberölés történt volna az intézetében. Ám azt elismerte, hogy betegeik több esetben valóban hatalmas dózisban kaptak morfiumot, de azért, mert egyébként nem tudták volna csökkenteni a fájdalmukat.

Egyszer csak halkan elhangzott a viziten, hogy „kezdjük el"

„Amikor az orvosok látták, hogy romlik a beteg állapota, és valószínűsíteni lehetett, hogy két-három héten belül meghal, egyszer csak halkan elhangzott a viziten, hogy >kezdjük el<" - idézte fel a lapban Márkus Attila a történteket. „Ilyenkor az egyébként fájdalom nélküli betegnél leállították minden más fájdalomcsillapító adását, és a (...) súlyos fájdalmat adekvátan csillapító (...) ópiátterápiához szükséges fájdalomcsillapító adag négy-ötszörös dózisáig emelve, intravénás morfininjekció adását rendelték el. A beadott morfintól néhány órán belül kómába esett a beteg, és a növekvő morfinadagok mellett egyre jobban megjelent a morfin légzésdeprimáló hatása, amely néhány napon belül halálhoz vezetett."

Márkus a cikkében leírja, hogy esetenként „túl korán, a beteg túl jó általános állapota mellett rendelték el a morfin túladagolását. Az lett a következmény, hogy a beteg hozzászokott, és hatalmas morfinadagokat kapott, amelynek az vetett véget, hogy a kórház gyógyszerraktára után kifogyott a budapesti gyógyszer-nagykereskedő, majd a gyógyszergyár morfinkészlete is (!). Ezután álltak át a tíz-húsz ampullánként adagolt nyugtatókra, míg végül meghalt a beteg."

Még akár hónapokat is túléltek volna

A vizsgálat lezárásáról a Pestissrácok nevű blog számot be, amelynek részletesen nyilatkozott Hajdu Krisztián törzszászlós, a BRFK életvédelmi osztályának munkatársa. Eszerint hatvanhat 2005 és 2007 között elhunyt, haláluk előtt végstádiumban lévő beteg esetét vizsgálták meg, akik az elődleges információk alapján még heteket vagy akár hónapokat is túléltek volna, de a fájdalomcsillapításához szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be nekik, amelytől az érintett néhány napon belül meghalt. A nyomozók két egymástól független igazságügyi szakvéleményt is kikértek, ennek alapján hozták meg döntésüket.

Egy dia az Uzsoki kórház 2011-es sajtótájékoztatójáról. A fül-orr-gégészeten 2006 októberében 6500 ampulla morfiumot használtak fel.

Az, hogy egyes betegeknél ez légzésdeprimáló hatást váltott ki, a kockázat része - szögezték le a szakértők. Ám több szabálytalanságot is találtak az osztályon, hiánytalan vagy szabálytalan volt például a dokumentáció. Nem lehetett megállapítani, hogy azt a morfin mennyiséget, amit felírt a kórlapra az orvos, beadták-e a betegnek. Egy páciens esetében pedig szakmai szabályszegések sorozata fordult elő, mert mind a morfinadagolás, mind az egyéb orvosi tevékenység követhetetlen. Összességében a szakértők arra jutottak, hogy az extrém mennyiségű morfin beadása minden vizsgált esetben indokolt volt, a halál az alapbetegségre vezethető vissza. A morfinbeadások és a beteg halála között nincs ok-okozati összefüggés, így a mérgezés nem igazolható. Hajdu Krisztián mindazonáltal megjegyezte, hogy a főügyészség úgy zárta határozatát, hogy teljes bizonyossággal kizárni a bűncselekmény elkövetését nem lehet, de kétséget kizáróan bizonyítani sem - olvasható a blogon.

Hivatalos bejelentés helyett blogos tudósítás

A LAM cikkének hatására vita kezdődött a magyar orvosok fájdalomcsillapítási gyakorlatáról. A LAM két szakvéleményt is közölt, amelyek szerint a cikkben meg nem nevezett kórház eljárása, mind szakmailag, mind etikailag súlyosan kifogásolható. A Heti Válasz pedig több vezető onkológiai osztály morfiumfogyását vizsgálva azt látta, korántsem lehet általánosítani az Uzsoki egykori gyakorlatát, számos helyen korszerű fájdalomcsillapítási módszereket alkalmazzák.

Lapunk a nyomozás két éve alatt végig kapcsolatban állt Márkus Attilával. A Németországban dolgozó orvos maga hívta fel a figyelmünket, hogy a nagy figyelemmel kísért nyomozás lezárását nem sajtótájékoztatón vagy közleményben jelentették be, hanem egy blog tudósított róla. Nem kívánta kommentálni a történteket, de elküldött egy idézetet Polcz Alain egyik könyvéből: „Hosszas cikkeket olvastam arról, hogy Nyugaton nem morfiumot adnak a haldoklóknak, és azoknak sem, akiknél az eutanáziát alkalmazzák. A morfium másra való. Pedig mi is ezt használtuk. Már számtalanszor megírtam, és mindig vártam, hogy egyszer per lesz belőle, mert amikor úgy éreztük, a gyermek és a szülő már nem bírja a szenvedést, halála menthetetlenül közel, akkor nem sajnáltuk a morfiumot, és beadtuk a letális dózist. Így volt. Minden orvos, aki igazában ismeri az életet és a halált, kezdve a nagybátyámtól, bevallotta, hogy adott már halálos adagot. ..."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.