Most szállodaláncot vesz a „nemzeti burzsoázia”

/ 2016.09.21., szerda 13:45 /

A TV2 és a Kopaszi-gát megszerzése után a Hunguest-szállodalánc felvásárlását is részben az állami Eximbank gigahiteléből finanszírozzák – értesült a Válasz.hu.

– Először Andy Vajna kapott TV2-vásárlási és televízió-üzemeltetési hitelt (mindösszesen kb. 8 milliárd forint értékben) az állami, eredeti küldetése szerint a magyar exportőröket segíteni hivatott Eximbanktól.

– Aztán Garancsi István jutott (16,5 milliárd forintnyi) „gátépítési” kölcsönhöz a külügyi tárca felügyelete alatt álló pénzintézettől.

– Ugyanez a bank finanszírozza továbbá (6,85 milliárd forint erejéig) a budapesti Párisi udvar felújítását. Itt olyan üzletemberek a pénz kedvezményezettjei, akik ugyan arabok, de szintén az új magyar „nemzeti burzsoáziához” tartoznak.

Szeptember elején megint villantott az Eximbank. A Válasz.hu a cégbírósági bejegyzések és a hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai alapján megbizonyosodott arról, hogy a Jászai Gellért fémjelezte Konzum-csoport ugyancsak a külügy pénzintézete segítségével szerzi meg – október elsejével – a Hunguest Hotels-lánc 14 szállodáját Leisztinger Tamástól. (A tranzakciónak nem része a lillafüredi Hotel Palota, a szegedi Hotel Forrás, valamint a montenegrói Sun Resort és az ausztriai Heiligenblut; ezeket Leisztinger megtartja magának.)

Először is van egy 80 millió eurós (mintegy 25 milliárd forintos) hitelkeret, melyet együtt biztosít az Eximbank és az Erste a megvétel alatt álló Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-nek, valamint az ugyanezen cégcsoportba tartozó gyulai Erkel Hotel Gyógyszálló Kft.-nek.

Másrészt kötöttek egy 4,8 milliárdos hitelszerződést is: itt a kölcsönt közvetlenül a szállodalánc vásárlója, a Konzum PE Magántőkealap vette fel (saját cégei, a KZBF Invest Kft. és a KZH Invest Kft. közreműködésével). Ebben az esetben a hitelnyújtó 70 százalékban az Eximbank, 30 százalékban pedig az az MKB Bank, amelyben a Figyelő szerint a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel üzleti koalíciót alkotó Duna Aszfalt-tulaj a végső haszonhúzó.

Leisztinger Tamás, Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc

Summa summarum: a Horn-érában különös körülmények között privatizált Hunguest Hotelst húsz évvel később újra az állam segítő közreműködésével származtatják tovább. A hivatalos vevőt, Jászai Gellértet jóformán az összes magyar milliárdos strómanjaként emlegették már idehaza – mi először akkor akadtunk bele, amikor Medgyessy Péter exminiszterelnök eltitkolt balatoni telekvásárlásával foglalkoztunk. Iparági forrásaink szerint Jászai most leginkább Mészáros Lőrinchez áll közel, de „okirati” bizonyítékok erre egyelőre nincsenek.

Egy beszédes tény azért igazolja, hogy a Hunguest-felvásárlást felső szintről koordinálták. Bár a Jászai-féle Konzum eddig nem a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával intéztette cégjogi ügyeit, az Exim-hitelek lepapírozásában részben mégis erre – az államnak ugyancsak nagyüzemben dolgozó – csapatra támaszkodik. Minő véletlen, Andy Vajna szintén Sárhegyiékkel végeztette el a TV2–Eximbank-megállapodás körüli jogi munkákat, noha neki is van más, jól bejáratott ügyvédje az efféle munkákra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.