valasz.hu/itthon/a-vadlottak-kozott-van-ket-aktiv-ornagy-egy-alezredes-es-negy-fotorzszaszlos-is-68373/

http://valasz.hu/itthon/a-vadlottak-kozott-van-ket-aktiv-ornagy-egy-alezredes-es-negy-fotorzszaszlos-is-68373/

Munka a zátonyon

/ 2010.05.13., csütörtök 13:28 /

Hamarosan hozzáfognak az egyik legjelentősebb magyarországi környezeti rekonstrukciós munkához. Egy 27 évvel ezelőtti elhibázott gátépítés káros hatásainak semlegesítése 450 millió forintba fog kerülni.

Amikor 1983-ban keresztgáttal zárták el a Duna mellékágát a mohácsi Szabadság-szigetnél, hogy az építmény segítségével átvezessék a vízfőnyomó-vezetéket a partra, az akkori vízügyi tervezők még természetesnek tekintették, hogy ezzel holtággá alakítják a hajózási szempontból értéktelen mellékágat. A mohácsiak kedvelt vízi paradicsoma, ahova sokan jártak úszni, horgászni és evezni, posvánnyá alakult. A mellékágban megszűnt a vízmozgás, felgyűlt az iszap, a jellemző dunai halfajok kipusztultak, és a szomszédos sziget élővilága is károsodott.

A folyó mellett lakók számára ennél valószínűleg fontosabb volt a parti szűrésű kutak vízminőségének fokozatos romlása. A történet tipikusnak tekinthető: szigetek tucatjai tűntek így el a hazai folyók mentén a túlszabályozás következményeként, elég csak a budapesti Népszigetre vagy a Palotai-szigetre gondolni (mindkettő a mohácsihoz hasonló rehabilitációra vár). Mivel a jelenlegi szabályozott körülmények között új hordalékszigetek már alig keletkeznek, az a kevés, ami még megmaradt, különleges történeti és biológiai értéket képvisel. A mohácsi zátony sorsa abban különbözik számos társáétól, hogy kedvező fordulatot vett. A mellékágat és a szigetet most rehabilitálják, de az egykori meggondolatlan beavatkozás negatív hatásainak eltüntetése drága mulatság. Huszonhét éve olcsóbb megoldásnak tűnt a keresztgát, mint a meder alatt átvezetni a csövet - most 450 millió forintba kerül az a példaértékű rehabilitáció, amely remélhetőleg az első lesz a hasonló projektek sorában.

A beruházás tavaly szeptemberben kezdődött el azzal, hogy az öt részt vevő szervezet partnerségi megállapodást kötött. A projekthez egymillió euró (nagyjából 270 millió forint) támogatást nyújt az Európai Unió a Life közösségi környezetvédelmi program keretében. Az önrészt a részt vevő szervezetek és a Coca-Cola italgyártó cég adták össze. A 47 hektáros sziget területe korábban a helyi termelőszövetkezeté volt, később magánszemélyek tulajdonába került, és része lett a védett területek országos Natura 2000 hálózatának. Az erdőművelési ágba tartozó területet tavaly körülbelül 40 millió forintért megvásárolta a Duna-Dráva Nemzeti Park. Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatója a Heti Válasznak elmondta, hogy a vagyonkezelésbe adás folyamata lezárult, és még idén ősszel hozzálátnak a tájidegen nemes nyáras erdőfoltok és egyéb özönfajok őshonos fajokra való lecseréléséhez. A négy évre tervezett munkálatok eredményeként természetes állapotú ártéri ligeterdő (füzes) jön létre, melynek fenntartása minimális emberi beavatkozást igényel.


A mellékág helyreállítása a bajai vízügyi igazgatóság és a regionális vízmű, valamint a főkoordinátor WWF Magyarország közös feladata. A szemléletváltást jelzi, hogy ma már a vízügyesek is szükségtelennek tartják a mellékág lezárását, ezért részlegesen elbontják a keresztgátat, áthelyezik a meder alá a főnyomócsövet, és kikotorják a mederben felgyűlt iszapot. A természetes vízmozgás rekonstrukciójától azt remélik, hogy visszatérnek azok a sodráskedvelő, védett halfajok - például a leánykoncér és a kecsege -, amelyek az elmúlt években kivesztek a pangó vízből. Ha a halak visszatérnek, a szigeten újra meghonosodnak az ártéri erdőkre jellemző madarak, például a fekete gólya és a réti sas. A beavatkozások hatására javulni fog a környező települések vízminősége, Mohács pedig azt reméli, visszakapja egykori strandját és kirándulóhelyét. Tavaly környezeti vizsgálatokat végeztek a szigeten, hogy dokumentálják jelenlegi állapotát. Ez az állapotfelmérés kínál majd viszonyítási alapot ahhoz, hogy 2013 után kiderüljön, a természet milyen mértékben képes regenerálódni majd' három évtizedes rongálás után.Bolgár iskolákat korszerűsít az ELMIB

Egyszerre négy iskola energiahatékonysági korszerűsítését kezdheti meg a magyar tulajdonú ELMIB csoport bolgár leányvállalata a 119 ezer lakosú, Bulgária déli részén fekvő Pazardzsikban. A város, Pazardzsik tartomány fővárosa a több mint kétmillió eurós (közel 600 millió forintos), uniós forrásból finanszírozott beruházásról szóló megállapodást a napokban írta alá az ELMIB bulgáriai leányvállalatával.

Reicher Péter, az ELMIB külföldi érdekeltségek koordinálásáért felelős igazgatója szerint a kiemelkedően magas összegű beruházás magyarázata, hogy Bulgáriában jelentős figyelmet kapott az elmúlt években az energiahatékonyság javítása. Az önkormányzatoknak egyebek mellett kötelező volt intézményeikről energiahatékonysági tanulmányt készíttetni, amelyek alapján több városban konkrét beruházások indulhattak el. A Pazardzsikban tervezett komplex energiahatékonysági fejlesztés a négy iskola energiafelhasználását, illetve az ezzel kapcsolatos költségeket akár a harmadával is csökkentheti.

Magyarországon egyelőre nagyobb önerő szükséges a hasonló, komplex korszerűsítési programokra rendelkezésre álló uniós források igénybevételéhez - tette hozzá. Erre kínál megoldást az ELMIB ESCO-finanszírozási konstrukciója, amellyel elérhető, hogy kisebb arányú pályázati támogatással az önkormányzatok saját források nélkül, pusztán az energiamegtakarításból finanszírozhassák az energiahatékonysági fejlesztéseket. A beruházások ugyanakkor esetenként az elért megtakarításokból is megvalósíthatóak lennének.

Az idén 10 éves ELMIB csoport 2006-ban kezdett nemzetközi terjeszkedésbe. A társaság 2010. április 16-án írt alá megállapodást az első szerb - mezőgazdasági hulladékot felhasználó - biogázerőmű létesítéséről. Reicher Péter szerint a szomszédos országokban elért sikerek kulcsa, hogy a hazai cég tevékenységének mintájára alakították át a külföldi leányvállalatok munkáját, ezzel szakmailag megalapozottabbá és hatékonyabbá tehették azok működését.

Az ELMIB csoport - hangsúlyozta - továbbra is elkötelezett a hazai fejlesztések, az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiatermelés magyarországi elterjesztése mellett. A társaság ezért reméli, hogy a környező országok vagy a versenytárs uniós tagok kedvező gyakorlata a közeljövőben a hazai szabályozásban is megjelenhet majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.