valasz.hu/itthon/az-megvan-hogy-meleghazassag-es-migracioellenes-az-lmp-uj-elnoke-129211

http://valasz.hu/itthon/az-megvan-hogy-meleghazassag-es-migracioellenes-az-lmp-uj-elnoke-129211

MSZP-s kulcsember volt az állítólag bántalmazott ligetvédő civil

/ 2016.06.30., csütörtök 18:00 /

Nem tilos ellenzéki pártkötődéssel tiltakozni a Liget Projekt ellen – de nem is elegáns civilként haknizni a sajtóban.

1. Munkába menet és munkából jövet naponta kétszer biciklizem keresztül a budapesti Városligeten. Minimum tranzitútvonalként tehát régóta közöm van a helyhez, emellett módom van figyelemmel kísérni a múzeumi negyed elleni tiltakozás alakulását.

2. Nem vagyok a Liget Projekt lelkes támogatója, de zsigeri ellenzője sem; a terveket fenntartásokkal vegyes érdeklődéssel szemlélem.

3. A Városliget némely rendbe tett pontját leszámítva egy merő szutyok, egyes épületei (Hungexpo, Petőfi Csarnok, a focipályák környéke) Budapest szégyenfoltjai; akár így, akár úgy, bőven megérett arra, hogy valaki végre rendbe tegye.

4. Ám ha a természetre vágyom, a Városligetnél és a Margitszigetnél előbb megyek ki a hegyekbe; a Normafánál és más kocakiránduló-helyeknél pedig többre tartom a Budai-hegység, pláne a Pilis, a Börzsöny vagy a Cserhát kevésbé felkapott túraútvonalait.

5. Noha óvom a teremtett világot, nem vagyok bigott természetvédő.

6. Az utóbbi évek budapesti közterület-fejlesztéseit alapvetően jóindulattal figyelem, bár a szórványos betonsivatagosodás közepette jóval több zöld oázist is el tudnék viselni a városban.

7. Tisztában vagyok vele, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Liget Projektet – a kérdésfeltevés módjától függően – 55-75 százalékos elutasítottság fogadja.

8. Ehhez képest a magukat ligetvédőknek nevezők hónapok óta nem képesek néhány tucatnyinál több embert megmozgatni; legutóbbi, „egyesített” megmozdulásukon vagy negyvenen ácsorogtak a Királydomb tövében, de áprilisi tüntetésük sem vonzott ötszáznál több érdeklődőt.

9. Még emlékszem, mekkora sírás ment, amikor a bontásra szánt Hungexpo-épületek tövében lévő Kertemnek el kellett hagynia bázisát. Azóta a méltán népszerű szórakozóhely átkerült az Olof Palme sétányra, és, köszöni szépen, ugyanolyan remekül, továbbra is telt házzal működik. Sőt a hátterében álló Magyar Alkotóművészek Házával még jóval vonzóbb kulisszát is kapott, anélkül, hogy a hely szelleme bármiben csorbult volna.

10. Ezzel szemben a magát az üresen maradt helyszínre befészkelő ligetvédő társulat szedett-vedett sátraival, molinóival, hippitanyát idéző környezetével, a pesti szubkultúra legmélyebb bugyraiban fogant performanszaival a legkevésbé sem szemet gyönyörködtető látvány.

11. A liget fái mellett és a kormányzati beruházás ellen tüntetők között olyan tántoríthatatlan civileket találunk, mint Mécs Imre egykori SZDSZ-es képviselő, a Párbeszéd Magyarországért több aktivistája, Böjte József, az MSZP veterán kampányembere és házi filmrendezője, a rendőri beavatkozás következtében válltörést kiáltó – majd sértetlennek bizonyuló – Sebestyén Eszter pszicholingvista, az MSZP-frakció sajtóosztályának egykori vezetője, utóbb a Gyurcsány-kabinet stratégiai tervezője.

12. A ligetvédő truppban ott látjuk a Szabadság téri német megszállási emlékmű elleni demonstrációsorozat több hivatásos tüntetőjét, vagy éppen a menekültválság idején a Keleti pályaudvaron állomásozó migránssimogatókat. A jelek szerint tehát itt él velünk az országban néhány tucat polihisztor, akit történelmi, civilizációs és karitatív ügyekben éppolyan szaktekintélynek tudhatunk, mint kulturális nagyberuházások terén, területrendezési és múzeumi kérdésekben.

13. Vagy csak minden alkalmat megragadnak, hogy – ne adj’ Isten, politikai indíttatásból – életvitelszerűen, a tiltakozás kedvéért tiltakozhassanak, de erre gondolni sem merek.

14. Mármost a ligetvédők miért nem tudják cselekvésre sarkallni az elvben velük egyetértő fővárosi százezreket, noha éjt nappallá téve akcióznak, a rendőrséggel is dacolnak, nem rettennek vissza a polgári engedetlenség következményeitől sem, közéleti személyiségek egész sorát vonultatják fel, és még Tamás Gáspár Miklós is fegyverbe szólítja, akarom mondani, a ligetvédők melletti kiállásra buzdítja az ország népét és a világ közvéleményét?

15. Talán éppen kérdésben a válasz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.